LiveRecensies

Zimmer90 @ Botanique (Orangerie): Van slaapkamer naar feestkamer

© Max Heeb

Geef de mannen van Zimmer90 een podium en ze zijn de gelukkigste wezens op aarde. Het Duitse drietal uit Stuttgart mag gelukkig heel wat podia onveilig maken en dat heeft allemaal te maken met hun virale TikTok-filmpjes. Voor belachelijke dansjes of fletse popmuziek ben je bij Josca, Finn en Michi echter aan het foute adres. Zimmer90 staat namelijk voor zijdezachte indiepop in het spoor van Parcels en L’Impératrice. Met hun zomerse sound strelen ze in ieder geval het luisterende oor en de band is niet van zin om het hierbij te houden. Hun allereerste Europese tour zorgde immers al voor uitverkochte zalen in Parijs en Londen. Tijdens hun allereerste show in België konden we gisteren niet alleen ontdekken wat liefde is, maar ook hoe heerlijk een zomerse bui kan zijn.

De Botanique was voor voorprogramma ML zo’n beetje als een eigen speeltuin. De Brusselse kent het Brusselse concerthuis door en door en mocht gisteren nog eens komen opdraven. De cv van ML puilt inmiddels uit van de mooie speelkansen en met Ailleurs n’existe pas prijkt er zelfs al een debuutalbum op Spotify. Als opener moest ze het simpel houden, iets wat ze deed door zichzelf te begeleiden op gitaar en piano. In een ingetogen jasje toonde ML in elk geval haar capaciteiten als songschrijver, alhoewel niet elk nummer even recht bleef staan. Het is ook best moeilijk om variatie te creëren in je showtje als je maar weinig tools voor handen hebt, maar ze meesterde het desondanks nog tamelijk goed. Het publiek luisterde muisstil mee en reageerde bescheiden enthousiast. Het was niet haar makkelijkste thuismatch, maar ML hield het hoofd koel en charmeerde door haar Brusselse zelve te zijn.

Onze dansbenen zaten nog wat vast, maar daar bracht Zimmer90 verandering in. Al bij het begin mikten ze op onze gevoelige gewrichten, zij het met een iets zwoeler arsenaal aan nummers. De zogenaamde “Intro” was eigenlijk al een volwaardig nummer dat proefde naar een heerlijk fruitig zomerse cocktail. Tijdens het nummer was er zelfs al tijd voor een korte introductie, wat hen meteen sympathiek maakte. Op eenzelfde golf surften ze verder met “Millions” en “Baby”, waarbij respectievelijk dat laatste nummer voor nog iets grotere energiegolven zorgde in de zaal. De drie bandleden bleven elkaar continu in de gaten houden, maar vergaten daarbij niet het plezier uit te stralen dat ze beleefden op het podium.

De Duitsers waren wat ziekjes toegekomen in Brussel, maar dat was er allesbehalve aan te merken. Joscha Becker moest dan wel iets meer moeite doen bij zijn zang, maar dat loonde. Bij “Therefore” schitterden ze echter als collectief met een vermakelijke outro. Het publiek hadden ze helemaal mee en iedereen ging mooi los. “Under The Moon” fonkelde dan weer in een hip jasje en maakte de sfeer in de Botanique nog net een tikkeltje zwoeler. Zimmer90 en publiek waren op temperatuur, al moesten ze niet per se dansbaar uit de hoek komen om punten te scoren. “Fall Back” was een rustmoment, maar wel eentje dat goed uitpakte. De melancholische ondertoon deed het hem en was een prima voorgeleide voor het laatste deel van de show.

De band had weinig showelementen meegebracht en die bleken ze ook helemaal niet nodig te hebben. De drie straalden immers zodanig hard dat ze sowieso alle aandacht naar zich toe hadden gezogen. Op de bas en keys was Finn Gronmeyer zijn enthousiaste zelve en speelde nagenoeg alle nummers met een brede glimlach. Wij werden dan weer vrolijk dankzij hetgeen we te horen kregen. Een afkoeling kan je het zomerse “Summer Rain” bezwaarlijk noemen, maar wat een heerlijk nummer is het dan ook. De zang van Becker was soms nog een beetje shaky, maar dat rukte al snel naar de achtergrond door de frivole totaliteit. En daar liet het drietal het niet bij. Het gloednieuwe en nog onuitgebrachte “For You” staat in de stijgers om hun volgende hit te worden en werd in een ruk verorberd door het publiek. Makkelijk meezingbaar, fris deuntje en groovy baslijn; noteer het nummer al maar als kandidaat voor zomerhit van 2024.

Zimmer90 had nog wat meer hitjes uit hun Stuttgartse slaapkamer in petto. Uiteraard kreeg daarbij hun voorlopig populairste song “What Love Is” een centrale rol toebedeeld in de show en kon het makkelijk standhouden tegen de grote verwachtingen. Ook van “All Night” werd het publiek helemaal gek en zag je iedereen meewiegen op de ritmes van de muziek. De overgang naar “You’ll Be Alright” was van het soepele soort en dankte dat onder meer aan het solide percussiewerk van Michael Schoett, die overigens tijdens heel het optreden met subtiele slagen nummers dirigeerde en mee aanstuurde. Geen wonder dus dat de zaal zinderend reageerde en beloond werd met een ‘We’ll have to come back soon’ van de band. Wie nog wat jus in de benen had, die wist wat er hen nog te wachten stond. Een songtitel als “Movin'” spreekt dan ook boekdelen en was achteraf gezien het ideale sluitstuk van het optreden. Met een Parcels-achtige outro kregen ze nog eens iedereen mee en zelfs een gemoedelijke pogo voor elkaar. Als bisnummer gooiden ze “Movin'” nog eens in de mix, zij het in een iets beknoptere versie. Eindigen op een hoogtepunt, zo noemen ze dat in de vakpers.

Het totaalpakket klopt bij Zimmer90. In de Botanique speelden ze een goed doordachte set, met een sterke opbouw en de ideale dosering. Je merkte ook dat ze het publiek, waarvan het gros ze voornamelijk van een paar TikTok-hitjes kende, meer en meer loskwam en tijdens het optreden nog meer fan werd. De Duitse overwinningstocht smaakt naar meer en dan is het maar leuk ook dat er komende maand een nieuwe ep op de planning staat. Voor Zimmer90 zal het de komende tijd nog verder bergop gaan en dat is niet meer dan verdiend. We houden ze in elk geval na gisteren nog iets nadrukkelijker in de gaten en zijn benieuwd welke evolutie ze in afzienbare tijd zullen doormaken.

Setlist:

Intro
Millions
Baby
Flowers
Therefore
Under The Moon
Sleepless
In Your Arms
Ambient Interlude
Fall Back
Love Letters
Summer Rain
For You
What Love Is
Drowning
All Night
You’ll Be Alright
Movin’

Movin’ Remix

2054 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
LiveRecensies

Warmduscher Invites @ Botanique: Rariteitenkabinet

Botanique pakt de laatste tijd uit met verschillende unieke events. Zo was er begin mei All Access tijdens Les Nuits Botanique waarbij…
InstagramLiveRecensies

Coach Party @ Botanique (Rotonde): Punk uit de middenmoot

Aan de andere kant van het Kanaal gaat het Coach Party wat minder voor de wind dan in thuisland het Verenigd Koninkrijk,…
LiveRecensies

Death Lens @ Botanique (Witloof Bar): Alle hens aan dek

Tijd brengt raad, vraag dat maar aan de mannen van Death Lens. Al sinds 2016 verkopen ze met hun vlijmscherpe hardcore muilperen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.