AlbumsRecensies

Andromedik – Rise (★★★★): Massage voor je trommelvliezen

Ooit vernoemde Andromedik zichzelf naar het Andromeda-sterrenstelsel. Een opmerkelijke naamkeuze, maar wel een die klopt, aangezien de sky echt wel de limit is de laatste maanden voor de Belgische drum-‘n-bassproducer. Hij werkte zich binnen in de Tomorrowland-familie, draaide een b2b-set met dorpsgenoot Netsky op de wintereditie in Alpe d’Huez en cureert deze zomer voor het eerst zijn eigen podium tijdens het eerste festivalweekend. Dat is nog niet alles, want veel korter dag – vanavond en morgenavond – verwelkomt de 25-jarige dj heel wat genreliefhebbers tijdens een dubbele uitverkochte Trix-nacht en een gloednieuwe audiovisuele show.

En wat is er beter om daarvoor op te warmen dan nieuwe muziek? Vandaag levert hij ons namelijk een kleine twintig minuten aan nieuwe drum-‘n-basspret. Boven het doopvont koos de producer voor de naam Rise. Een recht voor de raap keuze, aangezien de zes tracks simpelweg Andromediks weg naar de dnb-top belichamen. Drie bekende en drie nieuwe tracks waaien via Liquicity Records onze richting uit en in die samenstelling vindt Andromedik zoals gewoonlijk de perfecte cocktail tussen uitbundigheid en muzikaliteit.

Een eerste indruk maakt de producer meteen met titeltrack “Rise”. Het futuristische en cleane sound design vol micromelodietjes geeft meteen weg dat we naar een Andromediknummer aan het luisteren zijn, al heeft de track ook wel extreem veel weg van een Metrik-productie. Het energiegehalte ligt meteen erg hoog, maar desondanks blijft het een massage voor onze trommelvliezen.

Dat is nog meer het geval bij “Stay”, waarvoor de dj-producer beroep deed op de omarmende stem van Idle Days. Dat die over een paar goed afgestemde stembanden beschikt, bewees hij al eerder op bijvoorbeeld “Psycho” van Used, en ook hier is zijn bijdrage een voortreffelijke toevoeging. We horen een iets intiemere kant van Andromedik, waarin hij de dansvloer even links laat liggen en op een ontfermende, warme manier elektropop mixt met drum-‘n-bass. Het leidt tot een radiovriendelijke schijf die een soort nostalgisch verlangen opwekt en zich als geen ander in onze hersenpan weet te nestelen.

Zoals wel vaker het geval is, loste de Belgische artiest al enkele singles voor hij de hele ep op de wereld losliet. Het vrolijke “With You” en echte dancefloorhymne “Adrenaline” met Liquicity-collega Lexurus en Nu-La bleken al verfijnde drum-‘n-basstoetjes die met hun krachtige melodieën en nette ritmes zowat elk feestje op gang kunnen trappen. Toch is het “Comedown” dat het meeste anthempotentieel heeft en zich in tussentijd ook al opwierp als culthitje. Waar de melodieën naar onze mening net dat beetje origineler zijn in de twee bovenstaande nummers, is het op “Comedown” vooral de ultieme meezingbaarheid en hoogstwaarschijnlijk ook de touch van Grafix die maken dat het al zo’n terecht alomtegenwoordige passage is in de setlist van heel wat dj’s. De sound maakt je helemaal klaar voor het festivalseizoen en doet ons alvast onze skankskills wat bijschaven.

En dat heeft een breder doel, want ook op afsluiter “Paradise” kunnen we deze gebruiken. Waar de vorige samenwerking met Luka nog aan het liquid-uiterste van het dnb-spectrum lag en de stem van de jonge Belgische zangeres er als hoofdinstrument dienst deed, speelt de boodschap nu een minder prominente rol en gaat het er een pak intenser aan toe. Het nummer heeft al een lange tijd zijn plaats in de sets van Andromedik, maar het bleef wachten tot de release. Hoewel de hyperactieve drops weer aanstekelijk werken, zijn we net iets minder fan van de algehele klank van deze track. Er zit net iets minder gevoel in dan in zijn voorgangers en dringt daarom iets minder diep tot ons door, maar dan hangen we al de strenge Jan uit.

Volgens bekend recept bereidde Andromedik een sterke ep, waarmee hij met zijn herkenbare geluidsuitingen zijn plek in het dnb- en bij uitbreiding dancelandschap nog wat verstevigt. Het volgende muzikale hoofdstukje in zijn carrière is hiermee een feit en op “Stay” na breit dat geheel conform een vervolg aan zijn eerdere uitgaven. Bevestigen met smoothe en vlot wegluisterende producties is wat het Edegemse talent hier doet, waardoor wij er zeker van zijn dat zijn rise naar de top nog niet ten einde is.

Vanavond (12 april) en morgenavond (13 april) palmt Andromedik met enkele collega’s de Trix in met zijn Andromedik Invites-nachten en de daarbij horende première van zijn nieuwe AV-show. Beide nachten zijn uitverkocht. Je kan hem ook zien op Sunrise Festival, Tomorrowland en Liquicity Festival.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Stay”, ons favoriete nummer van Rise in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single John Summit & Sub Focus - "Go Back" (feat. Julia Church)

Wie al van John Summit gehoord heeft, denkt vermoedelijk aan de producer achter “Where You Are“. Ook wij deelden die gedachte aanvankelijk,…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Grafix - "Body Language"

Op Tomorrowland en Rampage waren we al behoorlijk te spreken over Grafix, waardoor hij – hoewel hij al ettelijke jaren ervaring heeft…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Issey Cross - "Energy In My Town"

Toen er enkele jonge, vrouwelijke, Britse artiesten plots de grond uitsproten met frisse, door drum-‘n-bass geïnspireerde muziek, werd Loud LDN opgericht. Het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.