LiveRecensies

Jalen Ngonda @ Het Depot: Soulvolle liefdesknuffels

© Rosie Cohe

Terwijl veel mensen nog aan het nagenieten waren van hun Paasmaandag met familiefeesten en vogelnestjes, verscheen er in Het Depot een opkomende soulster aan het firmament. Vorig jaar bracht Jalen Ngonda zijn debuutalbum Come Around and Love Me uit op Daptone Records. Het was een sterk debuut dat zelfs een plek veroverde in onze top vijftig albums van 2023. Het was dan ook interessant om te zien hoe dit live zou vertalen. De soulvolle muziek van de Amerikaan, die momenteel in Liverpool woont, combineert op een krachtige en groovy manier de ziel met liefde, ondersteund door zijn fantastische stem. Dit werd ook duidelijk tijdens het geweldige concert in Het Depot, waarbij hij de hele zaal meenam in zijn verhaal.

Terwijl een deel van het publiek snel langs de frietkraam ging, zette MT Jones uit Liverpool de avond in gang. De zanger trad solo op en leek zich daar prima bij te voelen. Hoewel zijn nummers na verloop van tijd wat op elkaar begonnen te lijken, wist hij toch iedereen mee te krijgen met interactieve momenten richting het einde van zijn optreden, zoals het aanmoedigen van het publiek om mee te klappen. Ook zijn oprechte bindteksten zorgden ervoor dat hij het respect van het publiek verdiende. Zijn stem varieerde in vele registers en neigde natuurlijk naar soul, maar met een band die meer dynamiek aan zijn muziek zou kunnen toevoegen, zou hij zeker langer dan een halfuur kunnen boeien.

Jalen Ngonda had een volledige band bij zich; drie muzikanten die hem op het podium flankeren en meteen de toon zetten met “Rapture”. Ngonda’s stem werd meteen op de voorgrond geplaatst, en het viel op dat hij zowel in de hoge als lage registers uitblinkt. Het ontbreken van achtergrondvocalen die op het album te horen waren, gaf zijn stem juist nog meer kracht. Op die manier werd je als het ware helemaal betoverd en als je dat al van bij het begin kan doen met een publiek, weet je dat er iets magisch staat te gebeuren.

Muzikaal schakelde Jalen Ngonda moeiteloos tussen dansbare en groovy stukken en meer soulvolle, vloeiende nummers. Maar telkens was er een baslijn die net zo zoet smaakte als een snoepsigaret. Door deze zoetheid te combineren met de meer emotionele momenten, kreeg je niet alleen zin om te bewegen, maar werd je ook geraakt door de emotionele diepgang van zijn zang. Na het zeer breekbare “Lost”, dat zich presenteerde als een uiterst fragiel nummer waarop de instrumenten zeer intiem klonken, bracht Ngonda een zeer dansbaar nummer met “Didn’t I Fool You”, een cover van Ruby Andrews.

Op die manier wist Ngonda de zwaarmoedigheid vaak te doorbreken, en zijn talent om de nummers van zijn debuutalbum af te wisselen met enkele leuke covers toonde aan dat hij perfect weet hoe hij live meerwaarde kan bieden. Zo gaf hij tijdens “If You Don’t Want My Love” een krachtige gitaarsolo in het middenstuk, en bij “Come Around and Love Me” mocht het publiek genieten van een heuse keyboardsolo. Tijdens “Give Me Another Day” werd zelfs een meezingmoment gecreëerd, waardoor iedereen in de zaal volledig betrokken was. De luide applaus tussen de nummers door gaf aan dat het publiek zeer enthousiast was over elk nummer dat hij bracht.

In de toegift trad Jalen Ngonda weer op samen met MT Jones om samen een nummer uit de sixties te brengen. De samenhang tussen beide muzikanten zorgde voor magie en plezier, terwijl Ngonda solo met “Baby What You Want Me to Do” van Jimmy Reed een meer bluesy kant van zijn stem liet horen. Uiteindelijk werd alles samengebracht in een iets langzamer soulvol nummer waarbij zijn stem alle registers opzocht, gevolgd door een meer dansbaar soulnummer met “Illusions” Een perfecte samenvatting van hoe zijn set in elkaar zet, de ene keer werd je volledig meegesleurd door zijn straffe stem in de intieme momenten, de andere keer liet de groove je gewoon bewegen.

Op donderdag 4 juli speelt Jalen Ngonda in The Barn van Rock Werchter.

Setlist:

Rapture
Don’t You Remember
That’s All I Wanted from You
Day by Day (Eddie Kendricks cover)
It Takes a Fool
Give Me Another Day
Please Show Me
Come Around and Love Me
Lost
Didn’t I Fool You (Ruby Andrews cover)
What a Difference She Made
Just Like You Used To
If You Don’t Want My Love

Tell It Like It Is (Aaron Neville cover) (samen met MT Jones)
Baby What You Want Me to Do (Jimmy Reed cover)
So Glad I Found You
Illusions

3672 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jalen Ngonda - "Here To Stay"

Exact een week geleden speelde Jalen Ngonda voor het eerst in België. Het Depot werd getrakteerd op een soulvol optreden dat de…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single MT Jones - "All I Do"

Wie maandag afzakt naar het concert van Jalen Ngonda in Het Depot, maakt best dat hij er vroeg bij is, want met…
LiveRecensies

Isaac Roux @ Het Depot (Foyer): Heerlijk ingetogen

In de foyer van Het Depot speelde gisteren Isaac Roux zijn laatste clubshow alvorens op tour te vertrekken met Dotan en Portland….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.