AlbumsFeatured albumsRecensies

Divided – Light Will Shine (★★★★½): Schitterend breekwerk

Dat we in België niet te klagen hebben over het aantal succesvolle metalbands, mag al een hele tijd geen geheim meer zijn. Bands als Brutus, Psychonaut en Wiegedood maken tot ver buiten de landsgrenzen indruk, terwijl ook Amenra en STAKE al jaren tot de pioniers van de zware gitaren behoren. Het West-Vlaamse Divided meldde zich recentelijk ook al stilletjes: het kroonde zich in 2019 tot een van de winnaars van Sound Track, tekende een contract bij Dunk!Records en na de release van debuut-ep Riser klopte het viertal echt op de deur, wat al shows met onder andere Brutus en Wiegedood opleverde.

Onlangs zagen we de band in het voorprogramma van Crouch en toen wisten we het eigenlijk al: deze groep is klaar voor het grote werk. In een halfuur beukte het viertal alles omver en toonde het even een knap staaltje hak- en breekwerk, incluis nieuwe nummers van het toen nog uit te brengen debuutalbum Light Will Shine. Divided weet als geen ander een muur van geluid te creëren met een mix van shoegaze, hardcore en met name postmetal. Met drummende zanger (of, zo u wilt, zingende drummer) Pepijn Vandaele als energiek middelpunt treedt de band wat ons betreft uit haar schaduw en laat ze definitief de rol als voorprogramma achter zich: met Light Will Shine verdient Divided niets minder dan de helderste spotlights.

Divided trapte het jaar af met een voorsmaakje van zijn debuutalbum: de eerste single “Cinder” werd gelost en wist meteen veel indruk te maken door zijn intense sound. De single vormt ook het eerste nummer op de plaat, waarin we overweldigd worden door gitaargeweld waarvan zelfs de grootste waaghalzen nog schrik zullen krijgen. Het is onvoorstelbaar hoe makkelijk het viertal schakelt tussen kalmte en explosiviteit; neem “Days Undone (So Long)”, waarop een haast verslavende riff ons meeneemt op een hypnotiserende trip. De band scheurt ons helemaal open en de vocalen van Vandaele gaan door merg en been. Dit is meer dan lomp breekwerk: Divided combineert warm en koud, smerig en gepolijst, en blijft over de gehele lijn intens maar ook toegankelijk.

Het lukte in het verleden al bands als Amenra, Brutus en Channel Zero om in de top drie van ‘De Zwaarste Lijst’ van Studio Brussel te belanden. Ondanks de alfabetische volgorde, is het zeker geen abc’tje om als Vlaamse band zo’n topnotering te pakken te krijgen. Toch zouden we er komend jaar graag een abcd’tje van maken: Divided doet met “The Vicious Loop” iets wat niet veel bands kunnen. In een dik negen minuten durend epos trapt de band vanaf het begin het gaspedaal in, om ons vervolgens stapsgewijs steeds verder het nummer in te zuigen. Met werkelijk prachtige riffs, schurende gitaren en fenomenaal drumwerk blaast de band alles omver en als na acht minuten de storm langzaam gaat liggen, blijven we maar met één vraag zitten: hoe belachelijk goed is dit?

Divided dendert als een bulldozer over ons heen met “Remaining in Limbo”, maar weet op dezelfde song ook weer precies genoeg melodie te vinden door op het juiste moment te vertragen. Door de vele tempowisselingen blijft elk nummer als een verrassing voelen. Sommige liedjes eindigen tegen de verwachting in relatief rustig, ondanks de dreigende sfeer die er hangt. Op andere momenten verrast de band ons dan weer door op de valreep nog een laatste uitbarsting te lossen. Afsluiter “Sleepers” is misschien wel het perfecte voorbeeld van de sound van Divided op zijn debuutalbum: middels een song van dik acht minuten toont het zowel zijn harde als zachte kant. Vertragen en versnellen met als eindstand: alles kapot, soms met de botte bijl, soms met fluwelen handschoen.

Divided maakt met zijn debuutplaat een verpletterende indruk. Het is uitmuntend hoe de nog jonge band al zo volgroeid klinkt. Met de enorme stootkracht en toewijding die van Light Will Shine afstraalt, zou het ons niets verbazen mocht band op de radar van veel festivals verschijnen.

Er staat in ieder geval alvast één heel mooi festival op de planning: dunk!festival in Gent. Verdere shows, waaronder de releaseshow in Kortrijk kun je vinden via de website.

Facebook / Instagram Website

Ontdek “The Vicious Loop”, ons favoriete nummer van Light Will Shine in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

33 posts

About author
geloof het of niet: er wordt tegenwoordig zat goede muziek gemaakt
Articles
Related posts
LiveRecensies

Divided @ Wilde Westen (De Kreun): Niet voor gevoelige trommelvliezen

Op de – voor Belgische normen – warme lenteavond van 5 april begaven de mannen van Divided zich naar het Kortrijkse om…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Divided - "Cinder"

Het afgelopen jaar was het stil rond Divided. De West-Vlaamse postmetalband gaf slechts sporadisch optredens, waarvan het Rotterdamse Left of the Dial…
Festivalnieuws

Left of the Dial maakt programma compleet met o.a. Whispering Sons, Eosine, Girl Scout en meer!

De festivalzomer komt tot haar einde en dat betekent dat het concertseizoen binnenkort weer op gang komt. In dat concertseizoen is het…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.