Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Olivia Rodrigo – GUTS (Spilled)

2023 was het jaar van de bevestiging voor Olivia Rodrigo. De virale sensatie van “drivers license’’ illustreerde met GUTS dan ook dat haar debuut SOUR geen toevalstreffer was en kroonde zich vlotjes tot een popprinses voor de Gen Z-generatie. Met de tong behoorlijk in de wang gedrukt en het gebroken hart op de mouw toonde Rodrigo in haar tweede album niet enkel een jong meisje dat haar weg begint te vinden als volwassen vrouw, ze etaleerde ook haar muzikale sterktes en tekende zo voor een van de albums van het jaar. Dat het vuur van dat succes stevig moet blijven opgepookt worden, ontdekten we enkele dagen geleden toen tijdens een concert in Chicago in het teken van haar wereldwijde arenatour aangekondigd werd dat GUTS een heuse heruitgave krijgt in de vorm van een deluxe-editie die door het leven gaat als GUTS (spilled). Los van de heerlijk ironische titel en het nieuwe artwork is de grote bestaansreden van deze versie uiteraard de inclusie van vijf nieuwe tracks die we maar wat graag door onze oortjes jagen.

Nu moeten we het enthousiasme bij het idee van vijf gloednieuwe nummers van Olivia lichtjes temperen voor de trouwste fans van de jonge Amerikaanse. Van het handvol nummers is namelijk enkel “So American’’ fonkelnieuw; de andere vier waren namelijk al terug te vinden op de vinyl van de langspeler als geheime nummers en krijgen nu een officiële plek op het album in een heropgenomen vorm.

Bij “Girl I’ve always been’’, “Scared of my guitar’’ en “Stranger’’ kunnen we relatief kort door de bocht gaan en stellen dat we kunnen begrijpen waarom ze oorspronkelijk geen plek vonden op GUTS. Het zijn drie relatief rustige kampvuurliedjes die steunen op akoestische gitaren en liefdesverdriet endie daardoor een stijlbreuk vormen met de rest van het album. Dat betekent echter niet dat de nummers kracht ontberen. Door de zachte instrumentatie van “Scared of my guitar’’ krijgt de stem van Rodrigo de kans om de aandacht op te eisen met een breekbaar, mooi gebruik van haar falsetto. “Stranger’’ weet dan weer te bekoren met een sfeer die je luisterend transporteert naar een Texaanse saloon iets na middernacht, wanneer de bodem van het glas en de melancholie hand in hand beginnen te gaan. “Girl I’ve always been’’ flirt ook met country, maar doet dat dan weer een stuk speelser met een nummer dat voelt als een rol in het hooi met een opgestoken middelvinger richting een ex. Het zijn nummers waar de fans ongetwijfeld van zullen smullen, omdat ze wederom een ietwat andere kant van de zangeres laten horen, maar ze zijn net iets te simpel qua opzet om een grootse indruk na te laten. Dat is bij de andere twee nummers gelukkig niet het geval.

Met “Obsessed’’ keren we vlotjes terug naar de pop(punk) van GUTS. Het nummer vond zijn weg al naar de setlist van recente concerten en is ondertussen al zo hard gegroeid tot fanfavoriet dat het als leidende single voor deze heruitgave fungeert. Al in de intro maakt “Obsessed’’ duidelijk dat er de komende weken geen ontkomen aan zal zijn op de radio. Het nummer bouwt met een donkere gitaarlijn en Olivia’s steeds manischer klinkende zang op naar een exploderend refrein dat gemaakt is om mee te scanderen in een volle arena. Het nummer is springerig, plagend, cynisch en typerend voor het geluid waar Rodrigo is in gaan uitblinken. 

Het gloednieuwe slotnummer “So American’’ is een ietwat vreemde eend in de bijt. Het lied geeft ons zowaar een Olivia Rodrigo die hoopvol en verliefd klinkt, en maakt indruk met een surfy gitaarlijn en een refrein dat zich wederom moeiteloos in je hippocampus nestelt. Het roept echo’s op van high school movies uit de jaren tachtig waarin het onschuldige Disney-prinsesje na tal van teleurstellingen en gebroken harten gekroond wordt tot de Prom Queen die de liefde vindt. Ook hier blijft het donkere, cynische randje tekstueel op de achtergrond sluimeren, maar het fungeert wel als het perfecte coda voor GUTS en zet de deur wagenwijd open naar een optimistischere toekomst voor de jonge zangeres.

Op 21 en 22 mei staat Olivia Rodrigo in het Sportpaleis.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Features

Record Store Day 2024: Tien releases om naar uit te kijken

Zaterdag 20 april is het alweer Record Store Day; de dag waar menig liefhebber van vinylplaten en alles wat ermee te maken…
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2023

De laatste maand van 2023 is alweer bijna halfweg, dus naar goede gewoonte liggen er ook bij Dansende Beren tal van eindejaarslijstjes…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Olivia Rodrigo - “Can’t Catch Me Now”

2023 was – is het te vroeg om in de verleden tijd te spreken? – het jaar van Olivia Rodrigo. Comebacksingles “vampire”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.