AlbumsFeatured albumsRecensies

Gossip – Real Power (★½): Totaal onnodige terugkeer

Als je naar de Facebook-pagina van Gossip zoekt, vind je enkel die van Beth Ditto terug. En daarmee weet je eigenlijk al meteen hoe belangrijk en onmisbaar haar stemgeluid is binnen het collectief. Dat de zangeres bijgevolg wordt gebombardeerd tot uithangbord van de groep, is uiteindelijk niet meer dan logisch. Dat deze Real Power het eerste album van het drietal in meer dan een decennium is, is dat dan weer wel. Gossip bereed namelijk een vrij abnormaal parcours, zeker voor een indertijd erg populaire band. Hits volgden elkaar aan een redelijk tempo op – nummers als “Heavy Cross” of “Perfect World” mogen we gerust als klassiekers bestempelen – en de band kleurde telkens de bovenkant van eender welke affiche. Maar dan vond Ditto de tijd rijp om haar eigen horizonten te verkennen: Gossip gooide redelijk onverwacht de handdoek in de ring.

Een solocarrière die achteraf gezien niet echt de gehoopte potten brak, maar eerder bevestigde wat we al wisten; de zangeres beschikt over een klok van een stem. Enige soloplaat Fake Sugar blaast ondertussen ook al bijna acht kaarsjes uit en afgezien van een jubileumtour bleef het voor het overige bijzonder stil rond de band. Tot nu dus, want met Real Power viert het drietal haar grote comeback. En dan kan het twee kanten uit: ofwel pikt de band de draad gewoon weer op waar ze hem liet liggen, ofwel krijgen we een verzameling van net-nietnummers waardoor het geheel voelt als een geforceerde poging om opnieuw relevant te worden. Spoiler: bij Gossip is helaas de tweede optie van toepassing.

We moeten weliswaar toegeven dat dat niet per se als een grote verrassing komt, daar de vooruitgestuurde singles ook niet bepaald als hoogvliegers bestempeld konden worden, laat staan dat ze commerciële successen opleverden. Telkens hadden we het gevoel dat er iets miste, al moeten we na het beluisteren van de volledige plaat wel toegeven dat een “Real Power” of “Crazy Again” in het geheel nog het meest door de beugel kunnen. De klassieke Gossip-ingrediënten schemeren voorzichtig door, het is funky en soms zelfs een beetje zwoel, maar waar o waar blijft die finale uppercut? Die vastberadenheid waarmee het drietal tien jaar geleden zo vlot een oorwurm wist te creëren?

Het is daarom des te ironischer dat de band zijn vierde langspeler tot Real Power doopte, want veel meer dan voortkabbelen gebeurt er niet. ‘Watch it all go down to flames’ horen we Ditto zingen in “Light It Up”, een nummer dat dankzij zijn schattige synthriedel niet veel meer is dan een waakvlammetje. Of “Turn The Card Slowly”, dat aan de hand van een oprecht veelbelovend ein-de-lijk tot een ontploffing lijkt te komen, maar we uiteindelijk achterblijven in een kinderbadje vol voorzichtige elektronica. Nee, Gossip heeft de tand des tijds allesbehalve goed verteerd en lijkt vooral halfslachtige pogingen te ondernemen richting te reddingsboei die de gloriejaren moet voorstellen.

Het is met andere woorden wachten tot je iets interessants te horen krijgt, en dat komt er uiteindelijk ook wel. “Give It Up For Love” kan er ook anno 2024 nog mee door; groovy, een leuk intermezzo en de stem van Ditto die er nog eens helemaal door lijkt te komen… Eentje dat er met kop en schouders bovenuit steekt dus, al is de concurrentie zoals gezegd ook niet per se moordend. Met nog een paar geforceerde pogingen tot krachtige elektronische ballades, zoals “Peace and Quiet” en “Tell Me Something”, die globaal gezien tot in het oneindige voortkabbelen en mislukte pogingen tot het verbreden van horizonten, kunnen we uiteindelijk alleen maar tot de conclusie komen dat de comeback van Gossip in deze vorm totaal onnodig was.

Daarmee willen we natuurlijk niet afdoen aan de successen van het drietal rond de jaren ’10, maar het gaat hier vandaag over Real Power. En van echte kracht is er doorheen die langspeler bijzonder weinig sprake. Gossip zou volgens zichzelf volwassen geworden zijn en de dingen op een rijtje hebben gezet. Iets dat in de teksten soms wel nog tot uiting komt, maar ook daarin vervalt de band met regelmaat in clichés en voorspelbaarheden. Zo komen we ook meteen tot de keerzijde van de medaille van stoppen op een hoogtepunt: als je terugkeert, ligt die lat nog altijd op zekere hoogte. Beth Ditto en haar twee kompanen hebben zichzelf dus niet per se voor een makkelijke opdracht gesteld, maar als je ze na al die jaren dan probeert in vullen met een reeks mislukte pogingen om relevant te klinken met een sound die meer dan tien jaar geleden hip was, dan weet je dat het, en zeker in het muzieklandschap van 2024, bijzonder moeilijk wordt.

Op zondag 30 juni staat Gossip op Live /s Live, en hopelijk heeft de band tegen dan de echte kracht gevonden om deze nieuwe plaat te brengen. Of ze teert gewoon nog wat verder op oude successen, want ook dat mag.  

Facebook / Instagram / Website / TikTok

Ontdek “Give It Up For Love”, ons favoriete nummer van Real Power in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

2185 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gossip - "Act Of God"

Wie aan Gossip denkt, die denkt wellicht aan nummers als “Heavy Cross” of “Standing in the Way of Control“. De band scoorde…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Live /s Live kondigt Sheryl Crow, Passenger en meer aan!

Live /s Live is een relatief nieuw festival in ons landschap, dat dit jaar voor de derde keer plaatsvindt en dat voor…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gossip - "Real Power"

“Heavy Cross“, “Standing In The Way of Control“, “Perfect World“… de hits die Gossip rond 2010 aan elkaar reeg, zijn bijna niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.