AlbumsRecensies

Meatbodies – Flora Ocean Tiger Bloom (★★★★½): Hoogmis van de garagerock

Het zaadje van dit album werd al geplant in 2019 (!) en de plaat was normaal gesproken dus al lang op de markt geweest. Maar toen werd alles anders, zowel op macro-niveau (riep daar iemand corona? douze points!), als op micro-niveau in de persoon van Meatbodies-opperhoofd Chad Ubovich, die, na het uitbrengen van Alice in 2017, kampt met de bekende rock ’n roll verleidingen. In dit geval met name in de vorm van de overmatige inname van al dan niet stimulerende middelen in combinatie met een slopend tourbestaan. Als je dan ook nog uit je huis wordt gezet vanwege de deplorabele toestand daarvan en vervolgens een longontsteking oploopt waardoor je een maand in het ziekenhuis ligt, dan voldoe in ieder geval aan het beeld van de lijdende kunstenaar. En levert dat dan ook een bijhorend meesterwerk op? We draaien er niet omheen: het antwoord is een driewerf en met kapitalen geschreven JA!

Zoals we weten zijn ook in de muziekwereld de mate van commercieel succes en artistieke kwaliteit vaak omgekeerd evenredig aan elkaar. Dus voor wie niet bekend is met het werk van Meatbodies en Chad Ubovich: de band is begonnen in 2011 en komt voort uit de vruchtbare California-scene rondom ene Ty Segall en bands als Wand en Fuzz. De leden van deze scene zijn innig met elkaar verstrengeld. Zo speelde Cory Hanson van Wand een tijd in Meatbodies, zit Chad Ubovich in de band van Mikal Cronin, tourt hij met Ty Segall en zitten ze samen in de psychedelische hardrock band Fuzz. Na hun gelijknamige debuut uit 2014, het eerder genoemde Alice en het tussendoortje 333 uit 2021 is Flora Ocean Tiger Bloom het vierde album van Meatbodies. De plaat wordt uitgebracht op kwaliteitslabel In The Red Records en de naam van het label is tevens een mooie typering voor het geluid van het album.

Op opener “The Assignment” neemt de band eerst even een aanloopje van anderhalve minuut, maar daarna kunnen we los gaan. Wat volgt is een fuzzy psychedelische sfeer op moddervette riffs in een moddervette productie en dat weet men een album lang vast te houden. Van de neiging bij veel bands om het bandgeluid gaandeweg hun carrière wat toegankelijker te maken en de scherpe kantjes eraf te vijlen, kan Meatbodies (gelukkig) niet beticht worden. Ook tweede nummer “Hole” knalt er vol in, net als de opener voor ruim zes minuten lang. Dit nummer had zeker niet misstaan op Siamese Dream van The Smashing Pumpkins uit de tijd dat die band de weg nog niet volledig kwijt was. En die referentie komt opvallend genoeg verderop in het album wel vaker terug. Ook de eerder akoestische kant van de band wordt niet verwaarloosd, getuige “Billow” en “Psychic Garden”, maar in alle gevallen blijft het vintage Meatbodies en wordt de druk erop gehouden. Op nummers als “Criminal Minds” en “ICNNVR2”, inclusief saxofoon, schakelt men een versnelling terug en helt de sfeer meer over naar de psychedelische kant van de band.

Wat dit album zo goed maakt, is dat de band de beste elementen uit hun vorige werk (de vette riffs van het debuut, de psychedelische trips op Alice en de experimenteerdrift op 333) hier weet samen te smelten tot een perfect amalgaam. Met een totale speelduur van net geen uur en diverse nummers die boven de zes minuten klokken, valt er dus heel wat te genieten voor eenieder die zijn muziek liefst geserveerd krijgt met een scherpe rand en niet vies is van een portie fuzz. En het mooie is dat juist ook die lange nummers behoren tot de hoogtepunten van deze plaat, hetgeen in zijn algemeenheid geen vanzelfsprekendheid is.

Is het eerdergenoemde cliché dat echt goede kunst voortkomt uit lijden dan toch waar? Geen idee, maar in het geval van Flora Ocean Tiger Bloom lijkt dat er verdacht sterk op. Het kan natuurlijk ook gewoon toeval zijn. Of het is, gezien de ontstaansgeschiedenis van het album, zoals met goede wijn die ook vaak beter wordt naarmate ie langer heeft kunnen rijpen. Het doet er ook niet toe: ga die plaat gewoon luisteren!

Momenteel tourt de band uitgebreid in de Verenigde Staten en we wachten dus nog met start op een mogelijkheid om Meatbodies wat dichterbij aan het werk te kunnen zien.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “The Assignment”, ons favoriete nummer van Flora Ocean Tiger Bloom , in onze Plaatje van de plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Meatbodies - "Hole"

Uit de Californische garagescene zijn in de loop der jaren heel wat bands ontsproten. Eentje die altijd terugkeert wanneer de andere projecten…
InstagramLiveRecensies

Ty Segall & The Freedom Band @ OLT Rivierenhof: Spreken met het fuzzpedaal

Door de gekende redenen was het alweer van 2019 geleden dat de Californische garagegod Ty Segall halt hield in België. Dat de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Meatbodies - "Reach for the Sunn"

Het is wat als je in de Californische garagescene overal wil bij zijn. Chad Ubovich had sinds de jaren 2010 ieder jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.