LiveRecensies

Droom Dit, Luna Morgenstern & Janet Livv @ Booch? Binnen (Nieuwe Nor): Dansen op wolken van emoties

droom dit

© Anne-Marie Kok

Afgelopen zomer waren we getuige van de wedergeboorte van het stadsfestival Booch? in het Nederlandse Heerlen. Het festival presenteert gedurende het clubseizoen veelbelovende acts onder de noemer ‘Booch? Binnen’. Terwijl op de eerste editie nog drie internationale acts op het affiche stonden, presenteert het festival nu een volledig binnenlands programma. De electropop van Luna Morgenstern, samen met de Limburgse Janet Livv en het intense Droom Dit, zorgden voor een uiterst dansbare avond.

In België hebben we geen reden tot klagen over het talent dat jaarlijks gebruik kan maken van een kansenparcours zoals Sound Track als springplank. In Nederland is dat echter anders. Gelukkig is er de Popronde, een rondreizend muziekfestival waar beginnende acts hun kunsten mogen vertonen in verschillende steden. Janet Livv mocht vorig jaar meedoen en maakte indruk met haar dansbare live-act. Gisteren mocht de artieste het spits afbijten tijdens Booch? Binnen, en dat ging haar goed af. Ze combineert hedendaagse genres als jungle met melancholische vocalen, en de band (bestaande uit een drummer, gitarist en dj) is perfect op elkaar ingespeeld. Nummers als ‘Pain Away’ en ‘Too Much’ maakten indruk, en dat zijn ook direct de enige nummers die we voorlopig kunnen terugvinden op de streamingdiensten. De komende jaren zullen er meer nummers worden uitgebracht, en met wat meer ervaring zal de echte doorbraak ook niet lang meer uitblijven. Het handjevol mensen dat al vroeg op de avond de moeite had genomen om te komen kijken, was in ieder geval getuige van een fijne opener van de avond.

Een van de grote inspiratiebronnen van Janet Livv is Charli XCX, en toevallig deed de muziek van Luna Morgenstern ons gisteravond sterk aan haar denken. Morgenstern combineert electro- en hyperpop, met hier en daar een knipoog naar house en drum-‘n-bass. Na een succesvolle reeks voorprogramma’s voor Froukje en een eerste headlinetour keerde de artieste voor de tweede keer terug naar Heerlen. Al snel bleek dat de in Duitsland geboren zangeres meer indruk kon maken dan tijdens haar vorige optreden. Een groepje fanatieke fans vooraan zette de toon, en niet veel later schoof ook de rest van het publiek wat meer naar voren, wat alleen maar bijdroeg aan de sfeer. Nummers als “Little Girl” en “IDONTOU” brachten de zaal aan het dansen, en op bepaalde momenten werd er zelfs gesprongen. Echter, Morgenstern maakte pas echt indruk met een kwetsbaar nummer over haar moeder, waarbij ze zichzelf begeleidde op de gitaar. Als Morgenstern in de komende jaren meer van dit soort live-elementen aan haar set kan toevoegen, zien we haar graag nog eens terug, het liefst in een club rond een uur of drie ’s nachts, welteverstaan.

Droom Dit voelde voor ons toch een beetje als de hoofdact van de avond. De Nederlandse synthpopband rond frontpersoon Sam de Laat leeft momenteel hun dromen: succesvolle passages bij Popronde en Eurosonic Noorderslag zorgden voor een stortvloed aan complimenten. Vorige maand bracht de band hun tweede ep uit met “Of Het Terugkomt”, en gisteravond kregen we de dromerige, doch dansbare nummers live te horen. Met de zaallichten nog aan, startte de band “Ik Ben Het Kwijt” en vanaf dat moment was duidelijk dat er iets speciaals stond te gebeuren. Droom Dit raakte iets in ons, we kunnen maar moeilijk beschrijven wat, maar het was op zijn minst uniek. Sam de Laat bewoog over het podium alsof hen dat al jaren gewend was en de band speelde daar perfect op in.

© Anne-Marie Kok

Echte hoogtepunten kunnen we moeilijk benoemen, en dat is puur te wijten aan het constant hoge niveau, maar als we toch moeten kiezen, dan is dat toch “Ik Ben Vermoeid Nu,” waarin de band zich volledig gaf. Waar de vorige acts nog in zekere mate een bepaalde onzekerheid vertoonden, was daar bij Droom Dit niets van te zien. Dit is een band die geboren is om harten te veroveren. Zelfs de meest sceptische bezoeker werd aan het dansen gebracht en liep uiteindelijk met een t-shirt naar buiten. Het debuutalbum komt uit in 2025, maar in de tussentijd kunnen we alvast stellen dat Droom Dit één van de revelaties van dit jaar zal worden.

Zodoende beleefden we een zeer diverse avond in de Nieuwe Nor, waarbij het bewees dat de binneneditie zeker niet hoeft onder te doen voor het festival zelf. Als het aan ons ligt, is dit concept een blijvertje, en we zien graag op de komende editie(s) weer een lading talent schitteren.

Booch? Festival vindt dit jaar plaats in het tweede weekend van augustus. De eerste namen zullen in de komende maanden bekend worden gemaakt. Verdere informatie vind je via de website.

Setlist Droom Dit:

Ik Ben Het Kwijt
Laatste Traan
Alles & Iets
Zwijg De Rest
Ik Ben Vermoeid Nu
Mijn Liefde Lekt
Weet Het
Geest Van Het Zuiden
Eet Mijn Hart
Suis In Mijn Oren

33 posts

About author
geloof het of niet: er wordt tegenwoordig zat goede muziek gemaakt
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Luna Morgenstern - "party on me"

Ze woont al een tijdlang in Amsterdam, maar haar Duitsklinkende achternaam verraadt waar Luna Morgenstern ter wereld kwam. Het opkomende, muzikale talent…
AlbumsRecensies

Droom Dit - Of Het Terugkomt (★★★½): Wanneer dromen werkelijkheid worden

‘Ik wil je opslokken in mijn levenslied’, zingt Sam de Laat in openingsnummer “Geest Van Het Zuiden”. Mocht er geen belletje gaan…
LiveRecensies

Warhaus @ Nieuwe Nor: Zacht voor het hart

Een regenachtige, koude herfstavond doet nogal eens verlangen naar gezelschap en warmte. Het liefst gecombineerd met meeslepende muziek en een goed glas…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.