InstagramLiveRecensies

6LACK @ Ancienne Belgique (AB): Emoties aan de lopende band

© CPU – Marvin Anthony

De Amerikaanse Ricardo Valentine oftewel 6lack (uitgesproken als Black) komt met zijn Europese ‘Since I have a Lover Tour’ voor het eerst een soloshow spelen in Brussel. Het was van 2018 geleden dat 6lack nog een album uitbracht met East Atlanta Love Letter, wat hem destijds naar top had geschoten. 6lack heeft tussen beide albums niet stilgezeten en met ruim veertien miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify zit hij bij de allergrootsten in zijn subgenre van hiphop. Door samenwerkingen met onder meer J. Cole, Khalid, Gorillaz en Lil Tjay is 6lack ook buiten zijn subgenre niet onopgemerkt gebleven. De nadruk bij zijn muziek ligt duidelijk op emoties en het was in de AB show ook te zien hoe hij het melancholische aspect ervan kon overbrengen in de wervelwind van nummers die hij speelde.

Een heel intrigerend geklede QUIN komt het voorprogramma verzorgen en gaat naar eigen zeggen onze ‘energieën omhoog tillen deze avond’. Met een doorzichtig kleed, half gesluierd en weggestoken onder een pet komt ze even tonen dat haar stembanden niet van de minste zijn. Met een heel indrukwekkend stembereik dat alle kanten uitschiet zonder enige moeite, brengt ze een jazzy en r&b-achtige sfeer over de grote zaal van de AB. De soms soul-achtige stijl heeft wel iets van een Selah Sue weg en met “STICKY SITUATION” brengt ze na enkele nummers toch het tempo van haarzelf en het publiek wat omhoog. Na een vijftal nummers speelt ze nog een klein stukje van een nieuw nummer en neemt ze afscheid, maar wij weten dat ze nog zal terugkomen aangezien QUIN de partner van 6lack is en ze heel wat nummers samen hebben.

6lack begint een tiental minuutjes te laat, maar dat geeft niet want zijn dj deed er alles aan om het publiek warm te houden voor wat ging komen. 6lack doet niet aan speciaal opkomen en wandelt simpelweg op met beanie op het hoofd tijdens het openingsnummer “Inwood Hill Park”. Na het tweede en derde nummer blijkt al snel hoe een toegewijde en loyale fans 6lack heeft, want zowel de oude als de nieuwe liedjes worden woord voor woord meegebruld.

© CPU – Marvin Anthony

Met live keyboard en live drums verzorgd door David Myers (die al voor grote namen als Frank Ocean & Saturday Night Live drumde) wordt er een intieme sfeer gecreëerd tussen het publiek en de artiest, iets dat niet alle hiphopacts kunnen. Die sfeer is dan ook constant veranderend, want een vaste setlijst is er niet echt waardoor er een dynamische afwisseling ontstaat. 6lack en team banen zich een weg door de emoties en de nummers wat voor een frisse wind zorgt bij ieder nieuw nummer en dit alles met rauwe stem zonder backingtracks.

Terwijl veel anderen in gesprek gaan met hun publiek tussen nummers doet 6lack dit doormiddel van zijn liedjes waardoor er geen minuut pauze is en de songs blijven komen. Hij heeft veel vertellende nummers die hij gebruikt om over liefde, problemen en levenslessen te praten. Hierdoor is het publiek constant mee op een trip door zijn leven en blijft de primaire communicatievorm toch de muziek. Met “Luving U” uit 2016 brengt hij de energie naar beneden en gaat hij zelf zitten voor dit droevige liefdesliedje gevolgd door “Ex Calling” uit dat zelfde debuutalbum FREE 6LACK, waarop de zaal weer staat te springen.

Van alle muzikale invloeden is de jazz toch een van de grootste wanneer sommige beats en gevoelens die overgebracht worden bijna op slam poetry lijken. Ook het publiek wordt regelmatig betrokken om onder meer mee harmonieën te zingen of zijn naam te roepen wat de Jessie Reyez-song “Imported” inleidt. In deze song zingt 6lack ‘Hi my name is black sometimes people call me six-lack’ en benadrukt het feit dat mensen soms niet zeker zijn hoe ze zijn naam moeten uitspreken, maar dat stoort hem niet.

© CPU – Marvin Anthony

Zoals verwacht komt natuurlijk levensgezel QUIN een nummertje meezingen en het publiek adoreert het duo. Hiermee is dan ook het laatste deel van de show ingezet. 6lack geeft het publiek ook nog een kans om muziek aan te vragen en eindigt daarna de show met “Since I Have a Lover” en komt daarna nog even terug op stage  voor “Sorry” wat hij halverwege stopt omdat zijn tijd in de AB op is.

In anderhalf uur richtte 6lack een echte reis door zijn discografie in en met een vijftiental nummers bewees hij dat een 6lack-nummer nooit twee keer hetzelfde klinkt. De sfeer en emoties raakten alle plekken op het spectrum en de heel toegewijde fans die hier aanwezig waren, aten het op als zoete broodjes. Brussel toonde heel veel liefde voor de melancholie en hij belooft snel terug te komen naar onze hoofdstad.

Instagram / Youtube

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Your Old Droog - "DBZ" (feat. Denzel Curry & Method Man)

Your Old Droog is een atypische rapper. Bekendheid is niet aan hem besteed, marketing laat hem koud en de mainstream is de…
InstagramLiveRecensies

The Clockworks @ Ancienne Belgique (AB Box): De tijd is rijp

Eind vorig jaar verscheen met Exit Strategy het debuutalbum van de Ieren van The Clockworks. De band wist er een ferme indruk…
LiveRecensies

Thundercat @ Ancienne Belgique (AB): Miauw!

De Ancienne Belgique met z’n prachtige rode stellingen weet wel vaker cultuurliefhebbers van uiteenlopende strekkingen onder één dak thuis te brengen. Sommige…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.