LiveRecensies

A. Savage @ Botanique (Rotonde): Ontspannen over vuur

© CPU – Ymke Dirikx

Als soloartiest hadden we Andrew Savage nog maar één keer aan het werk kunnen zien in België. Toen in 2018 met zijn eerste soloplaat, nu is er het vervolg Several Songs About Fire waarmee hij voor een tweede keer zijn muziek naar ons land brengt. De Rotonde van Botanique mocht dienstdoen als locatie en die was aardig gevuld met nieuwsgierigen om de band aan het werk te zien. Savage liet zich bijstaan door vier muzikanten waarvan Jack Cooper, bekend van Modern Nature, toch de grootste naam was. Het vele talent op het podium maakte dat de show een rijke muzikale tocht richting het gezellige Amerikaanse platteland maakte.

Openen mocht Naima Bock. De Britse, die in een ver verleden bij Goat Girl de dienst uitmaakte, brengt tegenwoordig zachte folkmuziek uit die haar stem in de kijker zet. Dat viel meteen ook op in haar liveset. Eerst enkel met haar gitaar en haar stem bracht ze zo’n warm gevoel naar de Rotonde dat iedereen die binnenkwam zich spontaan ging zetten en liet betoveren door de muzikale schoonheid. Vanaf “Campervan” liet Bock zich ook bijstaan door Bingo Fury. Bock vond het best grappig dat Bingo Fury haar nummers speelde op de dag dat hij zijn nieuw album had uitgebracht, en hij bleek wel een meerwaarde voor de songs. Zijn zware stem, zijn gitaarwerk en zijn klarinet gaven de muziek nog wat extra warmte waardoor iedereen volledig ingepakt werd door de aangename sound van Naima Bock.

A. Savage had dan weer de taak om die pracht op te volgen, niet gemakkelijk als je het ons vraagt. Toch heeft Savage een unieke stem die meteen zijn stempel drukt op een concert en dat was ook nu niet anders. “Black Holes, the Stars and You” was een zeer gemoedelijk begin waarbij het gitaarwerk tot het minimum werd bewaard en zijn stem als een soort van honing in je thee mengde. De toevoeging van een saxofoon en wat extra percussie en synths, gaf het geheel ook zijn dynamiek die nodig was.

Dat bleek zo het hele concert wel te zijn, al was er ook af en toe ruimte voor agressie binnen de ontspannen sfeer die overheerste. “Elvis in the Army” was een rammelrocker die evengoed van Parquet Courts zou kunnen geweest zijn en je merkte ook aan de zaal dat hier wel best enthousiast op gereageerd werd. Savage begroette vervolgens iedereen in zijn meest schattige Frans en dat sloeg aan, de zaal bleef geboeid aan zijn lippen hangen.

Dat het publiek heel geconcentreerd naar iedere noot leek te luisteren, maakte dat je ook alles tot in het detail naar voor kon horen komen. Zo ook een leuke countrycover van “I Can’t Shake the Stranger Out of You”. Het nummer van Lavender Country heeft een belangrijke betekenis doordat die op de eerste countryplaat die over homoseksualiteit gaat staat en dus was het mooi dat Savage dit meenam in zijn optreden. Het bleek meteen ook de switch te zijn tussen nieuwe plaat en debuut. “Thawing Dawn” bevatte al snel meer gitaren en americana met een leuke gitaarsolo op het eind.

Toch bleven de andere drie songs uit het debuut op de vlakte en niet veel later werd er weer een switch gemaakt naar de nieuwe plaat. Dit keer door een cover van Kevin Ayers’ “Oyster and the Flying Fish”. Het luchtig liedje blies een nieuwe wind door de set die daarna weer tot een zacht kabbelend beekje kwam. Het leuke “Thanksgiving Prayer” zorgde voor een fijne groove terwijl “David’s Dead” nog een beetje power naar voor liet komen. Het was duidelijk dat A. Savage vooral de rust en kalmte predikte met zijn liveshow, maar wel eentje waaruit veel details te halen zijn en verveling niet meteen om de hoek loert door het rijke instrumentarium.

Bij “My New Green Coat” nam ook de saxofonist even de tijd om zijn momentje op te eisen om nadien met het al even rustgevende “Out of Focus” af te ronden. A. Savage bracht een fijne, zeer ontspannen set waarin hij ons verschillende keren in het Frans aansprak en ook zijn nummers met de nodige liefde en zelfzekerheid naar voor bracht. Nergens ging hij over the top, maar af en toe werd de rust toch doorbroken door een solo of een stevig gitaarmomentje. Je krijg het niet uit hem, maar met zijn soloproject lijkt A. Savage vooral rust te prediken.

Setlist:

Black Holes, the Stars and You
Hurtin’ or Healed
Elvis in the Army
Riding Cobbles
Le grand balloon
I Can’t Shake the Stranger Out of You (Lavender Country cover)
Thawing Dawn
Wild, Wild, Wild Horses
Winter in the South
Indian Style
Oyster and the Flying Fish (Kevin Ayers cover)
Mountain Time
Thanksgiving Prayer
David’s Dead
My New Green Coat
Out of Focus

3682 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Zimmer90 @ Botanique (Orangerie): Van slaapkamer naar feestkamer

Geef de mannen van Zimmer90 een podium en ze zijn de gelukkigste wezens op aarde. Het Duitse drietal uit Stuttgart mag gelukkig…
LiveRecensies

Hot Garbage @ Botanique (Witloof Bar): De vuile grot

Garagerockbands zijn van alle tijden en ook van alle plaatsen. Hot Garbage komt uit Toronto in Canada en brengt al sinds 2017…
InstagramLiveRecensies

Erick the Architect @ Botanique (Orangerie): Kwetsbaar en authentiek

Voor het eerst in zijn carrière staat Erick the Architect alleen op het podium. Gewoonlijk wordt de Amerikaanse rapper vergezeld door Zombie…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.