AlbumsRecensies

Ferdous – Dreamland (★★★½): Flitsend neonlandschap

Stilzitten staat niet meteen in het woordenboek van de Afghaans-Nederlandse Ferdous Dehzad. De songwriter en producer verscheen rond 2016 op onze radar met het alternatieve popduo Klyne, maar doet het sinds enkele jaren zonder compagnon als Ferdous. En dat gaat hem goed af, want met zijn eerste ep’s en recente mixtape Cool Party wist Ferdous de aandacht van Billboard, CLASH en het populaire COLORS naar zich toe te trekken. De producer heeft op zijn verschillende projecten gaandeweg zijn eigen visuele wereld uitgebouwd en is al toe aan zijn vierde project. Hij trekt ons daarop duidelijk mee in een meer elektronische dansbubbel, geïnspireerd op zijn nachtelijke dj-escapades in Amsterdam. Minstens even dromerig, maar voorzien van een grotere rush en bevrijdingsdrang.

Ferdous laat zich als solo-artiest niet al te makkelijk vastpinnen op het genrebord. Waar zijn eerste projecten nog ronddwarrelden in een trippy r&bstijl, schoof hij voor mixtape Cool Party meer richting innovatieve hiphop. Maar in de eeuwig bewegende genrepoel van Ferdous blijven nostalgie en futurisme twee grote steunpilaren. Steunpilaren die ook op zijn nieuwste project Dreamland staande blijven, maar waarrond een grotere visuele clubwereld wordt opgebouwd. Ferdous verbreedt op Dreamland namelijk zijn blik richting knetterende elektronica, dance en techno. Invloeden die altijd wel aanwezig waren in eerder werk, maar nu pas echt door de boxen kraken.

Ferdous laat ons op Dreamland wel wat ademruimte voor hij ons de clubkelder mee in sleurt. Starten doen we namelijk met de dromerige nachtlampjes van “Summer Nights“, een track over de gouden gloed van het verleden, maar de even betoverende en beloftevolle blik op de toekomst. Een toekomst die op de volgende “Mountain Snow” muzikaal direct vorm krijgt. Het tempo wordt stevig opgedreven en de elektronische sneeuwvlokjes dwarrelen zich een weg naar onze oren. De clubervaring krijgt hier steeds meer vorm en Ferdous trekt ons als de bliksem mee in zijn sneeuwvlucht ‘From every shore to the seas / Fly like mountain snow’. De drang naar ontsnapping en beleving is duidelijk groot en speelt op de hele ep een centrale rol.

Dreamland is volgens Ferdous in de eerste plaats dan ook een project gevormd door escapisme en heropbouw. Het is een mixtape geworden waar bewust naar een uitweg wordt gezocht via de kleurrijke en levendige wereld die Ferdous met de elektronische mix om zich heen bouwt. De producer zoekt met zijn nummers bewust naar de schoonheid en een overstijgende vorm van plezier om de donkere gedachten en het verdriet in een klein hoekje te duwen, en slaagt daar ook volledig in. Op Dreamland is loslaten de boodschap en stilstaan een hoofdzonde. Hoe verder we in de mixtape vorderen, hoe meer tastbaar die euforische droomwereld wordt. Misschien wel het meest in het neonlandschap van “Celestial Kiss” en “Earthquake” waar het flitsende tempo en de mistige vocals elkaar naar een hoogtepunt leiden.

Het zijn steeds bijzonder korte tripjes in Ferdous’ pretwereld die zo weer voorbij zijn, maar ons wel voldaan achterlaten, alvorens ons opnieuw in een volgende stadium van energie te trekken. “Heartleak” brengt na de lichte wervelwind van “Earthquake” een iets zwoelere toets, voor Ferdous op “Clear Blue” de club volledig afsluit met een knaller van formaat. De droomvlucht heeft zijn hoogtepunt bereikt en de boxen moeten er nu echt aan geloven. Hiphop, trippy elektronica en techno botsen tegen elkaar op en maken de ontsnapping compleet. De neonlichten worden gedoofd en de clubdeuren geopend. Al zijn we ervan overtuigd dat Ferdous zijn nieuwe clubinvloeden ook in volgende projecten opnieuw wat meer zal uitspelen. Dat hopen we in ieder geval.

Ferdous plot op zijn vierde project de ultieme (dans)ontsnapping met nieuwe elektronische invloeden die zo in de club thuishoren. De songwriter en producer bouwt zo steeds verder aan zijn eigen kleurrijke wereld en hoewel de ritjes soms van korte duur lijken, is het plezier dat we eraan beleven wel van lange duur.

Instagram

Ontdek “Celestial Kiss”, ons favoriete nummer van Dreamland , in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Andra Day - "Where Do We Go"

Andra Day werd in een winkelcentrum waar ze zong opgemerkt door de toenmalige vrouw van Stevie Wonder en die bracht de bal…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Ferdous - "Mountain Snow"

2024 zou wel eens het jaar kunnen worden van noorderbuur Ferdous. De Nederlands-Afghaanse artiest en producer trapt zijn jaar namelijk feestelijk op…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Ferdous - "Summer Nights"

De naam Ferdous Dehzad zegt je waarschijnlijk niet direct iets, maar als we de naam Klyne laten vallen, licht er misschien toch…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.