AlbumsFeatured albumsRecensies

Ducks Ltd. – Harm’s Way (★★★½): Eentje om vandaag van te genieten

Duck Ltd. is zo’n indierockband waarvan je verbaasd bent dat ze nog niet meer potten gebroken hebben. Ze hebben dan wel een iets of wat onnozele groepsnaam, maar verder heeft het Canadese duo Tom McGreevy en Evan Lewis alles in huis om met hun aanstekelijke gitaarmuziek een ruim publiek aan te spreken. Het tweetal bracht in 2021 met Modern Fiction al een bijzonder plezierige langspeler op de markt, maar ondanks dat de bijbehorende singles even aanstekelijk waren als de naald van een spinnewiel in een sprookje, bleef alles toch wat onder de radar. Met Harm’s Way ligt nu het tweede album in de winkel, en wat ons betreft mag de band hier gerust wat meer geluk mee hebben.

In tegenstelling tot voorganger Modern Fiction en debuut-ep Get Bleak uit 2019 is de tweede worp niet langer door het duo zelf opgenomen in hun kelder. Ze trokken voor de opnames naar Chicago, de stad waar veel van hun favoriete bands momenteel verblijven, en schakelden samen met producer Dave Vettraino (Deeper, Lala Lala) een keur aan lokale muzikanten in. Zo draagt Macie Stewart van Finom bij met viool, drumt Ratboys’ Marcus Nuccio zowat alle liedjes bij elkaar en zorgen onder andere Julia Steiner (Ratboys) en Margaret McCarthy (Moontype) voor achtergrondzang. Heel wat mooie namen dus, maar de professionelere manier van werken betekent allerminst dat de gitaren plots minder schel jengelen en de roffels minder rammelen. Anno 2024 klinkt Ducks Ltd. immers nog steeds even retro en rommelig als drie jaar geleden.

Het materiaal voor de plaat werd door McGreevy en Lewis geschreven tijdens een tournee in het voorprogramma van Nation of Language, Illuminati Hotties en Archers of Loaf. De songs werden al uitvoerig getest op het podium en dus klinkt Harm’s Way vlot en zelfzeker. Dat is al meteen duidelijk vanaf de albumopener “Hollowed Out”: jangelende gitaren en een snelle drum roepen meteen een sfeer op van zomerse vrolijkheid. Onder de opgewekte muzikale laag gaat echter een grimmige tekst schuil over de alledaagse sleur. ‘All we ever do is need / Eat, fuck, and sleep / And then repeat forever’ klinkt het in de eerste strofe, en op de aanstekelijke tonen van het refrein is het vlot meezingen met ‘all hollowed out from the inside’. Muzikaal schijnt dan wel de zon, de teksten zijn als grijze wolken die af en toe zorgen voor verduistering. Die dualiteit loopt doorheen de lp als een rode draad.

Er is wel meer muzikaal moois te ontdekken op de tweede van Ducks Ltd. In “Train Full of Gasoline” maakt de band een geslaagd uitstapje richting countryrock. Het weemoedige “Cathedral City” is een song waarop het heerlijk tobben is, terwijl de catchy single “The Main Thing” en het gejaagde “On Our Way to the Rave” kleine feestjes doen losbarsten. Laatstgenoemde liedje doet zijn titel bovendien alle eer met een snel ritme en opzwepende gitaren. Het is niet allemaal gejengel wat de klok slaat op Harm’s Way want “Heavy Bag” zorgt nog voor de mooiste verrassing. In deze afsluiter omarmen akoestische tokkels, strijkers en warme gitaargeluiden immers de warme zang van McGreevy in een ingetogen melodie.

Harm’s Way telt slechts negen songs en klokt af op iets minder dan een half uur muziek, maar die korte speelduur draagt bij tot de kracht van de plaat. ‘Beter kort en krachtig’ moeten de jongens in de studio gedacht hebben, en daardoor staat er ook geen enkel slecht nummer op de lp. Enig klein minpuntje aan Harm’s Way? De productie van de liedjes is zuiver en fris, maar ook wat onschadelijk. Het geheel voelt hierdoor iets te gepolijst en braaf aan om echt tot het bot te beklijven. Dit maakt het album gelukkig niet minder plezierig om naar te luisteren, want de nostalgische nummers blijven na een beluistering al meteen in je hoofd hangen.

Met Harm’s Way brengt Ducks Ltd. een fijne tweede langspeler. Het is een album dat de grauwe wintermaanden ongetwijfeld zal opfleuren, maar we twijfelen zelf of we het binnen enkele jaren nog snel zullen opleggen om nostalgisch terug te blikken op het legendarische muziekjaar 2024. Laat je dat in elk geval niet tegenhouden om vandaag te genieten van de nieuwe muziek van deze heren uit Toronto.

Op 7 juni staat Ducks Ltd. op het podium van Trix in Antwerpen. De dag nadien kan je ze aan de slag zien op het podium van Paradiso in Amsterdam.

Facebook / Instagram/ Site / Twitter

Ontdek “Heavy Bag”, ons favoriete nummer van Harm’s Way, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

164 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

The Boxer Rebellion - Open Arms (★★★): Dessert na een smaakvolle carrière

The Boxer Rebellion is misschien wel een van de meest ondergewaardeerde acts uit de recente muziekgeschiedenis. De groep bestaande uit Nathan Nicholson,…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Vaccines - Pick-Up Full of Pink Carnations (★★★): Overwinteren in Californië

What do you expect from The Vaccines? Vlotte popdeuntjes, meebrulbare refreinen en een gezonde dosis eightiesvibes. Drie keer raak met het heerlijk…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ducks Ltd. - "Train Full of Gasoline"

Ducks Ltd. is een nog relatief onbekend tweetal uit Toronto. Evan Lewis en Tom McGreevy maakten met Modern Fiction in 2021 al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.