Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pet Shop Boys – “Loneliness”

Pet Shop Boys, de band van Neil Tennant en Chris Lowe, behoeft eigenlijk geen introductie. Het kan niet anders dat Tennant en Lowe ooit de palmen van hun handen hebben opengesneden om het druipende bloed tegen elkaar te drukken. Deze bloedbroeders hebben al veertien studioalbums uitgebracht naast verschillende relevante compilatiealbums en veel meer. De protagonisten ontmoetten elkaar in 1981 in een instrumentenwinkel, keuvelden een beetje, en de rest is gewoon een fantastische geschiedenis, heden én toekomst. De band heeft honderden nummers opgenomen en tientallen grote hits op zijn naam staan. Pet Shop Boys laat zich sinds 1981 kenmerken door een heel rijke geluidsmuur gecreëerd door Lowe en vinnige, striemende en humoristische teksten van Tennant.

“Loneliness” is de eerste single die vooruitgeschoven wordt in afwachting van het vijftiende studioalbum Nonetheless. “Loneliness” is classic Pet Shop Boys dat begint met een duister, bijna naargeestig stuk synth. Na twintig seconden begint de pompende hartslag waar Pet Shop Boys ooit een octrooi voor heeft afgeleverd. Met de ogen toe en de oren wijd open, is de sound van Pet Shop Boys direct treffend en herkenbaar. Tennant zingt over allesoverheersende eenzaamheid die opeens voor de deur komt te staan en die je niet meer loslaat. De nieuwe song wordt ongetwijfeld een meezinger voor fans en anderen van alle leeftijden.

Pet Shop Boys laat het hier echter niet bij en vergast iedereen nog op twee andere nummers: “Party In The Blitz” en “Through You” die op de cd-single zullen staan, maar niet op het album. “Party In The Blitz” is een song geworden die new wave ademt. Een coole, ingehouden beat met zelfs belletjes op de achtergrond is echt weer knap gedaan door Chris Lowe. Neil Tennant vertelt een verhaal over de blitz en dat onderwerp kan vele lagen hebben. De blitz was de luchtaanval van de Duitsers op de Engelse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog ,maar kan evenwel gaan over de legendarische club in het Lodense Covent Garden begin jaren ’80. Tennant verwoordt het zodanig dat alle mogelijkheden openliggen waar en wanneer de champagne werd opgedronken. “Party In The Blitz” verandert muzikaal niet meer van toon, maar blijft gewoon echt losjes hangen op de schouders.

En dan is er ook nog “Through You”. In dit nummer, dat net een seconde langer dan zeven minuten duurt, wordt er volop geëxperimenteerd door het duo. Pet Shop Boys gooit alle registers open en breekt als vanouds zijn ondoordringbare geluidsmuur even af voor de fans. Een zwaar geluid van synthesizers, een pompende maatslag en een drammende bas en de cirkel is alweer rond voor Pet Shop Boys en de fans. Tennant schrijft hier over lijkenpikkers die granen trachten mee te pikken, maar de anderen er voor laat zweten. Vroeger gingen we naar de platenboer om een single te kopen voor honderd frank en kregen we regelmatig een B-kant die zielloos op de achterzijde werd gekwakt, maar Pet Shop Boys brengt anno 2024 nog steeds steengoede, essentiële nummers uit. En het doet er bij Tennant en Lowe echt niet toe op welke kant de songs verschijnen.

Het volgende studioalbum Nonetheless wordt uit de ban geslagen op 26 april en dat belooft veel goeds!

Facebook / Instagram / X (Twitter) / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bear's Den - "Loneliness"

Wie warme folkmuziek rijkelijk besmeerd met melancholie zegt, grijpt al gauw naar de Britse formatie Bear’s Den. In hun carrière brachten ze…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Birdy - "Loneliness"

Hoewel het de laatste maanden misschien niet zo lijkt, vliegt de tijd voorbij. Het is inmiddels al tien jaar geleden sinds Birdy…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pet Shop Boys - "Monkey Business"

Wie dacht dat het Engelse synthpopduo Pet Shop Boys een has-been uit de jaren tachtig en negentig is, moet zich dringend eens…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.