LiveRecensies

Zwangere Guy @ de Vaartkapoen: Meten en zweten

© CPU – Mathias Verschueren

Er laaide gisteren een zucht van opluchting en blijdschap door de Vaartkapoen in Molenbeek. De mythische zaal is na enkele jaren renovatiewerken eindelijk opnieuw te vinden op hun vaste stek in de Schoolstraat. De vernieuwde zaal werd opgesmukt volgens het ‘box in the box’-principe, waarbij een doos in de bestaande zaal werd geplaatst om aan de geluidsregulaties te kunnen voldoen. Het gemeenschapscentrum is meer dan klaar om weer heel wat artiesten een podium te bieden, maar eerst en vooral moest de zaal nog op gepaste wijze getest en goedgekeurd worden. Niemand beter dan Brusselaar bij uitstek Zwangere Guy om de vuurdoop voor zijn rekening te nemen, die in de zaal kwam warmdraaien voor zijn show op De Warmste Week in Brugge.

De vuurdoop moest even op zich laten wachten, want aan de ingang was het om negen uur nog even aanschuiven om binnen te geraken. Een kwartier later dan oorspronkelijk gepland was het dan toch zover en dimden de fonkelnieuwe lichten van de Vaartkapoen. Als passend beginpunt fungeerde “Niet voor de views”, waar Zwangere Guy zeer technisch uit de hoek kwam. De flinke woordenstroom en continue flowwissels maakten dat de Guy in een handomdraai warmgedraaid was. En de zaal met hem, want op “Suave G” ging het al redelijk goed los. De ‘gemoedelijke’ start kreeg met “Probleem” een venijnige staart die zoals gewoonlijk rauw en bitsig voor de dag kwam. Hij wilde er niet te veel kak aan hangen en vooral opwarmen voor zijn show op de Warmste Week vertrouwde hij ons toe, maar eigenlijk was hij bovenal blij om nog eens in Brussel te spelen. Dat maakte ook de goed geboterde wisselwerking tussen hem en zijn fans tijdens het refrein van “OG’z” duidelijk.

© CPU – Mathias Verschueren (archief)

Ergens halverwege de set nam Zwangere Guy zoals gewoonlijk wat gas terug om zijn meest breekbare ik naar boven te kunnen halen. De brede grijns maakte plaats voor een iets somberdere gezichtsuitdrukking. “Gorik pt. 1” hakte er zoals gewoonlijk in, ook omdat Zwangere Guy stoïcijns en met die krak in zijn stem zijn diepste emoties bovenhaalde. De melancholische vegen over de pianotoetsen door zijn getrouwe gezel PJ Seaux maakten even later van “Beter Leven” een momentje in de set waar je haren rechtop van gingen staan. Voor er weer gebeukt mocht en kon worden, werden er nog meer eerlijke en open woorden gelost. Voor “GRIJZE ZONE” had Zwangere Guy het over zijn groeiproces doorheen de jaren en het feit dat hij al twee jaar in therapie is. Om daar op zo’n podium zo vrank en vrij over te vertellen vergt moed, maar je merkte ook aan hem dat het enorm bevrijdend is om zonder filter zijn verhaal te kunnen doen.

De missie van de avond was om in eerste instantie klaar te zijn voor de show op De Warmste Week en daar draaide het in eerste plaats om een ding: timen! Van de Brusselse radiozender krijgt hij vandaag maar eenenvijftig minuten en dus diende de avond in eerste instantie als een soort van test om te zien of alles binnen de tijd past. Al een geluk dat het tweede deel een behoorlijke vaart nam vanaf “Wie is Guy?”. De retorische vraag ‘gaan we het kot afbreken’ hoefde eigenlijk geen verbaal antwoord, maar werd fysiek in daden omgezet met wat gemosh. De timer tikte genadeloos verder en zo vuurde hij in een adem “ZG ALL DAY”, “ROTJOCH”, “Fally Ipupa” en “ICI C BX” op de heter wordende meute af. De sfeer werd grauwer en grimmiger en bouwde op naar de twee lievelingsliederen van ZG.

© CPU – Jan Van Hecke (archief)

De gloednieuwe betonplaten van de Vaartkapoen kregen een stevige test te verduren en hadden alle moeite om stand te houden tegen de pletwals die “GUTTERGANG” is. Een geëxciteerde zaal beukte er op los, terwijl de drie heren op het podium ook hevig te keer gingen. Een ‘rewind’ was zelfs op zijn plaats en maakte de kolkende massa tot een nog chaotischere vleeshoop. ‘Free Palestina, Fuck Israel’ en een dubbele middelvinger voor racisten en fascisten: Zwangere Guy verbloemde niets en kreeg zo de Molenbeekse zaal nog meer achter zich. ‘Bel maar naar Studio Brussel dat we morgen langer gaan spelen’, grapte Guy al kijkend naar de timer. Niets van aantrekken ofte “R.A.F (Rien à foutre)” in het Frans, dat was het mantra waar op werd doorgegaan. De pogo kreeg nieuwe proporties en zorgde bij heel wat aanwezigen voor een nieuwe verzameling aan blauwe plekken.

De tijd was inmiddels al afgelopen, maar in Brussel mag en kan hij toch doen en laten wat hij wil. Het obligatorische “Zg is zo haai” ronde de officiële try-out af, maar aan stoppen werd er dan toch niet gedacht. Een freestyle met een uit het publiek geplukte Mathilde viel alvast in de smaak, wat ook van een ijskoud “1 UIT DE 1000” gezegd kon worden. Het gefreewheel van de drie op het podium mondde uiteindelijk ook uit in “Gutterlijfstijl”, een nummer van BRUTAAL waarna een wijze levensles volgde voor de jeugd in de zaal. Schrijf je wrange gevoelens op papier op en krop ze niet op. Zeg dat papa Guy het gezegd heeft. Op algemeen verzoek van de eerste rij gooiden ZG, UMI en PJ nog eens “R.A.F (Rien à foutre)” door de ether om als kolkend slotstuk het avondje in de Schoolstraat op gepaste wijze af te ronden.

Een veredelde try-out in de Vaartkapoen wond er alvast geen doekjes om en was een typische Zwangere Guy-show die weinig aan de verbeelding overliet. Ondanks de gekende opbouw kreeg je bij de Brusselaar nooit een déjà-vu-gevoel en bleef het steeds spontaan en echt. Plaats voor nieuwe muziek werd er nog niet gemaakt, maar Zwangere Guy broedt al een tijdje op plannen waar hij gisteren al een klein beetje zijn mond over voorbij praatte. Wat hij exact van plan is in 2024 laten we echter in het midden, maar dat het spannende maanden worden, staat buiten kijf. Maar eerst en vooral mag en zal ’t Zand in Brugge vanavond plat gespeeld worden.

Setlist:

Niet voor de views
Suave G
Probleem
OG’z
Gorik pt. 1
Beter Leven
GRIJZE ZONE
Wie is guy?
ZG ALL DAY
ROTJOCH
FALLY IPUPA
ICI C BX
GUTTERGANG
R.A.F (Rien à foutre)
Zg is zo haai
Freestyle
1 UIT DE 1000
Gutterlijfstijl
R.A.F (Rien à foutre)

2027 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Altın Gün @ Ancienne Belgique: Zwoel afscheidsfeestje

De Anatolische pyschedelische rockformatie Altın Gün was gisteren opnieuw in het land. Het zestal dat voor 4/6 bestaat uit Nederlandse muzikanten en…
InstagramLiveRecensies

Mother Mother @ Ancienne Belgique (AB): Op moeders wijze

Mother Mother verkeert volop in de renaissance van haar carrière. Lange tijd was de band weggedeemsterd in de (even grofweg geformuleerd) onbeduidendheid…
LiveRecensies

Placebo @ Ancienne Belgique (AB): Schrap en scherp

Vooraleer Placebo volgende week hun tour in Zuid-Amerika start, warmden ze gisteren al op in de Ancienne Belgique. Het is een understatement…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.