InstagramLiveRecensies

Jain @ Ancienne Belgique (AB): Intergalactische reis rond de wereld

© CPU – Nathan Dobbelaere (archief)

In 2023 een dikke hit scoren met een nummer dat al acht jaar geleden het levenslicht zag: daar kan alleen TikTok voor iets tussen zitten. De Franse Jain was afgelopen jaar niet weg te denken van de radio en social media met “Makeba”, al moet gezegd worden dat haar dat ook wat oneer aandoet. Dat nummer kleurde in 2016 namelijk, net als het minstens even leuke “Come” van het sterke Zanaka, al bleef die plaat in niet-Franssprekende gebieden veelal onder de radar. Ook nu is een soortgelijk verhaal van toepassing, want waar de uit Toulouse afkomstige zangeres gisterenavond naar Brussel afzakte om het recent verschenen derde album The Fool voor te stellen, was de zaal vooral door die ene TikTok-hit al lang op voorhand uitverkocht. Aan Jain nu om aan de wereld (lees: niet-Franstaligen) te tonen dat ze veel meer is dan één nummer!

Voor we die stelling mochten bevestigen of ontkrachten, was het echter eerst nog aan Czesare om het publiek warm te maken. En dat is misschien meteen ook de beste manier om de set van de jonge zangeres uit de Provence samen te vatten. Met niet meer dan een gitaar en een looppedaal als attributen was het soms interessant, maar soms ook meer van hetzelfde. Initieel begon haar eerste set op Belgische bodem veelbelovend, want haar nummers klonken de ene keer dromerig, de andere keer weer wat meer groovy – uiteindelijk iets te vaak ergens daartussen. Maar goed, ze kreeg de vollopende zaal wel met regelmaat zover om mee te klappen, en ook het feit dat ze haar eigen, mannelijke(!) backings voorzag, was best wel cool. Alleen hadden we het na een dikke tien minuten wel gehoord en nam het gebabbel steeds meer de bovenhand. Met een begeleidingsband kan Czesare misschien wat meer potten breken, solo kwam het niet verder dan ‘vermakelijk’.

Dan speelde de hoofdact toch een paar klassen hoger; dat merkten we al nog voor ze effectief op het podium stond. Een vrij grote productie zorgde ervoor dat het leek alsof de Ancienne Belgique de ruimte ingeschoten werd – inclusief take off – waarna de vlam ongezien in de pan schoot. Het spelplezier spatte meteen van opener “The Fool” af, waarbij een coole gitaarsolo de zaal meteen in lichterlaaie zette. Opvolgers “Cosmic Love” en “Dynabeat” bleken het muzikale antwoord van olie op het vuur, want binnen de kortste keren ging de volledige zaal met de handen in de lucht op en neer. Een typische Franse ‘popshow’, maar wel eentje die voor gigantisch veel positieve energie zorgde. Met een futuristisch loopapparaat bouwde Jain laatstgenoemde nummer op, om dan de discobal aan te zetten en al dansend het podium te verkennen.

De naam Crystal Fighters schoot al eens door onze gedachtengang, maar de Franse zangeres gaf er meer dan een eigen draai aan. Het hek was met andere woorden binnen de kortste keren van de dam en het zou ons niet verbazen mocht Jain bij het vierde nummer de kaap van de tienduizend stappen hebben bereikt. De manier waarop ze in het rond danste werkte zo aanstekelijk dat we haast zouden vergeten dat er ook nog eens een vierkoppige liveband achter haar retestrak stond te spelen. Dan maar serieus uitpakken met “Flash (Pointe Noire)” zeker?

Het energiepijl lag met andere woorden torenhoog, en dan moest het eerste hitje nog passeren. “Alright” werd voor het eerst ook nog eens uit volle borst meegezongen, en ondanks dat het het nummer het tempo er wat uithaalde, loste Jain dat op door er een coole muzikale twist in te steken. Het bleek wel meteen ook het begin van een rustiger stuk in de set; eentje waarbij de groove primeerde. “Night Heights” en “Take a Chance” bleken zo nogal spacey, maar echt op adem komen lukte pas met het daaropvolgende “To All The People”. We waren op dat moment al drie kwartier ver, dus het pianomoment was ergens welgekomen, al luidde het ook wel een dipje in. Het vele gepraat in de zaal was, met de energie uit het begin in het achterhoofd houdend, een smetje op de set.

Gelukkig zorgde hitje “Come” voor een hernieuwde energie. Dat deed Jain op een mooi uitgekiende manier, door met datzelfde loopapparaat de zaal in te trekken en zo het publiek de achtergrondzang in de refreinen voor zich te laten nemen. Plezier ten top, en zo ontaarde het daaropvolgende “Oh Man” in een soort liefdevol volksfeest. De Française amuseerde zich ook zienderogen meer en meer, wat ervoor zorgde dat ze steeds meer de uitersten begon op te zoeken. Zo was het best frappant dat ze tijdens het ‘rappen’ in “Inspecta” nog altijd niet op haar adem begon te trappen, en al zeker toen ze voor rocker “Save the World” de zaal introk om mee te springen met het publiek.

De zweetdruppels dropen ondertussen van het plafond, maar dan moesten de allergrootste hoogtepunten nog komen. De positiviteit en energie die “Star” uitstraalde kreeg echt íédereen nog eens aan het springen, en toen de lange ovatie werd onderbroken door de begintonen van TikTok-hit “Makeba” werd het kot pas écht te klein. Een zee aan schermpjes nam de ‘Ooh-whee’ voor zijn rekening, terwijl Jain zelf plaatsnam achter de drums; alsof zaal en podium tot een ongeziene symbiose smolten. Dat afsluiter “Goodbye” ‘slechts’ een groots openbloeiende pianoballad was, zorgde er dan ook voor dat de AB om meer begon te roepen.

“I Feel Alive” was in een stripped versie gezongen door de voltallige band wel schattig, maar liet ons een beetje op onze honger zitten. Honger die uiteindelijk gestild werd door de opbouw van “Maria”. Solo akoestisch beginnen om te eindigen met een intense, zeg gerust epische, muzikale outro; Jain blies ons gisteren net geen twee uur lang van onze sokken. Wie schrik had dat het wachten werd op de TikTok-hit, werd meteen bij het nekvel gegrepen. De Ancienne Belgique daverde – het dipje niet meegerekend – zowat de volledige set op zijn grondvesten, want de Franse zangeres zorgde voor een waar volksfeest. Een sterk uitgewerkte set bleek een soort van intergalactische reis rond de wereld, waarbij de drie platen zo goed als evenredig aan bod kwamen. Als iedereen zoveel positieve energie in zich had als Jain, zou de wereld ongetwijfeld een beetje mooier zijn, want het was onmogelijk om niet blij te worden van wat we gisterenavond voorgeschoteld kregen.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

The Fool
Cosmic Love
Dynabeat
Heads Up
Flash (Pointe Noire)
Alright
Night Heights
Take a Chance
To All The People
Falling
Come
Oh Man
Inspecta
Save The World
Star
Makeba
Goodbye

I Feel Alive
Maria

2120 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

The Jesus and Mary Chain @ Ancienne Belgique (AB): Heerlijk apathisch

Een maand geleden bracht The Jesus and Mary Chain met Glasgow Eyes zijn fraaie achtste langspeler uit. Voor de broeders Reid was dat…
InstagramLiveRecensies

Cymande @ Ancienne Belgique (AB): Muziek is dé boodschap

Na ruim een halve eeuw krijgt Cymande eindelijk de waardering en erkenning die ze eigenlijk al van meet af aan hadden verdiend….
InstagramLiveRecensies

Kid Kapichi @ Ancienne Belgique (AB Club): Rauw & ongestoord

‘Music scene is crazy, bands start up each and every day’; zong Pavement op “Cut Your Hair”. De visionair Stephen Malkmus had…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.