InstagramLiveRecensies

Bombay Bicycle Club @ De Roma: Pluk de dag

© CPU – Ine Van Baelen

Bombay Bicycle Club gaat al mee sinds 2005, maar is nooit de grootse band geworden die het kon zijn. Toch blijft het viertal muziek uitbrengen die bij iedereen de juiste snaar raakt en dat was ook dit jaar het geval met My Big Day. Het album kwam er nadat Everything Else Has Gone Wrong in 2020 volledig in de vergetelheid belandde door een pandemie. Dat de band nu voor het eerst in net geen tien jaar nog eens in een Belgische zaal kon spelen, was zowel voor de Britten zelf als het publiek een verademing. In De Roma bewezen ze alvast dat ze nog steeds vol spelplezier zitten.

Corook werd uitgenodigd om als opening te fungeren. De artiest uit Nashville bracht een speelse mix van indie met een streepje humor. Dat werkte aanstekelijk, want die kon het publiek al meteen lekker warm maken met frisse liedjes die lekker in het gehoor lagen. Ook als de artiest bij momenten een kazoo bovenhaalde of enkele onverwachte wendingen in de set bracht, sloeg het aan. Daardoor was Corook wel een verademing, en ook muzikaal was het allemaal heel fris. De nummers die de Amerikaan bracht, stonden bol van de spitse lyrics in combinatie met aanstekelijke melodieën, en ook de bijdrage van live drums gaf het geheel wat meer body.

© CPU – Ine Van Baelen

Dat Bombay Bicycle Club live meer is dan het viertal dat de band draagt, zorgt voor een heel rijke sound op podium. Dat viel al meteen op toen we begonnen met “Just a Little More Time”. Olive Jones en Nathan Cox zijn twee extra componenten in de show die het spelplezier naar een hoger niveau kunnen tillen. Jones doet het met haar stem en Cox met extra percussie of aanstekelijke synths. Frontman Jack Steadman wilde alvast van bij het begin een feestje starten en in plaats van met een instrument op het podium te komen, liet hij twee confettiblazers ontploffen. De toon was gezet en het publiek meteen mee.

De funky muziek van Bombay Bicycle Club zorgde er niet veel later voor dat het onmogelijk was om stil te staan op de melodieën van het zestal. Zeker toen ook de grote glimlach op het gezicht van Steadman telkens als een soort van euforisch middel in je gevoel belandde. Het was meteen duidelijk dat de band hier vol plezier op het podium stond en dat straalde ook af op de zaal, die het op zijn beurt duidelijk geen moeite vond om mee te dansen, te zingen of te springen. Het fantastische “I Want to Be Your Only Pet” werd al vroeg in de set gedropt en toonde een blauwdruk van de nieuwe songs live. Het begint altijd heel minimalistisch met een gitaar, om uiteindelijk te exploderen in een splinterbom van euforie.

© CPU – Ine Van Baelen

Ook het podium en de belichting droegen bij aan het geheel waarmee de show van Bombay Bicycle Club naar een hoger niveau werd getild. Gigantische opgeblazen letters die ‘Make My Day’ spelden, ballonnen aan de zijkanten van het podium en kleurrijke slierten achteraan toonden meteen dat het belangrijk was om vertier te hebben. Dat was ook iets wat de band duidelijk maakte, want het was de bedoeling om er een verjaardagsfeestje van te maken. Iedere dag een verjaardag vieren, maakt het misschien minder uniek, maar het blijft wel plezant en dat was hier niet anders.

Bij “Tekken 2” kwam zangeres Olive Jones voor het eerst op de voorgrond. Ze vervulde live de rol van Chaka Khan en deed dat uitstekend. Dat ze ook straalde en de tijd van haar leven leek te hebben, droeg hier zeker toe bij. Op die manier was je als toeschouwer telkens in de fleur van je leven en over ieder detail in de set was nagedacht. Zo was het iets kleiner nummer “Good Day” een mooie opener voor het epische “How Can You Swallow So Much Sleep”. Op die manier kan de band perfect kleine, subtiele muziek combineren met krachtexplosies vol euforie. De nummers borrelen en breken open als een eruptieve vulkaan en net daarin kruipt de sterkte van de band.

© CPU – Ine Van Baelen

“Eat, Sleep, Wake (Nothing but You)” bleek een eerste echte meezingmoment te zijn in de set. Het nummer is duidelijk een nieuwe klassieker binnen het oeuvre van de band en blijft ook heel gemakkelijk hangen. Dat is Bombay Bicycle Club ook niet ontgaan en het liet voldoende ruimte om de zaal even zichzelf te laten zijn. Het was duidelijk dat de band onder de indruk was van de inleving in Antwerpen, want er werd meer dan eens een oprechte bedanking De Roma ingegooid.

Voor “Evening/Morning” mochten de gastmuzikanten even in de coulissen om zo een heel snedige versie van de klassieker te brengen. Dat we nadien een akoestische versie van “Diving” hoorden, maakte nog maar eens duidelijk hoe graag het viertal met contrasten speelt. Ook hier deed Jackson haar duit in het zakje door prachtig in harmonie te gaan met Steadman. Met “So Long, See You Tomorrow” kwam nog een zeldzame track in de set naar voor; eentje die met een prachtige break voor een al even schoon moment zorgde. Intiem beginnen om uiteindelijk episch te eindigen. De felle belichting en de krachtexplosies deden de rest.

© CPU – Ine Van Baelen

Naar het einde toe leek de ene na de andere hit elkaar op te volgen. Met “Carry Me” en “Luna” waren dat er twee uit het derde album, maar het was “Shuffle” dat op de dansbenen mikte waar voordien enkel de stembanden aan het werk werden gezet. Uiteindelijk eindigde de band verrassend met een nieuw nummer: “Turn The World On”. Toch leek dat perfect in het geheel te passen omdat het zo’n oprechte song was die vol eerlijkheid en spontaniteit naar voor kwam. Het leek een perfecte samenvatting van de show te zijn waarbij spelplezier en geluk hand in hang gingen. Dat we nog “Always Like This” kregen als toetje, was een bijzaak.

Het concert van Bombay Bicycle Club in De Roma was meer dan af. Het is duidelijk dat de Britten hun sound hebben gevonden door te focussen op meer dynamiek en daarmee een heel rijk geluid naar voor te schuiven. Op die manier zit er in iedere song wel een detail dat je daarvoor niet hoorde en dat is live niet anders. Extra percussie, plots wat verrassende synths of zelfs extra effecten geven de volledige sound een levendigheid waar veel bands van kunnen dromen. Dat De Roma niet volledig uitverkocht was, mag een echte schande genoemd worden want iedereen die er niet was, miste zo een heel plezant en oprecht optreden waarbij het leven gevierd werd en de muziek als een warm bad op een koude, mooie winterdag aanvoelde.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Just a Little More Time
I Want to Be Your Only Pet
Feel
My Big Day
Tekken 2
Lights Out, Words Gone
What You Want
Everything Else Has Gone Wrong
Good Day
How Can You Swallow So Much Sleep
Eat, Sleep, Wake (Nothing but You)
Evening/Morning
Diving
So Long, See You Tomorrow
Carry Me
Meditate
Luna
Shuffle
Turn the World On

Always Like This

3653 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Declan McKenna, Tom Odell, Brihang en nog 15 nieuwe namen voor Rock Werchter!

Vorige week verklapte IDLES zelf al dat ze op Rock Werchter gaan spelen aanstaande editie en nu heeft de festivalorganisatie dat ook…
InstagramLiveRecensies

Simple Plan @ De Roma: Poppunkfeestje deluxe

Vraag aan een punker hoe je Simple Plan definieert en het woord punk komt er totaal niet aan te pas. Vraag aan…
InstagramLiveRecensies

Cornelia Jakobs @ De Roma (Foyer): Grote ambities in klein formaat

Binnen iets meer dan twee maanden worden alle ogen in Europa opnieuw gericht naar Malmö waar 37 landen zullen deelnemen aan het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.