AlbumsFeatured albumsRecensies

Bombay Bicycle Club – My Big Day (★★★½): Vertrouwd en vernieuwend

In de wonderlijke wereld van Bombay Bicycle Club hebben we altijd kunnen rekenen op onverwachte wendingen, creatieve gewaagdheid en een onmiskenbare flair voor het buigen van muzikale conventies. Jack Steadman, Jamie MacColl, Suren de Saram en Ed Nash, de illustere heren die Bombay Bicycle Club vormen, hebben een muzikaal pad begaan dat geen kaart kan volgen. De onbevreesde experimenteerdrift en ongrijpbare stijl hebben hen gebracht waar we ze altijd hoopten te vinden: aan de rand van eerder gestelde grenzen. Met het zesde album My Big Day gaan ze opnieuw de uitdaging aan om hun muzikale horizon te verkennen.

Het album begint met het sprankelende “Just A Little More Time”, waarin de suikerzoete zang van Jack Steadman luchtig door het nummer zweeft op een verfrissend ongestructureerde manier. Het biedt weinig meer dan een herhaalde titel, krachtige koperblazers en dreunende percussie; een heerlijke en eenvoudige introductie tot het vernieuwde geluid van Bombay Bicycle Club. Daarna neemt de sfeer een duistere wending met “I Want To Be Your Only Pet”. Spookachtige geluiden ontstaan uit bekkens en drums, samensmeltend in een prachtige, tumultueuze mix van instrumenten, met gorgelende, vervormde vocalen op de achtergrond. Het zweeft op het randje van verwarring, met teksten die dat gevoel weerspiegelen. Deze teksten worden bezorgd door echoënde, onsamenhangende vocalen die de band resoluut in een compleet nieuwe richting duwen.

“My Big Day” grijpt terug naar het geluid waar we het meest aan gewend zijn van de Londense groep. Zwijmelende vocalen verstrengelen zich met zorgvuldig gelaagde instrumentatie, die niet aarzelt om halverwege de schijnwerpers op zichzelf te richten. De daaropvolgende song is het meest persoonlijke en introspectieve op het album. Reflecterend op de beproevingen en uitdagingen van het ouderschap voor de eerste keer blijft “Turn The World On” trouw aan de geest van nostalgie – zowel in het verhaal als in het feit dat het lied perfect zou passen op een aantal van hun eerdere platen.

Het kortste nummer met de langste titel, “Rural Radio Predicts The Rapture”, bevat een parade van percussie en koperblazers die langzaam naar een climax opbouwen voordat ze uitmonden in een elektro-geïnspireerd klanklandschap dat volledig afwijkt van de rest van het album. Volledig verstoken van teksten vloeit dit naadloos over in de buitenaards klinkende geluidseffecten die geworteld zijn in “Heaven”. Dit prachtige nummer, met de medewerking van Damon Albarn van Gorillaz en Blur, kenmerkt zich door engelachtige instrumentatie en wervelende elektronica die sterk doet denken aan Albarns werk.

En dan moet de meest verrassende samenwerking van de plaat nog volgen. Niemand minder dan de discokoningin Chaka Khan laat iedereen wachten op haar grote moment, negen nummers ver in het album. Op het vrolijke “Tekken 2”, vernoemd naar het arcadespel uit de jaren negentig, laat de grommende bas plaats voor tweeënhalve minuut lang lage pianotonen, handgeklap, een ruimtelijke synthmelodie en die herkenbare, overtuigende stem. Het is zeker onverwacht, maar het werkt zeer goed.

Voor “Diving” riep de band dan weer de hulp in van opkomend indietalent Holly Humberstone. Als enige samenwerking die voorafgaand aan het album als single werd uitgebracht, biedt “Diving” zomerse nostalgie, mooi vertolkt door een prachtig samenspel van vocalen en delicaat getokkelde gitaarsnaren. Frontman Jack Steadman merkt op: ‘”Diving” is een nummer over die zomer die je hebt als je 15 bent, waarvan de herinnering zo’n uniek gevoel oproept. Je ontdekt alles voor de eerste keer en de wereld lijkt even angstaanjagend als opwindend als een sprong van een hoge klif in een meer.’ Het is een mooie afsluiter die toch iets vertrouwder in de oren klinkt.

My Big Day verkent een meer eigenzinnig geluid naast de vertrouwde, gezellige indierock waar Bombay Bicycle Club om wordt geprezen. Vertederend, dromerig, maar op sommige momenten bruisend, loopt er een gevoel van onevenwichtigheid door het album, wat typerend is voor de eigenzinnige, maar altijd samenhangende stijl van de groep. Hoewel het thematisch niet altijd rozengeur en maneschijn is, voelt het album nog steeds als een warme omhelzing omdat de indieveteranen opnieuw lijken te slagen in het vastleggen van zonneschijn. Met de winter die snel nadert, kunnen we Bombay Bicycle Club bedanken voor dit laatste straaltje zonneschijn in 2023. Gezegend met het vermogen om te experimenteren met geluid en toch hun kenmerkende flair te behouden, is My Big Day een evenwichtige plaat die een mooie plaats verdient in het oeuvre van Bombay Bicycle Club.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Turn The World On”, ons favoriete nummer van My Big Day, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Declan McKenna, Tom Odell, Brihang en nog 15 nieuwe namen voor Rock Werchter!

Vorige week verklapte IDLES zelf al dat ze op Rock Werchter gaan spelen aanstaande editie en nu heeft de festivalorganisatie dat ook…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bombay Bicycle Club - "Fantasneeze" (feat. Matilda Mann)

Fans van Bombay Bicycle Club zullen zich 2023 herinneren als een topjaar. Een nieuwe (en bijzonder degelijke) plaat in de vorm van My…
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2023

De laatste maand van 2023 is alweer bijna halfweg, dus naar goede gewoonte liggen er ook bij Dansende Beren tal van eindejaarslijstjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.