InstagramLiveRecensies

Fun Lovin’ Criminals @ De Roma: Vrijdagse vibes

© CPU – Ann Carpentier

De jaren 90-revival is al geruime tijd aan de gang en lijkt geen tekenen van vertraging te vertonen. Met zijn debuutalbum Come Find Yourself veroverde Fun Lovin’ Criminals een eigen plek in de geschiedenisboeken. Het New Yorkse trio weefde elementen van rock, hiphop, jazz en blues samen tot een uniek tapijt, waarmee het hoog in de hitlijsten belandde. Helaas slaagden frontman Huey Morgan, bassist Brian Leiser en drummer Frank Benbini er niet in om dat succes ooit nog te evenaren. Rond de millenniumwisseling nam de populariteit aanzienlijk af, waardoor het drietal al snel werd bestempeld als een nostalgische act. Desondanks bleven muziekliefhebbers die de gloriedagen actief hebben meegemaakt, trouw naar de shows komen. Wellicht zagen de bandleden hierin een mooie kans om de 25ste verjaardag van hun tweede album 100% Colombian in de schijnwerpers te zetten. Sinds 2021 is Huey niet meer aan boord, maar dat weerhield Leiser er niet van om ook de zanglijnen voor zijn rekening te nemen. Om het ninetiesfeest compleet te maken, werd Rudeboy uitgenodigd om mee op tournee te gaan.

© CPU – Ann Carpentier

De herinnering aan Urban Dance Squad lijkt maar niet te vervagen. Wegens verlengd succes blijft frontman Rudeboy het repertoire van de Nederlandse crossoverband performen. Met DJ DNA aan zijn rugzijde is het concept ‘Rudeboy play UDS’ net geen tributeband. We zijn te laat geboren om UDS in zijn gloriejaren gezien te hebben en het alternatief dat we nu zagen, reikte spijtig genoeg niet verder dan de gedachte dat UDS live elk kot afbraak. De avond ontvouwde zich met een uitgebreide setlist die in het iconische repertoire van de band dook. Op die manier kende “Nonstarter” een degelijke start.

Onder het mom van “Good Grief!” en “Demagogue” had Rudeboy verder twee granaten in de hand, maar hij vergat de pin eruit te trekken. In plaats daarvan haalde hij wel continu zijn beste dansbewegingen naar boven waarbij hij liet zien dat ouder worden geen excuus is om niet meer fit te zijn. De rest van de band genoot er ook van om UDS’ repertoire op te poetsen, maar daar bleef het dan ook bij. Niettemin bleven Rudeboy en gezelschap een plezier om naar te kijken en was het pas bij de bisronde dat de energie oversloeg naar het publiek. De moshpit ging vooraan plots open zodat enkele mensen alle ruimte kregen om zich volledig over te geven aan de muziek uit hun jeugd.

© CPU – Ann Carpentier

Fun Lovin’ Criminals zorgde gisterenavond voor het klassieke vrijdaggevoel. Het loungy “Up on the hill” ontstak de open haard, waardoor alle zorgen van de werkweek als sneeuw voor de zon verdwenen. Bovendien was het trio in topvorm. In het verleden had het soms een ‘grab the money and run’-houding, maar daar was nu niets van te merken. 100% Colombian was goed ingestudeerd, want de volgorde van de nummers werd volledig gerespecteerd. Zanger en pianist Brian Leiser was zonder enige twijfel de ster van de avond. Hij schreef niet alleen het tweede album van Fun Lovin’ Criminals, maar speelde ook elk muzikaal detail foutloos na. Achter zijn piano zorgde hij voor een strakke regie, hoewel hij bij de rockers “Korean Bodega” en “10th Street” iets meer moeite moest doen om het publiek op te peppen.

Desalniettemin bleef de sfeer in de zaal opperbest. Het feit dat De Roma niet was uitverkocht, deed niets af aan de kracht van 100% Colombian, dat niet afhankelijk was van hits. Het illustreerde eerder de veelzijdigheid van Fun Lovin’ Criminals. Deze jubileumshow was echt voor de fans en zij surften maar al te graag mee op deze nostalgische golf. Dat werd duidelijk bij “Southside”. Deze track, aangedreven door ronkende gitaren, bulkte ook van een laidback groove. Bij “All for Self” transformeerde dezelfde groove naar een dansbare variant, waarbij de armen vlotjes de lucht ingingen. Zonder dat de band erom vroeg, begon de zaal spontaan te zwaaien bij “Mini Bar Blues” en vervolgens sloot “Fisty Nuts” het eerste deel van de set ludiek af. Met een gezonde dosis humor en snelle bluesriffs zette de band de aanwezigen naar zijn hand.

© CPU – Ann Carpentier

De ontlading volgde echter bij het anthem “The Fun Lovin’ Criminal”. Vanaf dat moment was Leiser volledig in zijn element om het publiek staand op te zwepen. Er moest echter nog nieuw werk gepromoot worden. “Shake It Loose” uit de nieuwe ep The Capistro Sessions viel niet uit de toon, maar blonk evenmin uit in virtuositeit. Gewoon omdat het kon, eerde drummer Benbini Freddie Mercury door “We Will Rock You” bombastisch in te zetten. Dat was de perfecte voorzet naar de ninetiesklassieker “Scooby Snacks”. De hit zette De Roma in rep en roer en zo eindigde een avond vol nostalgische vibes. Meer hoefde dat ook niet te zijn. Fun Lovin’ Criminals nam gretig genoegen met de taak om zijn fanbasis te trakteren op een zorgeloze vrijdagavond. Er zijn slechtere manieren om het weekend mee te beginnen.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Up on the Hill
Love Unlimited
The View Belongs to Everyone
Korean Bodega
Back on the Block
10th Street
Sugar
Southside
We Are All Very Worried About You
All for Self
All My Time Is Gone
Big Night Out
Mini Bar Blues
Fisty Nuts
The Fun Lovin’ Criminal
King of New York
Loco
Shake It Loose
Double Double
Scooby Snacks

Related posts
InstagramLiveRecensies

Simple Plan @ De Roma: Poppunkfeestje deluxe

Vraag aan een punker hoe je Simple Plan definieert en het woord punk komt er totaal niet aan te pas. Vraag aan…
InstagramLiveRecensies

Cornelia Jakobs @ De Roma (Foyer): Grote ambities in klein formaat

Binnen iets meer dan twee maanden worden alle ogen in Europa opnieuw gericht naar Malmö waar 37 landen zullen deelnemen aan het…
InstagramLiveRecensies

Noname @ De Roma: Live fast

De Roma had de eer om de eerste halte te zijn op Noname’s Europese tournee. Dat is des te opvallender als je…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.