Live, Recensies

Fun Lovin’ Criminals @ De Roma: De fun, de hits en een gelukzalige glimlach

© CPU – Stijn Verbruggen

Feestje in De Roma, met niemand minder dan Fun Lovin’ Criminals. De New Yorkse groep rond frontman Huey Morgan, 51 intussen, trekt nog steeds de wijde wereld rond met een aardige back catalogue gevuld met talloze hits. Hits die, zo blijkt in een uitverkochte De Roma, nog steeds met gemak de zalen doen vollopen.

We maakten door de jaren heen kennis met de Fun Lovin’ Criminals als een groep die op muzikaal vlak van alle walletjes eet. Van rauwe rockriffs over laidback grooves met een streepje soul, voor iedereen is er wel wat. Daar ligt meteen ook de grote sterkte van de groep, namelijk de manier waarop de band doodleuk genres in een blender steekt om er op hoogst aanstekelijke wijze – met een stevige portie tongue in cheek humor – een heel eigen stijl mee te brouwen.

©CPU – Stijn Verbruggen

Na een flink uitgerokken dj set met Fun Lovin’ Crimal lid Fast en dj Mateo DiFontaine (met onder andere KRS One, Common, Prince, Amy Winehouse, White Stripes in de aanbieding), kwamen de Fun Lovin’ Criminals band strak in het pak het podium op onder begeleiding van Frank Sinatra’s “New York, New York”. Het tekende meteen de sfeer. Als opener kon “Korean Bodega” tellen. Stevige inzet op gitaarwerk en frisse streetwise raps. De FLC in da house! Natuurlijk kon ook het roemruchte debuut niet onaangeroerd blijven. In de vroege jaren negentig gooide de groep immers hoge ogen met Come Find Yourself, een regelrechte klassieker. Een debuut dat als een mokerslag insloeg en tot op vandaag als een van de absolute sterkhouders van dat tijdperk kan gelden. Dat merkte je ook tijdens het optreden in de Antwerpse Roma, daar de Fun Lovin’ Criminals meer dan gretig uit dat debuut putten. Zo kwamen onder meer “King Of New York”, “Smoke’Em”, “Scooby Snacks” (ergens halfweg de set) en lijflied “The Fun Lovin’ Criminal” aan bod.

Opmerkelijk: de Fun Lovin’ Criminals halen uit vrijwel alle platen (onder andere 100% Colombian, Loco...) wel wat, zodat je eigenlijk te maken hebt met een door diversiteit gekenmerkte set. Uit Loco haalde de groep bijvoorbeeld een aanstekelijk “Swashbucklin’ In Brooklyn” en de lekker loungy titeltrack van die plaat werd danig verrijkt met het ronduit fenomenale, zonder meer door Jimi Hendrix geïnspireerde gitaarspel van Huey Morgan. Diezelfde Morgan liet zich natuurlijk ook tijdens de andere nummers niet onbetuigd en speelde het hele concert door met allerhande riffjes en liet zich vooral in met veel gesoleer op een van zijn elektrische gitaren. Brian ‘Fast’ Leiser was dan weer een solide bassist die zich – af en toe lurkend aan een pretsigaret – ook tegoed deed aan trompetwerk naast het bespelen van piano/keys. Drummer Frank Bentini bleek dan weer een rots in de branding en omgordde voor een van de bissen (het speelse, licht countryeske “Live/Have/Love”) ook zelfs even een gitaar.

©CPU – Stijn Verbruggen

Fun Lovin’ Criminals, dat zijn een hechte bende vrienden die niet alleen een liefde voor muziek delen (“We, the three”), maar ook plezier maken. Dat haalde je ook uit de manier waarop Huey Morgan de interactie met het publiek opzocht: ‘Ja, jullie daar in het balkon. Moet zalig zijn om te relaxen. Ik relax ook graag, maar helaas niet nu.’ En toch zagen we Huey ronduit genieten van het gemusiceer samen met zijn band, af en toe genietend van een verse cocktail, en – daar waar het even kon, tijdens de introductie van “Smoke’Em”, ook met een net aangestoken joint. Niet vreemd dat je in het publiek zeer duidelijk een geurtje kon opsnuiven waarmee de groep alleen maar een gelukzalige glimlach deed ontstaan.

Bij monde van frontman Huey bleek de groep overigens meer dan dankbaar voor de ondersteuning van het talrijk opgekomen publiek. Meer dan vijftien jaar zijn ze bezig met het Fun Lovin’ Criminals avontuur en het houdt niet op, want frontman Huey kondigde tijdens het optreden in De Roma aan dat ze na de tour terug de studio in trekken om een nieuwe plaat te gaan maken.

©CPU – Stijn Verbruggen

Ook wat minder gekend materiaal werd gespeeld, zoals onder meer “Mister Sun”, afkomstig uit Classic Fantastic. Prachtig ook hoe de hiphop een essentieel onderdeel was van het groepsgeluid – Huey rapt nog steeds fantastisch, om te experimenteren met zacht wiegende reggae (herkenden we daar “City Boy”?) en ook een lekker loom vertragend “The View Belongs To Everyone” (een heerlijk hoogtepunt) te spelen. Met tracks als “Classic Fantastic” werd er dan weer een erg aanstekelijk partysfeertje opgetrokken. En hits? Tsja, als je kan uitpakken met tracks als “Love Unlimited” (die liefde voor de soul van Barry White, it’s aaalright), dan weet je dat het met Fun Lovin’ Criminals zelden echt verkeerd kan gaan.

Naar het einde toe kreeg het op partyvertier uitzijnde publiek nog een paar goed in gitaarwerk verpakte tracks zoals “Big Night Out” en het quasi tijdloze “Up On The Hill”, om vervolgens te besluiten met een regelrechte classic als “The Fun Lovin’ Criminal” en een meer dan aardig “We Have All The Time In The World”. Een zeer goede ontvangst door het publiek ook (inbegrepen een grootouder die met zijn kleinzoon zijn allereerste concert bezocht!). De Roma had er, zo bleek onder meer uit de reactie na de aankondiging van het einde van de set, best veel zin in. Het publiek vroeg zeer duidelijk naar een toegift en werd daar dan ook voor, na enkele woelige minuten weliswaar, beloond.

©CPU – Stijn Verbruggen

FLC is dan wel ook een best grillige band. Soms speelt de band, die door de jaren heen al eens van bezetting wisselde, ronduit briljante concerten om dan weer een keertje de bal stevig mis te slaan. Dat risico hoort erbij. Niet alle concerten staan ze op scherp, maar als het goed is, dan kan het ook echt flink raak zijn. In de Antwerpse Roma vertaalde dat zich onder meer in een ronduit fantastisch gespeeld, waarlijk indrukwekkend “Southside” (een woeste streep garagepunk, aangelengd met de urban cool eigen aan hiphop). Daar tegenover geplaatst zou je kunnen stellen dat “Scooby Snacks” misschien wat te snel als een verplicht nummertje geserveerd werd. Heerlijk concert van de erg charismatische FLC crew dus, met een wondermooie mix van bruisende levendigheid en nostalgie.

Setlist:

Korean Bodega
Passive/Aggressive
Loco
Back on the Block
Swashbucklin’ in Brooklyn
City Boy
King of New York
The View Belongs to Everyone
Will I Be Ready
Too Hot
Up on the Hill
Southside
Smoke ’em
Scooby Snacks
Love Unlimited
Big Night Out

The Fun Lovin’ Criminal
We Have All the Time in the World

12 januari 2020

About Author

Philippe De Cleen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief