AlbumsRecensies

Movulango – The Irony (★★★★): Vonken groeien uit tot inferno

Movulango_The Irony_artwork

Exact een jaar geleden waren we laaiend enthousiast over de eerste ep van Movulango. Het nom de plume van Mozes Mosuse bleek de psychedelische dromer van de DEEWEE studio: diep persoonlijke verhalen werden op Mirror in Man gebundeld met verheffende melodieën waarin de geesten van Elliott Smith en Big Stars Alex Chilton vriendelijk ronddoolden. Onmiskenbaar droegen ze ook de stempel van het Gentse label van de Soulwax-broers Dewaele, zoals elke release die zij de wereld in sturen. Opvolger The Irony is opnieuw een ep en daarop krijgen we wederom muzikale schilderijen te horen die een auditieve reflectie zijn van hoe het voelt om Movulango te zijn.

Het universum van Mozes Mosuse breidt zich wekelijks uit via zijn radioshow op Studio Brussel. Radio Atlantis is een clever alias om zoveel mogelijk muzikale werelden te exploreren en te ontmantelen, om daarna de meest interessante puzzelstukjes in zijn eigen jams te verwerken. In interviews geeft Movulango toe dat liedjes uit de mouw schudden hem vrij makkelijk bevalt, maar de meest effectieve weg vinden om de stortvloed aan ideeën af te werken is moeilijker. ‘Mijn concentratievermogen is niet altijd even lang, maar mijn liedjes groeien met me mee’, liet hij onlangs noteren.

De vonken in Mosuses hoofd zijn verder opgeflakkerd tot knetterende, hitgevoelige electropop op “Differently” en zelfs tot een inferno tijdens het dreunende, wazige “Make A Run For It”. Waar we eerst de donkerte worden ingezogen, barst het nummer halfweg als een niet te stoppen kracht helemaal open. We liggen dan al plat op de mat, en dan komt “It Already Happened” over ons heen gegolfd. Kosmische triphop, een hypnotiserende stem en een hoekig ritme uit de hoogdagen van de electronic body music gaan daarin een verslavend schaduwgevecht aan.

Het dromerige kantje van Movulango komt ons vervolgens vergezellen tijdens “Out For The Count”. Dit soort zwoele shoegaze had Soulwax na Any Minute Now ook kunnen maken, ware het niet dat de broers Dewaele destijds een andere afslag kozen. We durven toch te denken dat er goedkeurend geknikt is in de DEEWEE studio.

The Irony is een logisch vervolg op het nog maar een jaar oude Mirror in Man, maar laat toch horen dat de staalkaart van Movulango een gevoelige uitbreiding heeft gekregen. De ep staat vol van de ongebreidelde experimenteerdrang. We begrijpen niet alles, maar dat hoeft niet per se. De draaikolken van liedjes bezitten stuk voor stuk de kracht om ons genadeloos mee te sleuren. En of het fijn is ons in de biotoop van Movulango te verliezen! Terwijl jij naar de dichtstbijzijnde muziekwinkel of streamingdienst snelt, duwen wij nog eens op repeat.

Wie Movulango live wil zien, moet naar de Luikse KulturA afzakken op 1 december. Op 5 december speelt hij in BarBroos in Gent.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek “Out For The Count”, ons favoriete nummer van The Irony, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Eli Smart - "How Come?"

Zoals het zand op je huid blijft kleven na een dagje strand, zo onvermijdelijk heeft het Hawaï van zijn jeugd zich aan…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Leffingeleuren vult affiche aan met Whispering Sons, UNIVERSITY, Loverman en meer!

De kans bestaat dat het begin van je festivalzomer al bomvol zit, maar mogelijks heb je helemaal op het einde nog wat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Calum Bowie - "All About Me"

Nauwelijks een week geleden verzorgde Calum Bowie nog het voorprogramma van Myles Smith in de club van de Ancienne Belgique. We schreven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.