InstagramLiveRecensies

Jungle @ Lotto Arena: Dansen geblazen in het tropisch paradijs

© CPU – Mathias Verschueren

De Britten van Jungle mocht dit jaar tien kaarsjes uitblazen. Vieren deed de band rond Josh Lloyd-Watson en Tom McFarland dat met vierde langspeler Volcano die traditiegetrouw een zwoele mengeling bracht van neo-soul, funk en allerlei soorten disco. Dat het met andere woorden een heus dansfeest zou worden in de Lotto Arena, stond al in de sterren geschreven. Hitje “Back on 74” werd niet alleen grijsgedraaid op de radio, maar ook dankzij de oneshot dans-videoclip werd de single een online sensatie. Het zorgde ervoor dat mensen die nog niet gekend waren met de rest van Jungles discografie een ware ontdekking meemaakten. De groep mocht net niet het bordje met de letters ‘uitverkocht’ bovenhalen, maar iedereen die niet aanwezig was, zal spijt hebben dat ze dit niet konden meemaken.

Voor een reeds goed gevulde zaal mocht LA Priest de spits afbijten. De uit Wales afkomstige zanger bracht afgelopen lente zijn derde plaat Fase Luna uit, maar die bleef relatief onder de radar en wist niet het grote succes te halen dat hij eerder met hitje “Oino” had. Met weinig podiumruimte ter beschikking had hij de lastige taak om iedereen klaar te maken voor een avond vol zweet en dansen. Niet meer dan een gitaar en looppedal had hij nodig om aan die opdracht te beginnen, maar jammer genoeg viel het onmiddellijk op dat hij misschien wat te eenzaam was om de Lotto Arena te entertainen. Hoewel het allemaal heel funky en gezellig klonk, slaagde LA Priest er niet om iedereen met hem mee te krijgen.

© CPU – Mathias Verschueren

Om klokslag negen uur was het de beurt aan de heren en dame van Jungle. Met mysterieuze muziek werd de anticipatie nog meer opgewekt en toen vielen de rode doeken letterlijk en figuurlijk. Opener “Us Against the World” luidde de start in van het dansfeest en vanaf dan waren er geen remmen meer. Iedereen die een zitplaats had, stond recht en zo werd de Lotto Arena omgetoverd tot een heuse danstent. Nummers van Volcano werden natuurlijk grotendeels gespeeld, dus was het afwachten hoe ze de samenwerkingen zouden brengen, zonder dat die zelf aanwezig konden zijn. De oplossing werd bij “Candle Flame” meteen getoond door de speciaal gemaakte visuals van de betreffende artiesten. Het is natuurlijk niet hetzelfde als dat ze live zouden komen meedoen, maar het gaf zo wel het gevoel dat ze er toch even bij waren.

Het zestal was er niet om praatjes te maken en hield de bindteksten ook beperkt tot ‘Antwerp’ en een simpele ‘dankjewel’, maar dat was ook helemaal niet erg. De muziek van Jungle zit er ‘m net in om conversaties te houden aan de hand van muziek en voornamelijk de beweging die die met zich meebrengt. Dansen stond op het menu en iedere aanwezige in de Lotto Arena kon gewoonweg genieten van een heus buffet. De nummers volgden elkaar bijgevolg heel snel op, waardoor je er zelfs niet aan moest denken om even op adem te komen. De afwisseling van energieke witte en zwoele rode lichten zorgde perfect voor de twee verschillende moods die op hun beurt voldoende variatie en energie in de set brachten.

© CPU – Mathias Verschueren

De heupen zwaaiden van de ene kant van de zaal naar de andere en het publiek was volledig in zijn element dat de minder zuivere momenten in de zang ook helemaal niet opvielen. Muzikaal zat namelijk alles heel strak in elkaar en viel er niets op aan te merken, maar toch gaf dit wel het probleem dat de zang er niet altijd even goed boven kwam en wat verdween in het geheel. Gelukkig was dit eerder een uitzondering op de regel, want bij “Heavy, California” was het dan weer smullen van de mooie harmonie van alle stemmen samen. Een ander hoogtepuntje was te vinden bij Volcano-hit “Back on 74”. Het was al bij al het meest gekende nummer van de avond en als de dansbenen ervoor nog niet waren losgeschud, dan was dat het moment dat iedereen een poging ondernam om de danspasjes uit de videoclip na te bootsen.

Ruimte voor rustmomenten waren er niet voor Jungle, dus was het bij de ‘minder’ gekende nummers dat er rondom ons even tijd gemaakt werd voor een zucht, puf of slokje water. Zo sloeg “What D’You Know About Me?” niet bij iedereen aan en hoorden we regelmatig de opmerking rondom ons dat ze het niet kenden. “Casio” maakte dat dan weer goed en was zelfs voor sommigen de gelegenheid om te facetimen met het thuisfront om mee te kunnen genieten van het feest. “Don’t Play” was vervolgens het moment om juist wel te spelen dus werden de strandballen, opblaasdolfijnen en -orka’s bovengehaald. Enkel een frisse cocktail en ondergaande zon ontbraken om ons volledig in vakantiestemming te brengen.

© CPU – Mathias Verschueren

De tijd vloog voorbij en voor we het wisten, was het einde van de warme bijeenkomst in zicht. Met “Holding On” werd nog eens het uiterste best gedaan door zowel muzikanten als aanwezigen, maar het was de remixintro van “GOOD TIMES” die het valse einde aangaf. Niemand wilde echter naar huis gaan vooraleer de ultieme hitjes gespeeld werden, dus was het wachten tot de bisronde, of zoals we het eigenlijk mogen noemen: verstoppertje voor volwassenen. De lichtjes van de smartphones werden bovengehaald en even was de Lotto Arena zo fel belicht dat het even goed de zaallampen konden geweest zijn. Dit was de perfecte intrede om met “Keep Moving” de encore in te zetten en met “Busy Earnin'” kregen we van zowel Jungle als spectator een welverdiende ‘dankjewel’.

De Lotto Arena was gisterenavond het toneel van een heus dansfeest en iedereen die aanwezig was, zal het zich nog lang mogen herinneren. Is het niet door de spierpijn van het dansen, dan wel door de vele foto’s die genomen werden van de fijne visuals en lichtshow. Muzikaal kregen we van Jungle het zwoelste en sterkste van zichzelf, met uiteraard enkele uitschuivers, want uiteindelijk is niemand perfect, en iedereen genoot ten volle van wat we geserveerd kregen. Josh Lloyd-Watson, Tom McFarland en compagnie mogen zich niet alleen koning noemen van de jungle, maar ook van de dansvloer.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Us Against the World
Candle Flame
Dominoes
The Heat
Heavy, California
Beat 54 (All Good Now)
Problemz
I’ve Been in Love
Back on 74
Fire
What D’You Know About Me?
Time
Happy Man
Casio
You Ain’t No Celebrity
Coming Back
Don’t Play
All of the Time
Holding On
GOOD TIMES

Keep Moving
Busy Earnin’

119 posts

About author
Bitter stadswijf
Articles
Related posts
FeaturesInterviews

Interview Jennifur: ‘’Met een liveband spelen heeft mijn kennis enorm verrijkt"

Een dikke maand geleden bracht Hector Devriendt, ofwel Jennifur, de plaat Things Don’t Change Until They Do uit op Sweet Sun, het…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter 2024 verrast met 15 nieuwe namen

Na de zelfbevestiging van Greta Van Fleet doorbreekt Rock Werchter de sleur van de werkweek met veertien nieuwe namen. Ditmaal zijn de vaste…
InstagramLiveRecensies

Joost @ Lotto Arena: Een keizerlijke lach en traan

Joostmania: het is een begrip dat je de mainstageplakker van Pukkelpop en Lowlands niet meer moet uitleggen. Deze zomer ondergingen die festivals…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.