AlbumsRecensies

No Prisoners – Watch Your Eyes (★★★½): Klaar voor meer

In Gent en omstreken is Pieter-Paul Devos gekend als een muzikant pur sang. Daarbuiten is hij voornamelijk bekend als frontman van Raketkanon. Een groep die sinds haar afscheid in 2020 nog steeds niet geëvenaard wordt door eender welk beginnend gitaargroepje. Sinds kort stampte hij No Prisoners uit de grond. Wat wellicht verklaart waarom Devos’ andere band Kapitan Korsakov op non-actief staat. Voor zijn nieuwste project laat hij zich omringen door drummer Pieter De Wilde (Raketkanon), zanger-gitarist Harry Descamps (WHORSES) en bassist Leander van het Groenewoud. Het viertal kwam enkele maanden geleden op de proppen met “Video Will Play After Ad“. De debuutsingle bood inzicht over welke richting No Prisoners zou uitgaan. Watch Your Eyes is uiteindelijk een vierdelig portret geworden van Devos’ vroegere muzikale routes.

Wars van de extremen die Raketkanon zo kenmerkte, dringt Devos’ excessieve energie tot ons door bij “If This Is A Man’s World” en “I’d”. Beide tracks zijn enorm door de nineties geïnspireerd, al zijn ze allesbehalve een poging om die periode te doen herleven. No Prisoners maakt namelijk een gezonde balans op tussen noisy garagerock en pop. De pop zit hem vooral in de melodieuze refreinen van “If This Is A Man’s World”, die we na enkele luisterbeurten vanbuiten kennen. Verder kenmerkt popmuziek zich ook door actueel te zijn. Dat is het minste wat we kunnen schrijven over de zin ‘I do feel disconnected since mobile phones.’. Bovendien kent het onbehaaglijk gevoel van vervreemding geen afgebakende tijdsperiode. No Prisoners neemt geen expliciet standpunt in het genderdebat en plaatst zich in de grijze zone.

Op “I’d” mag het daarentegen een stuk sneller en speelser. De track opent en eindigt nogal venijnig, maar alles daartussen is spek naar de bek voor rockers met een punkmentaliteit. De powerchordriffs houden namelijk een tempo aan waarbij het live niet vreemd zou zijn om te stagediven of de pit open te trekken. Voor wie dat toch allemaal teveel zou zijn, biedt “Video Will Play After Ad” voldoende tegengewicht. De intro lijkt sterk op die van “Black” van Pearl Jam. Niettemin weet No Prisoners zijn vakkundigheid naar een hoog niveau te tillen. De grungy solo’s en de opbouw daarnaartoe vormen een kloppend hart van nostalgie in een modern jasje.

Echte rocksterren hebben ook een tedere kant. Die gaf Devos destijds de vrije loop op zijn solo-ep Citation Needed en dat krijgt nu een warm vervolg op “Mouth To Mouth”. Het nummer is een eenvoudig kampvuurliedje en is zo een melancholische afsluiter van Watch Your Eyes. Ondanks dat de ep aan de korte kant is, hebben we de indruk dat No Prisoners geen dertien in een dozijn supergroep is. Doordat de vier nummers elk een andere inslag hebben, heeft de groep best nog veel artistieke marge om verrassend uit de hoek te komen. Tijdens hun show op de Gentse Feesten in de Charlatan zagen we reeds dat Devos en co veel in hun mars hadden. Watch Your Eyes is dus een prima begin om niet-ingewijdenen te lokken naar hun komende liveshows.

No Prisoners speelt deze maand twee shows met Brutus. De eerste in Trix Café (22/11) is een gratis aftershow en bij de tweede in de Vooruit (24/11) is ze support. Beide Brutus-shows zijn uitverkocht, maar op 16 december is No Prisoners ook te zien in De Nachtwacht in Tielt.

Facebook / Instagram

Ontdek “If This Is A Man’s World”, ons favoriete nummer van Watch Your Eyes, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 40 beste ep's van 2023

In het digitale tijdperk moet alles steeds sneller en urgenter gebeuren, vandaar dat de ep ook een belangrijker medium wordt om jezelf…
LiveRecensies

Brutus @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Concertzaal): Brute Schoonheid

Het aantal keren dat we slagwerken Mannaerts en gezellen, liefdevol gekend als Brutus, de voorbije jaren aan het werk zagen, valt nauwelijks…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle No Prisoners - "Video Will Play After Ad"

Wie een beetje vertrouwd is met de Gentse muziekscene weet dat Pieter-Paul Devos zich terug op een podium begeeft. Vanwege het coronavirus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.