AlbumsRecensies

Raymond van het Groenewoud – Egoïst (★★★½): Cynisme als muzikale uitlaatklep

Raymond van het Groenewoud vindt de tijd rijp om Egoïst op ons los te laten. In zijn beginjaren werd Raymonds muziek beschouwd als de brug tussen kleinkunst en onvervalste rock, maar nummers als “Meisjes”, “Vlaanderen boven” en “Twee meisjes” bewijzen dat elke vergelijking Raymond oneer aandoet. Dit Vlaams monument toont met elke plaat aan wat voor een unieke artiest hij is. Ondertussen is de zanger 73 jaar oud en doet hij nog altijd wat hij zelf wil. Met een titel als Egoïst bewijst hij dit des te meer. In 37 minuten fileert Raymond niet alleen zijn eigen leven, maar werpt hij een eigenzinnige blik op onze maatschappij. Raymond zit voor dit album voor het eerst sinds heel lang nog eens zelf aan de knoppen als producer. Het geeft van bij het begin een aangenaam en herkenbaar geluid weer dat doet denken aan zijn vroegere werk. Op deze plaat laat hij zich omringen door bandleden als Cesar Janssens, Wouter Berlaen en Rik Aerts, die hem door en door kennen en de zanger vooral alle vertrouwen geven doorheen zowel stevige als ingetogen nummers. Van het Groenewoud laat zijn stem primeren, maar laat ook ruimte voor de muzikale talenten van zijn volgelingen. En heel af en toe vormen ze samen een amusant koortje.

De eerste noten van opener “Geef me kracht” roepen “Meisjes” op, maar Raymond is te moe om zich met hen bezig te houden: ‘Ik bid en smeek. Zet me rechtop en geef me kracht’, zingt hij. Dit nummer is een voorbode op wat lijkt te komen: een gevecht met de demonen van de ouderdom. Zo weerklinkt ook nostalgische weemoed in “Solidariteit”, over een vervlogen communistische tijd waarin zelfs Raymond nog te jong was om hem te beleven. “Propere lei” is dan weer een tirade tegen de publieke opinie die maar al te snel een oordeel velt tegenover figuren als Johnny Depp, Brad Pitt, Bart De Pauw en Jan Fabre, vooraleer een rechtszaak nog maar gestart is. ‘De heksenjager, ziek van geest. Dat is het grootste beest’, zingt Raymond dan ook scherp.

Ouwehoeren van een man op leeftijd? Niks van! Toegegeven, Raymond klinkt meer geërgerd op deze plaat en er is weinig plaats voor speelsheid en optimisme, vergeleken met zijn vorige album Speel. Terwijl in zijn teksten het cynisme de boventoon haalt, biedt zijn muziek hiertegenover het vrolijke en dansbare tegengif. We stellen daarom onderhand de vraag: meent hij wat hij zingt? Of neemt hij ons beet met zijn cynisme? Raymond lijkt te vertellen het niet allemaal zo serieus op te vatten, waarbij de 73-jarige zijn heerlijk gevoel voor humor allerminst heeft verloren.

Oprecht eerlijk is Raymond in ieder geval in “Verlaten gebouw”, het mooiste nummer van het album, dat gerust de vergelijking met “Twee Meisjes” kan doorstaan. Raymond zet hier zijn zotskap af en mijmert over vervlogen tijden. De pianosolo maakt het ingetogen nummer volledig af. Samen met “Egoïst” zijn beide nummers heerlijke rustpunten op deze plaat. Even later kiest Raymond opnieuw voor zijn vrolijk-cynische zelve in nummers als “Lieve Lore”, een vrolijke dodendans waarin de zanger vraagt om herboren te worden in een ander (jonger?) leven.

Egoïst is een plaat waarin Raymond ogenschijnlijk toegeeft aan zijn ouderdom: zijn teksten zijn messcherp, klinken geërgerd en kunnen daarom alleen maar uit zijn pen komen. De muziek zet de luisteraar altijd op het verkeerde been en bewijst dat Raymond nog niks van zijn streken verleerd heeft. Hier is geen oude mopperaar aan het woord, maar iemand die geniet van muziek maken, ook al is 73 jaar geen evidente leeftijd. ‘We beseffen opgelucht. ’t Is geen tragedie, ‘t Is een klucht’, zingt Raymond op het einde van dit album in “We vieren moeder.” Beter dan dit kan het album niet worden samengevat. Een klucht is Egoïst zeker niet. Raymond gebruikt zijn muziek eens te meer als uitlaatklep en daar kunnen wij alleen maar blij om zijn. Vanaf eind oktober stelt hij zijn album voor in heel wat zalen, waaronder Cactusclub in Brugge, De Casino in Sint-Niklaas, De Roma (foyer) in Antwerpen en Carré in Amsterdam. Bekijk zijn website voor alle details.

Website / Facebook/ Instagram

Ontdek “Verlaten gebouw”, ons favoriete nummer van Egoïst, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
FeaturesFestivalnieuwsWedstrijden

Ontdek de line-up van WeitjeRock en win tickets!

Over drie maanden is het zover: de IJzendijkse polder wordt opnieuw de festivalweide van WeitjeRock. Het Zeeuwse festival verrast al jaar en…
AlbumsRecensies

Raymond Van Het Groenewoud - Speel (★★★★): Raymond kan het wel aan!

Raymond werd zeventig en dat moest iedereen geweten hebben. Een docureeks, een nieuwe plaat, een fotoboek en uiteraard een nieuwe tournee. Maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.