AlbumsRecensies

Raymond Van Het Groenewoud – Speel (★★★★): Raymond kan het wel aan!

Raymond werd zeventig en dat moest iedereen geweten hebben. Een docureeks, een nieuwe plaat, een fotoboek en uiteraard een nieuwe tournee. Maar laten we het toch vooral over die plaat hebben. Speel is een dik veertig minuten durend valentijnsgeschenk, bestaande uit dertien heerlijke liedjes die meneer Van Het Groenewoud liefdevol doch stevig in je oren duwt. Raymond is de voorbije vijftig jaar uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke Belgische artiesten ooit en toont op deze langspeler dat hij niet veel nodig heeft om een nummer goed te doen klinken.

Speel start met een nazomers briesje. Raymond zijn stem, die meteen voor houvast zorgt, zingt enkele zinnen alvorens de funky gitaar- en baslijn de titeltrack “Speel” wat dansbaarheid schenken. “Bitter en bot” ontpopt zich al snel tot een heuse oorwurm waarna het energiepeil enkel stijgt, met “Vrije Val” als hoogtepunt. Die laatste is een ode aan wijn, waarin Raymond de ruwe kant van zijn stembanden bovenhaalt. Het is een hevig nummer dat opgevolgd wordt door draaimolenmuziek in “Het is zo fijn wanneer je nergens aan denkt”. Die titel spreekt voor zich: het is een luchtig, vrolijk liedje waarbij we graag nergens aan denken.

Dat de frisse zeventiger een manusje van alles is, bewijst hij in het wondermooie rustpunt “Gewoon in Amsterdam”. De zang wordt ondersteund door een contrabas, piano en hier en daar wat strijkers; meer had deze song niet nodig om te overleven tussen Raymonds andere uitspattingen. De plaat biedt wat van alles: energie, rust, een beetje woede, maar ook heel veel liefde. We mogen ons niet laten doen, geeft hij ons nog mee in “Laat je niet doen”, alvorens hij de liefde hoogtij laat vieren in “’k Heb je graag”. Wij jou ook, Raymond!

Ook op het einde van Speel verzwakt de man niet. Het blijft sober, maar het was hijzelf die ooit zong: ‘geef me een drummer en maak me blij’, en veel meer heeft hij echt niet nodig. Het einde wordt ingezet met “Lekker eenzaam”, een openlijke getuigenis over de eenzaamheid die ouderdom met zich meebrengt, in een catchy song gegoten. Om daarna tot rust te komen en af te sluiten met “Ademen”.

Speel is een brokje geluk dat Raymond ons cadeau doet op zijn eigen verjaardag. Hij had perfect zijn dertigste kunnen vieren, want zijn joie de vivre bleef sindsdien perfect op peil. Hij maakt op een sobere manier mooie nummers die tot de verbeelding spreken. Een sterke plaat van een sterke man. Merci, Raymond!

De onverwoestbare zanger reist de komende maanden het hele Vlaamse landschap af. Op 28 februari passeert hij langs Het Depot in Leuven en 12 maart in de Vooruit te Gent. Wij zijn in elk geval benieuwd.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Fleddy Melculy - And just niks for all (★★): And just niks speciaal aan

Je weet dat je naar Fleddy Melculy luistert als een nummer dat nergens over gaat het meest diepzinnige is op de nieuwe…
AlbumsRecensies

Brent Beukelaer - Heen zonder weer (★★★½): Indie voor kleinkunstliefhebbers

Brent Beukelaer, ons welbekend van The Radar Station en winnaar van de Nekka-wedstrijd in 2016, is al een tijdje bezig aan zijn…
AlbumsRecensies

Frank Vander Linden - Nachtwerk (★★★½): 'Liefde van een soort'

In vele opzichten is het werk van een criticus eenvoudig. We riskeren weinig en mogen ons gal spuien op alles wat zich…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.