LiveRecensies

Sound Track 2023: Selectieronde 30/09 @ Wilde Westen (Kortrijk)

© Lies Depraetere

Vorige week zijn de selectierondes begonnen van Sound Track 2023. Samen met acht ambassadeurs, waaronder laureaat Meskerem Mees, zanger Brent Vanneste van STAKE en frontvrouw Anne-Sophie Ooghe van High Hi, kozen 22 clubs en jeugdhuizen 136 artiesten uit die zichzelf de komende maanden mogen bewijzen als ‘de sound van morgen’. Om uiteindelijk tot de achttien winnaars van Sound Track 2023 te komen, moeten de verschillende muzikanten zich over heel Vlaanderen en Brussel bewijzen in de voorrondes. Gisteren vond de eerste West-Vlaamse selectieronde plaats in het Wilde Westen in Kortrijk.

© Lies Depraetere

Het Wilde Westen bracht een van de meest gevulde voorrondes van Sound Track 2023 dankzij hun planning met maar liefst acht artiesten. Om half zeven mocht het kwartet Home Bodies de spits afbijten. De groep zette de avond rustig in met dromerige melodieën. Hoewel Home Bodies oorspronkelijk begon als een duo, was de nieuwe bezetting een betere keuze. De extra gitaren en de subtiele sfeerbijdrages van de toetsenist zorgden voor een mooie afwisseling van de lo-fi geluiden. Ook de zang van Wout Vantieghem, Henri Vervaeke en Babette Rogiers samen zorgde voor een fijne harmonie. Alhoewel de nummers na verloop van tijd wat te kalm konden overkomen, zorgde de band op het juiste moment voor een twist waardoor de muziek niet al te repetitief klonk. Home Bodies bewees dat je als band niet altijd het luidst moet klinken om impact te kunnen hebben.

© Lies Depraetere

Een dj en een microfoon, meer had Williams Kaizari niet nodig om duidelijk te maken aan het West-Vlaamse publiek wie hij is. De rapper bracht een repertoire van exotische, catchy nummers over voornamelijk liefde. Williams toonde zich ook als een echte entertainer. Dankzij zijn dansmoves en met bindteksten als ‘Maak lawaai voor jullie, maak lawaai voor mij, maak lawaai voor de dj’, probeerde hij het publiek warm te maken voor zijn muziek, maar tevergeefs. Naar het einde van zijn optreden toe zat er een agressievere ondertoon in zijn stem en klonk de artiest soms buiten adem. Het Wilde Westen was misschien nog niet klaar voor Williams Kaizari’s naar eigen zeggen ‘sexy time’, maar hij gaf wel een show vol met passie en zelfvertrouwen.

© Lies Depraetere

Na de dromerige deuntjes van Home Bodies en de explosieve rap van Williams Kaizari nam Lowie Coolsaet, oftewel Luigi Colzato, ons mee naar zijn eigen elektronische wereld. Ongeveer twintig minuten lang zweefden we in de broze en duistere wereld van de Wevelgemnaar. Hoe dat muzikaal klonk? In het begin als een melodramatische rondrit met een stevige portie bas. Daarna werden de hoge tonen vervangen door donkerdere melodieën en sloeg de mysterieuze zang over in een schreeuw om hulp. Op het einde gaf Luigi Colzato ons een experimentele mix met net iets te veel effect op de zang waardoor we even uit zijn kosmos geraakten. Uiteindelijk beëindigde de artiest de muzikale trap door na zijn bedanking ons te verlaten op de tonen van Vivaldi. Een beetje jammer dat het klassieke werk niet in een Colzato-jasje werd gegoten.

© Lies Depraetere

ILL B had zich gisteren niet enkel onderscheiden van de rest met zijn luipaardkapsel, maar ook dankzij zijn goed ritme en strakke flow vanaf zijn eerste nummer. De rapper trakteerde ons op een hoop nieuwe of exclusieve muziek, zoals “Usain Bolt”. Niet enkel de zomerse, poppy beats van ILL B waren aanstekelijk, ook zijn positieve opgewekte energie zorgde ervoor dat het publiek spontaan bewoog. Zelfs de producer op de achtergrond achter de dj-booth wekte diezelfde sfeer op. De twee heren brachten een goede mix van aanstekelijke beats en creativiteit door bijvoorbeeld het tijdloze “Jolene” van Dolly Parton te verwerken in de tekst. Afsluiten deed de artiest met een mini-feest in het publiek, dat automatisch helemaal opging in het laatste nummer. Daarmee kwam het rapfestijn van ILL B jammer genoeg ten einde.

© Lies Depraetere

In 2017 bewees Robin Raf met The Voice Kids België wat voor goede zanger hij was. Na zijn deelname aan de zangwedstrijd besloot hij om even een pauze te nemen om zich creatief te heruitvinden en zich te ontwikkelen als producer. Ongeveer zes jaar later merkten we dat Robin nog steeds die mooie zangstem heeft behouden. De twintigjarige profileert zich nu meer als zanger-performer-producer in de pop- en r&b-scène. Algemeen bracht Robin goede popnummers, maar de teksten voelden soms wat cliché aan. Op muzikaal vlak was er ook niet echt iets vernieuwends of verfrissends. Begrijp ons niet verkeerd, “Got Me Going Crazy” bijvoorbeeld was een catchy nummer, maar net zoals de andere singles sprong het er niet echt uit.

© Lies Depraetere

Voor deze derde editie van Sound Track ruilde de zelfverklaarde ‘bedroom producer’ Arend Delabie zijn slaapkamer in voor het podium in Kortrijk. Eerst liet de zanger zien wat hij alleen creëert via zijn akoestische gitaar. Met als gevolg een stille, oplettende zaal en een gevoel van samenhorigheid. Normaal gezien speelt Arend solo, maar voor de wedstrijd werd hij bijgestaan door medestudenten muziekproductie in Gent. De uitbreiding van de groep zorgde voor een meer optimistisch gevoel en een krachtiger geluid. Arend Delabie deed ons in de kleine twintig minuten die hij had hunkeren naar meer. Hij zorgde voor een verfrissende afwisseling van intieme, pakkende nummers en vrolijkere melodieën. Daarnaast was er een perfecte samenhang tussen de tekst en het geluid bij het beschrijven van zijn emoties. Bij het laatste nummer speelde Arend op een leuke manier met zijn stem, waardoor hij op een korte tijd veel variatie toonde.

© Lies Depraetere

Liefhebbers van het zwaardere rockgenre moesten helaas tot bijna het einde van de avond wachten voor Ellius. De driekoppige band uit Kortrijk werd getipt door STAKE-zanger Brent Vanneste. Tijdens hun optreden was duidelijk dat de gitaar de hoofdrolspeler was. Het trio kickte even in als een espresso, om ons daarna te tonen hoe ze minstens drie verschillende rockgenres in één konden combineren. Ellius bracht een psychedelische mix bestaande uit rammelrock, golvende melodieën en ruwe uptempo energie. Op die manier was het even voor het einde toch bekomen met een hevige sessie vol stevige gitaren.

© Lies Depraetere

Waar we de muzikale avond rustig hadden ingeleid, eindigde diezelfde show met het dynamische rapduo ZLDR, wat een hippe schrijfwijze is voor zolder. Broers Thomas en Julien Jacquemain stonden na een jaar nog eens terug op een podium, en het was precies of ze nooit waren weggeweest. Voor STIKSTOF-fans was dit optreden zeker het hoogtepunt van de avond. ZLDR bracht diezelfde passionele agressie en sfeer tijdens hun show. Het duo uit Menen rapte ook in het Frans en het Nederlands. Naast de opzwepende en uitbundige sfeer in het begin, toonde Thomas ons zijn breekbare kant door in het publiek zijn gedachtes en gevoelens te delen via zijn muziek. De broers toonden hoe beklijvend hun teksten waren door hun vindingrijke vergelijkingen met Robin Hood en de oorwurm “COSTA”.

Rond middernacht eindigde de eerste West-Vlaamse voorronde van Sound Track 2023 in Kortrijk. Het was een lange avond vol divers talent dus na wat wikken en wegen maakten we volgende top 3:

3. ILL B
2. ZLDR
1. Arend Delabie

Na het zien van al dit jong geweld, kunnen we alleen maar aanraden zelf eens een kijkje te gaan nemen op een van de vele voorrondes. Een overzicht daarvan vind je hier.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

56 posts

About author
Altijd muziek in de oren en meestal een chipje in de hand
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ZLDR - "FACEPLANT"

Wie ‘ZL’ roept, kan al snel een enthousiaste ‘DR’ terug verwachten. ZLDR, uitgesproken als ‘zolder’ voor de nieuwsgierigen, bestaat uit de broers…
LiveRecensies

Dressed Like Boys @ Minard Schouwburg: Uitgekleed

We kennen Jelle Denturck al enige tijd als de frontman van rockband DIRK. en ondanks dat hij zich naar eigen zeggen enorm…
AlbumsRecensies

Luigi Colzato - Le Deluge (★★★½): Elektronische golf melancholie

Lowie Coolsaet is de man achter BarBroos; dé place to be voor een nachtje stappen in het Gentse. Sinds kort is hij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.