AlbumsFeatured albumsRecensies

Jorja Smith – falling or flying (★★★★½): IJzersterke maturiteit

De tijd van frappuccino’s en lattes maken in een Londense Starbucks-vestiging ligt inmiddels ver achter de Britse nachtegaal Jorja Smith. Het voelt namelijk alsof de zangeres al jaar en dag meedraait in de muziekindustrie, en toch blaast haar debuutalbum dit jaar pas vijf kaarsjes uit. Met Lost & Found wist ze echter meteen te overtuigen met haar herkenbare stemgeluid en intelligente producties. Aangezien een tweede langspeler behoorlijk lang op zich liet wachten, verscheen met Be Right Back een fijne mixtape die de hongerige fans even verzadigd moest houden. Gelukkig komt er inmiddels witte rook vanuit kamp Smith en konden we ons de afgelopen tijd voorbereiden op de komst van die langverwachte tweede met onder meer “Try Me” en “Little Things“.

Op haar debuutplaat Lost & Found zong Jorja Smith vooral over de liefde, al mochten enkele maatschappelijke thema’s zeker niet ontbreken. Hoewel de zangeres op dat moment slechts twintig lentes op de teller had, wist ze ons met haar doorleefde stemgeluid te overtuigen van de bakken levenservaring die ze had. Zo’n sterk debuut legt de lat echter hoog voor een opvolger en dus was het bang afwachten of falling or flying de verwachtingen kon invullen. Al gauw blijkt echter dat de artieste enorm volwassen geworden is op muzikaal vlak en toch enige speelsheid weet te bewaren. Alle troeven worden uitgespeeld en zo kunnen we al na enkele songs stellen dat de Britse zichzelf overtroffen heeft en de wereld opnieuw aan haar voeten ligt. falling or flying vat de afgelopen twee jaar uit het leven van Jorja Smith samen en belicht de verschillende vormen van relaties waar je in je leven mee te maken krijgt.

Met “Try Me” begon Jorja Smith enkele maanden geleden aan haar nieuwe hoofdstuk en dus is het alleen maar heel erg toepasselijk dat de dansbare track ook de opener van het album is. De strijkers die zich op de achtergrond verborgen houden, weten een vleugje melancholie doorheen de song te weven, wat ook later op falling or flying nog zal gebeuren. Even later wordt de rode draad die met “Try Me” gezet was mooi doorgetrokken op “She Feels”. Op ritmisch vlak gebeurt er iets interessants, waardoor Smith meteen je aandacht vastgrijpt en die moeiteloos vasthoudt met haar intrigerende stem. De Britse slaagt erin om tegelijkertijd zacht en krachtig over te komen, een kwaliteit die doorheen de plaat regelmatig terugkomt.

Dat falling or flying een totaalervaring is, blijkt uit de interludes die het geheel aan elkaar breien. Van uiterst dansbare songs, nemen we met “Flights skit” de lift naar een geheel andere sfeer. Het tweede deel brengt ook ruimte voor samenwerkingen met andere artiesten, zo horen we J Hus op het ietwat mysterieuze “Feelings”. Het tempo wordt teruggeschroefd, maar de subtiele sensualiteit van de song nodigt al snel uit tot voorzichtig heupenwiegen. Waar Lost & Found vooral de focus op Smith zelf legde, deelt de Britse de schijnwerpers ditmaal wel. De Jamaicaanse Lila Iké zweept de boel wat op op “Greatest Gift” en meteen moeten we ook benadrukken hoe goed de twee elkaar aanvullen. Waar de feature van J Hus vooral voor contrast zorgde, vormt Iké het verlengde van de zangeres. ‘These little wings will do more than just carry you home’, klinkt het en daarmee wordt er heel lieflijk uitgepakt op de song.

Smith etaleert op haar tweede langspeler duidelijk haar eigen sound, maar durft ook nieuwe wegen te verkennen. Zo klinkt de artieste een stuk donkerder op “Too Many Times” en verkent ze het lagere register van haar vocale bereik. Wanneer meerstemmige zang weerklinkt, gaat het geheel door merg en been en maken we kennis met een andere kant van de Britse. Ook “Lately” blijft in diezelfde duisternis hangen en vormt de uitgelezen soundtrack voor een regenachtige herfstdag terwijl de zangeres zich afvraagt wat alles betekent. De song is doordrenkt met soul en daarmee toont Smith ondanks haar relatief jonge leeftijd een enorme maturiteit.

“BT68 JJY” brengt ons richting het laatste luik van falling or flying en dit door een uiterst banale opeenvolging van geluiden. Eenmaal we de auto bereikt hebben en de radio opendraaien, gaat de interlude naadloos over in “Backwards”. Het derde deel van het album is een stuk filmischer en bevat de nodige dramatiek. Dit vertaalt zich in de instrumentatie en een iets trager tempo, maar vooral in epische outro’s die je bij het nekvel grijpen. Toch lijkt het alsof de artieste haar ultieme meesterwerk tot het laatste moment bewaard heeft. “What if my heart beats faster?” is een emotionele song waarop Jorja Smith alle maskers afzet en zich eerlijker dan ooit opstelt. Pijnlijk, breekbaar, maar ook ongelofelijk mooi en pakkend. Dat is waarmee falling or flying tot een einde komt, om vervolgens zo snel mogelijk weer op repeat gezet te worden.

De ster van Jorja Smith straalt meer dan ooit, want na een smakelijk tussendoortje in de vorm van Be Right Back is de artieste nu helemaal terug met het ijzersterke falling or flying. Op haar tweede album is Smith niet meer zoekende, maar etaleert ze vooral wie ze is en vormen relaties de rode draad. Ze toont zich van haar sterkste én meest kwetsbare kant, en durft ook op muzikaal vlak minder voor de hand liggende keuzes te maken, wat haar tot een van de interessantste r&b-artiesten van het moment maakt.

Momenteel heeft de Britse nog geen Europese shows aangekondigd, maar we verwachten haar volgend jaar toch wel ergens tegen te komen.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “What if my heart beats faster?”, ons favoriete nummer van falling or flying, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

592 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jorja Smith - "Falling or flying"

Van Starbucks via een virale demo van haar “Blue Lights” naar de grootste festivals ter wereld. Het lijkt een utopie voor velen,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jorja Smith - "GO GO GO"

Met meer dan dertien miljoen maandelijkse luisteraars heeft Jorja Smith stilaan geen introductie meer nodig. Wie toch de boot miste, brengen we…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jorja Smith - "Little Things"

Dat Jorja Smith ooit barista was in een Londense Starbucks, lijkt een anekdote te zijn uit ver vervlogen tijden. Nadat haar “Blue…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.