AlbumsRecensies

Jorja Smith – Lost & Found (★★★★½): “Only myself on my first album”

Met haar eerste album toont ze nogmaals, voor diegenen die haar misschien nog niet kennen, hoe goed ze is! Ze is niet ‘your average pop singer’ maar veel meer dan dat. Haar unieke stem is direct herkenbaar en ze zingt alsof ze al jaren levenservaring heeft (terwijl ze nog maar 20 jaar oud is). Haar album gaat vooral over de liefde (en haar gebroken hart) maar daarnaast zingt ze ook over grotere maatschappelijke thema’s zoals misdaad (in ‘Blue Lights’) en ongelijkheid (in “Lifeboats”). Jorja is niet alleen goed in de lage noten maar kan werkelijk alles (dit bewijst ze in het nummer “Goodbyes”).

Wie is Jorja Smith nu eigenlijk? Wel, mocht je de Engelse zangeres nog niet kennen van samenwerkingen met onder andere Kendrick Lamar, Drake, Bruno Mars en Stormzy, dan heb je haar waarschijnlijk toch al eens gehoord op de radio. Ze maakte al enkele hits waaronder “On My Mind” en stond op het album van Black Panther met “I Am” (misschien toegegeven niet dé grootste hits, maar toch erg populair binnen haar R&B/Soul genre en in de VSA). Ze zorgde voor een wereldwijde heropleving van de Engelse ‘soul music’.

Lost & Found is een romantisch en rustig album maar zeker niet mainstream of ordinary! Als je Jorja nog niet gehoord mocht hebben, luister dan zeker eens en je zal direct begrijpen wat ik bedoel met ‘unieke stem’. Het album bevat zowel nieuwe nummers als enkele die hun succes al hebben bewezen (zoals “Teenage Fantasy” en “Blue Lights”). De zangeres combineert telkens een rustige melodie met een meer up tempo beat. Elk liedje brengt een apart sfeer en gevoel, zo is ‘The One’ erg romantisch en bijna filmmuziek te noemen, terwijl ze met haar freestyle-nummer ‘Lifeboats’ meer een hiphop vibe brengt. Met dit laatste nummer bewijst ze ook dat ze wel grotere thema’s kan aankaarten dan enkel liefde.

Jorja wist al in een interview met Apple Music wat meer uitleg te geven over haar album. Daarin vertelt ze onder meer over haar eerdere samenwerkingen met (hierboven vernoemde) supersterren in de muziekwereld, maar dat ze toch besloot om haar eerste album volledig rond zichzelf te laten draaien. Voor diegenen die zaten te wachten op grote collaborations zal het nog even wachten zijn, maar ze beloofde het wel op haar volgende albums. Het volledige interview kan je in de link hieronder volledig bekijken.

Samengevat: een geweldig album! Zin gekregen om Jorja live te bewonderen? Ze is te zien op Rock Werchter dit jaar en zondag 21.10.18 te zien in de AB!

Facebook / Twitter

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hope Tala - "Tiptoeing"

Wie de West-Londense Hope Tala nog niet op zijn aanbevolen afspeellijst is tegengekomen, heeft duidelijk wat gemist. De 23-jarige Hope creëert al…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Coldplay - Music of the Spheres (★★½): Duidelijke spreidstand

Het is alweer tweeëntwintig jaar geleden dat Coldplays debuutalbum Parachutes verscheen en de wereld met verstomming sloeg. Hun ster rees snel verder…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Joy Crookes - Skin (★★★★½): Heerlijk tijdloos

In een mum van tijd verkocht het concert van Joy Crookes in de Ancienne Belgique uit, en dat terwijl het Londense zangtalent…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.