LiveRecensies

Loveless @ Ancienne Belgique (AB Club): Evenwichtige liefdesbrief aan het publiek

© CPU – Frauke Cludts

Een paar jaar geleden markeerden enkele virale covers het startpunt van de carrière van Loveless. Twee albums later ontwikkelde de groep rond Julian Comeau en Dylan Tirapelli-Jamail zich tot een vaste waarde binnen zijn genre. De band mixt harde elementen uit emopop en alternatieve rock tot een cocktail à la Loveless. Met een nieuwe single in het verschiet trok de groep naar de AB Club om de gitaren en drums er vanonder het stof te halen.

Alvorens het trio uit de startblokken schoot, stond eerst nog een tripje richting de Himalaya via Wales gepland. Loveless selecteerde namelijk de Welshmen van Himalayas om de Club al wat warm te draaien. Voor het viertal is 2023 een hoogtepunt, want in het voorjaar kwam debuutalbum From Hell to Here uit en onlangs zagen we op hun sociale media een aankondiging als voorprogramma van Foo Fighters tijdens hun stop in Cardiff volgend jaar verschijnen.

© CPU – Frauke Cludts

Eenmaal begonnen aan hun reeks songs, blinkt langs de randjes van de zanger zijn zuivere stem nu en dan ook eens een rauw randje. Ook zijn linkerbuur zingt aardig mee, al blijft zijn stem wat tussen band en publiek zweven en moeten we dus gissen hoe zijn stem echt klinkt. Dan horen we de synthachtige accenten die de man links vanvoor uit zijn gitaar tovert er beter doorkomen. Het kenmerkt de sound van Himalayas, naast de standaard drums, gitaren en schreeuwende vocals in garage en indierock. Afsluiten doen de Welshman met “From Hell To Here”, dat er misschien nog het meeste uitspringt. Vanuit het niets dalen ineens ook nog de engeltjesstemmen van “Gangsta’s Paradise” op ons neer, waarna de rapklassieker in een heel andere vorm gegoten wordt. Zo eindigen we dit degelijke optreden met een positieve en herkenbare ervaring.

Om negen uur maakt Loveless en met name zanger Julian Comeau meteen indruk met zijn krachtige en motivational stem. Regelmatig laat hij zinnetjes weg, die maar al te graag worden aangevuld door de veelal vrouwelijke fans. Al snel volgt een allereerste hoogtepuntje, in de vorm van de allereerste release van de band. De beweeglijke zanger trekt onze ogen naar zich toe en het is grappig om de gitarist, die de rust zelve is, ernaast te zien genieten.

© CPU – Frauke Cludts

Ook “For You” is een uitschieter, door de hoge zangstukken en de ruige schreeuwen die elkaar als yin en yang aanvullen. Daarna wordt met “Everest” ongewild ook de link met het voorprogramma gelegd. Wie een beetje van goede wil is, kan zelfs zijn dansbenen even bovenhalen.

Heel veel onderscheid zit er niet tussen de nummers van Loveless, maar telkens wordt het accent wel ergens anders gelegd. Op “A Thousand Reasons” steelt het tokkelende gitaartje de show, “If You Have My Voodoo Doll, Give Me A Hug” wordt verrijkt met een klassieke gitaarsolo en op bovengenoemde, nieuwe song “Picasso” zingt Comeau de woorden ‘Blue like Picasso, green like money’. Toepasselijk zetten een dertigtal blauwe en groene ballonnen die boven onze hoofden gelanceerd worden die songtekst extra in de verf. Daarbij stijgt het aantal vocale uithalen naar het einde toe, waardoor het concert de moeite blijft om naar te kijken en te luisteren.

© CPU – Frauke Cludts

Vaak is het slotakkoord weggelegd voor de hits, maar dat is bij Loveless toch niet helemaal het geval. Hun meest recente creatie “Drag Me Down” leidt dat laatste hoofdstuk in, waarna “Worst Case Scenario” een einde breit aan het korte maar krachtige optreden van de Amerikanen. Terwijl ze de backstage opzoeken, legt het talrijk meegezongen en vanop bandje afgespeelde “MIDDLE OF THE NIGHT” het uurtje in een definitieve plooi en wordt het drietal niet meer dan verdiend bedankt voor hun diensten.

Loveless zocht en vond tijdens hun naar eigen zeggen niet laatste optreden in Brussel een goede balans tussen hardheid, melodie en interactie met het publiek. Terwijl ze verder op tour trekken, kunnen wij tevreden naar huis en zij met een goed gevoel uitkijken naar de release van “Picasso”, die morgen gepland staat.

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Haunting Me
I Hope I’m Not Sick
Better
sorry i’m a downer
For You
Killing Time
Control
Everest
A Thousand Reasons
Picasso
If You Have My Voodoo Doll, Give Me A Hug
Just Like I Do
IS IT ME
Someone Else
Lighthouse
Drag Me Down
Worst Case Scenario
(MIDDLE OF THE NIGHT)

Related posts
InstagramLiveRecensies

YONAKA @ Ancienne Belgique (AB Club): Plezant lederen jasje

Zwarte T-shirts en getatoeëerde armen ten top gisterenavond op de bovenverdieping van de Ancienne Belgique, want YONAKA zakte voor het eerst sinds…
InstagramLiveRecensies

Frank Carter & The Rattlesnakes @ Ancienne Belgique (AB): Tussen hard en heden

Mensen met ofidiofobie, oftewel angst voor slangen, bleven gisterenavond best ver weg uit de hoofdstad. Frank Carter & The Rattlesnakes streek namelijk…
InstagramLiveRecensies

6LACK @ Ancienne Belgique (AB): Emoties aan de lopende band

De Amerikaanse Ricardo Valentine oftewel 6lack (uitgesproken als Black) komt met zijn Europese ‘Since I have a Lover Tour’ voor het eerst…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.