LiveRecensies

Sugababes @ Ancienne Belgique (AB): K3 voor gevorderden

© CPU – Nathan Dobbelaere

Nostalgie werkt. Het is een fenomeen dat de afgelopen maanden al verschillende keren werd bewezen binnen het muzieklandschap, en dus waagden ook de Sugababes zich aan een comeback. Dat verhaal is echter een tikkeltje complexer dan het lijkt, daar de groep in haar 25-jarige carrière heel wat watertjes heeft doorzwommen (lees: in verschillende samenstellingen op de planken stond). Sinds 2011 vonden de drie originele leden elkaar echter terug, maar er gebeurde tien jaar lang bitter weinig. Tot onlangs dus, want na een rondje langs de Britse festivals doen Keisha Buchanan, Mutya Buena en Siobhán Donaghy nu een (weliswaar bescheiden) tournee langs de Europese concertzalen. Afgelopen weekend stond zo bijvoorbeeld nog de Londense O2 Arena met een capaciteit van zo’n 20.000 concertgangers op het programma, gisteren moesten de dames het met iets minder dan een tiende daarvan doen in een net niet volgelopen Ancienne Belgique.

Een echt probleem is dat echter niet, daar de Sugababes hun hits op min of meer twee handen kunnen tellen – met daarbij een paar nummers die je als klassiekers kan bestempelen. Het was er meteen zo eentje die de set mocht openen, want na een intro met een ruiger randje, was het “Push The Button” dat de Ancienne Belgique meteen in beweging deed komen. Dat verliep weliswaar niet zonder slag of stoot, want Donaghy was haar tekst al snel kwijt – het was natuurlijk ook al even geleden dat ze zich een volwaardig Sugababe mocht noemen. Hoe dan ook kon dat de pret niet bederven, want de dames leken vlotjes door de avond te willen fladderen. Hun driekoppige band zette “Red Dress” in en het feestje werd verdergezet.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het moet weliswaar gezegd dat het allemaal nogal afgelikt aanvoelde, met wat ingestudeerde danspasjes en een totaalbeeld dat met regelmaat een gedachte aan een K3-show van een andere generatie liet doorschemeren. Dat bedoelen we voor alle duidelijkheid niet als een belediging, want het droeg alleen maar meer bij aan de gemoedelijke sfeer die er in de zaal hing; de generatie die opgroeide met de Sugababes kwam zich simpelweg amuseren met vrienden en vriendinnen. Niet per se muzikaal hoogstaand, maar wel heel plezant dus. Zeker omdat er met “Hole In The Head” alweer een hitje passeerde, dat door die liveband naar een hoger niveau werd getild. Een soort trip down memory lane leek ingezet, niet in het minst omdat de dames vertelden dat ze voor het eerst sinds ze dertien jaar waren terug samen in Brussel waren.

Een sentimenteler moment in de set kondigde zich aan, met “Ugly” dat vanop een stoeltje werd gebracht terwijl de zaal een eerste handjeklapmoment inzette. Wat daarna opviel, was dat de drie – en vooral Keisha Buchanan – nog erg goed bij stem waren. Of daar leek het toch op, want als de drie zo nu en dan het podium verlieten, hoorden we best veel backingtrack. Het waren meteen ook wat bevreemdende momenten, want zo kregen we een soort remix-/dansoutro te horen bij “Run For Cover”, die ons terug naar begin jaren ‘00 katapulteerde. Stilstaan behoorde niet meer tot de opties, de Ancienne Belgique veranderde even in een discotheek.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Dat het tempo redelijk hoog werd gehouden en een bindtekst meer een uitzondering dan de regel was, zorgde langs de andere kant ook voor het gevoel dat de drie hun set wat aframmelden. Vooral omdat er in de tweede helft ook wat nummers passeerden die simpelweg niet genoeg hitgehalte hadden om te blijven boeien, kregen we het gevoel dat de Sugababes in een dipje sukkelden. Een fijne cover van Female Attitudes “Flowers” en een discobal bij “Stronger” hielden de sfeer er weliswaar nog in, maar je voelde aan alles dat het opnieuw tijd was voor een hit. De sample van “Are ‘Friends’ Electric” in “Freak Like Me” en nieuwe single “When The Rain Comes” waren van dienst de rode loper uit te rollen voor een van de plezantste slotsalvo’s van het jaar.

“Round Round” en “About You Now” zijn dan ook niets minder dan klassiekers die een zaal tot een euforie-explosie kunnen dwingen. Iets dat vanzelfsprekend gebeurde, met een nostalgisch gevoel en een gigantisch meezing- en dansmoment tot gevolg. Die laatste kreeg overigens nog een a capella-stukje en een ietwat ruwere outro, wat de kers op de taart van een van de betere jaren ‘00 feestjes was.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Dat is misschien ook wel de beste ingesteldheid om naar een concert van de Sugababes te gaan, want veel meer dan nostalgie, plezier en meezingmomenten mocht je van de dames niet verwachten. Oké, de liveband die ze met zich mee hadden was wel een meerwaarde voor het geheel, maar voor muzikale genialiteit was je in de Ancienne Belgique gisteren aan het verkeerde adres. Hoe dan ook neemt het niet weg dat de drie gewoon een hele plezante set neerzetten, die voor sommige vriendengroepen ongetwijfeld herinneringen voor het leven zal hebben opgeleverd. Een soort K3 voor gevorderden. Maar dan met liedjes over seks, met een vleugje r&b en met een tikkeltje botox. Feest gegarandeerd.

Vanavond en morgen, dinsdag 19 en woendag 20 september, staan de Sugababes in Paradiso in Amsterdam.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Push The Button
Red Dress
Hole In The Head
Ugly
Flatline
Run For Cover
Today
Overload
Flowers (Sweet Female Attitude-cover)
Too Lost In You
Stronger
Freak Like Me
When The Rain Comes
Round Round
About You Now

2126 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Kacey Musgraves @ Ancienne Belgique (AB): Cowboylaarzen en discoballen

Zeven Grammy-beeldjes prijken op de schouw van de Amerikaanse Kacey Musgraves. In eigen land – en ook ver daarbuiten – doet haar…
InstagramLiveRecensies

Finale Humo's Rock Rally 2024 @ Ancienne Belgique (AB Box): Grote sterren en gemiste kansen

Om door te breken als muzikant in Vlaanderen zijn de mogelijkheden relatief beperkt. Sommigen investeren in sociale media in de hoop zo…
InstagramLiveRecensies

The Jesus and Mary Chain @ Ancienne Belgique (AB): Heerlijk apathisch

Een maand geleden bracht The Jesus and Mary Chain met Glasgow Eyes zijn fraaie achtste langspeler uit. Voor de broeders Reid was dat…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.