LiveRecensies

Herderrock 2023: Zon, muziek en gezelligheid

© CPU – Kathleen Ooms

Al sinds 1985 is Herderrock de place to be voor de gezelligheidszoekers die ook al graag eens een concertje meepikken. Aan al te grote namen hoef je je dus niet te verwachten, maar met Oproer (die een halve thuismatch kwamen spelen) en Boskat waren er dit jaar toch enkele straffe bands te zien. Niet dat de organisatie daardoor aan grootheidswaanzin begon te leiden, want de kleine setting en zalige temperaturen bleken zoals gewoonlijk de ideale mix voor een heel aangename zaterdagavond.

HOAM

Vroeg begonnen, half gewonnen. Ondanks wat vertraging tijdens de soundcheck mocht HOAM (‘Home Of Aging Memories’ in’t lang) in de vroege vooravond al opdraven om Herdersem wakker te schudden. Met hun sound die lijkt te twijfelen tussen progrock, stoner en grunge, hadden ze dan ook wel ideaal materiaal om die taak te voltooien. Los van het feit dat de mix bij momenten wat flets en rommelig klonk, was de poging van HOAM bovendien meer dan verdienstelijk. Zeker naar de tweede helft van de set toe klonken de nummers redelijk gewaagd en experimenteel, wat het reeds aanwezige publiek toch al een pak aandachtiger deed luisteren. Ondanks dat de omstandigheden dus niet echt ideaal waren om veel zieltjes te winnen, was het gisteren redelijk duidelijk dat HOAM wel wat potentieel in handen heeft.

Oproer

© CPU – Nathan Dobbelaere

Voor Oproer zijn doorbraak officieel mag gaan maken in de grote zaal van de Ancienne Belgique in oktober, was eerst nog het bescheiden podium van Herderrock aan de beurt. Niet toevallig was het ook een halve thuismatch voor de band, want moederstad Aalst ligt slechts vier luttele kilometers verder. Dat ook hun soundcheck met wat vertraging werd afgerond, deerde echter niemand. Elke keer de band tegenwoordig mag spelen, lijkt het vijftal beter en beter op mekaar ingespeeld en worden hun shows completer en sfeervoller. De nummers uit het aankomende album zijn daar dan ook een stuk geschikter voor en klinken ook live optimistischer en bijzonder dansbaar. Met nog enkele oldies als “Rosaline” tussen was de balans tussen nieuw en oud gisteren bovendien optimaal, waardoor de set heel dynamisch aanvoelde. Oproer is met andere woorden aan het heersen en staat op het punt om heel België voor zich te winnen, maar dat wisten we eigenlijk wel al langer.

Boskat

© CPU – Stijn Verbruggen

Herderrock zou Herderrock uiteraard niet zijn zonder dat er ook een uurtje vettige riffs over de weide mochten weergalmen. Hofleverancier van deze editie was het duo Boskat, dat de afgelopen jaren al heel wat toffe singles de wereld instuurde. Het duurde dan ook niet lang vooraleer “Fake Walls (Of Playdough)” de eerste moshpit van de avond opende en de dranghekkens voor het podium deed sneuvelen. De oproep om die hekken nog eens op de tent te krijgen, kon jammer genoeg op weinig respons rekenen, maar de rest van het uur bleef het wel daveren en beuken.  Nummers als “Terreur 7” en “Casino” toonden aan dat beide heren heel straffe muzikanten zijn, wat live nog veel meer in de verf werd gezet. Net als Oproer bleek Boskat dus ook zo’n jonge band die op het punt staat om door te breken, wat ook in dit geval met een album in het vooruitzicht wel eens effectief zou kunnen gebeuren.

Broken Voice

Qua local legends vind je ze in de Denderstreek niet veel groter dan Broken Voice. De ‘Premium Quality Coverband’ is al sinds jaren een vaste waarde op soortgelijke festivals in de buurt en blaast ook keer op keer de tent omver. “Born To Be Wild”, “Sex On Fire” en heel af en toe “Vuurwerk” zijn dan ook wereldhits die door quasi iedereen luid worden meegekweeld, wat gisteren niet anders was. Er werd gedanst, er waren moshpits en er werd heel veel bier gedronken. Broken Voice kwam dus exact doen waarvoor ze gekomen waren: de boel volledig op stelten zetten.

Herderrock is klein, maar dat maakt het net zo’n uniek en plezant festival. Locals, jeugdbewegingen en sfeerzoekers komen een keer per jaar samen om Herdersem voor een avond te doen bruisen en meer dan dat moet het dan ook niet zijn. Gezelligheid is het belangrijkste doel en dat doel heeft de organisatie ook dit jaar met verve gehaald. De toffe line-up was dan weer een aangename bonus.

158 posts

About author
(Post)punkboy van de nieuwe generatie.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Tusky @ De Helling: Triomferende thuiswedstrijd

Als een band een thuiswedstrijd in eigen stad speelt, weet je op voorhand eigenlijk al dat het een knalfeest gaat worden. Zeker…
LiveRecensies

Oproer @ Nieuwe Nor: Nog lang niet genoeg gehoord

Vlaamse bands zijn in goede handen in het Nederlandse Heerlen, zoveel moge duidelijk zijn. De voorbije maanden schitterden onder andere Warhaus, Crouch…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Oproer - "Dreamer On A Leash"

Als Oproer hun 2023 zou moeten omschrijven, dan zijn we er zeker van dat het woord ‘episch’ zal vallen. Ze brachten hun…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.