AlbumsRecensies

Tim Knol – Long Live Your Friends (★★★★): Een pure en oprechte nieuwe sound

Precies een jaar geleden verscheen Lightyears Better en nu ligt er alweer een nieuwe plaat op de mat. Dat Tim Knol ons veel te vertellen heeft, was niet alleen te horen op die vorige langspeler, maar ook te lezen in zijn boek Lichtjaren Beter. Het muzikantenleven eiste zijn tol bij Tim: te veel drank, ongezond eten en oververmoeidheid maakten dat hij de controle over zichzelf verloor. Er moest wat veranderen en dus ging het roer om. Drank werd water en het eten werd gezond, maar de grootste verandering werd Tims liefde voor wandelen. Onder andere tijdens die wandelingen kwamen zo hier en daar muzikale ideetjes boven borrelen die hij dan op zijn telefoon opsloeg. Samen met vriend en producer Sam Verbeek werkte hij al die ideeën uit en zo ligt er nu alweer een nieuwe Knol in de schappen en dat werd Long Live Your Friends gedoopt.

Ditmaal had Knol geen kant en klare liedjes geschreven voor het album, maar bewerkte hij al die muzikale ideetjes, die soms niet meer waren dan een melodie en een paar akkoorden, tot liedjes. Deze andere benadering werd dan ook het meest zichtbaar bij het schrijven van de teksten. Tijdens zijn rondtochten schreef de zanger ter plekke over dingen waar hij zich op dat moment mee bezig hield. Gaande van polarisatie en vriendschap, maar ook over de angst voor een terugval, zoals op het persoonlijke “Brand New Day”, het openingsnummer van het album. Beginnen doet hij dus eerder melancholisch en zijn de vergelijkingen met Tom Petty niet veraf. We blijven echter niet lang in die sfeer zitten, want “Under The Gun” en “To The Darkness” hebben gelukkig een wat lichtere muzikale toon die het geheel wat luchtiger maken.

De nummers op Long Live Your Friends klinken wel minder weelderig dan vorige albums, gezien alles wat meer to the point is. De sound van het album grijpt terug naar eind jaren zestig begin jaren zeventig en met het gitaarspel van David Gram krijgt het ook een countrytintje mee. Zo krijgen we op het einde van “We’re Gonna Make It” nog wat psychedelische galm en effecten. Deze zingt hij samen met Tara Wilts en met al deze elementen samen pakt hij je net op tijd toch nog in, want het nummer begint wat kabbelend. Met “Long Live Your Friends”, Tims ode aan de vriendschap, volgt een ijzersterk tweede deel van het album. Het liedje bezingt vriendschappen die komen en gaan waarbij die relaties soms heel intens kunnen zijn en vervolgens als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Op een nummer als “Dance With Me” is dat rauwe randje er dan weer niet. Vrolijker dan dit wordt het niet, het is heerlijk luchtig popliedje dat als een warme zomeravondbries die langs je huid kriebelt.

De productie van Long Live Your Friends is minder ‘geproduceerd’ dan wat we reeds voorgeschoteld kregen. Zo kregen de nummers een wat vrijere benadering en is er goed nagedacht over hoe het moest klinken. Dat Tim Knol en Sam Verbeek al een lange geschiedenis kennen, zorgde er dan ook voor dat de nieuwe langspeler mooi verpakt werd. Een beetje pop en een beetje country, het zijn de bekende Tim Knol ingrediënten die hier allemaal mooi tot een gerechtje samenkomen. Het gebruik van de pedal steel gitaar is hier dan ook goed gedoseerd, waardoor er niet te veel van hetzelfde voorgeschoteld wordt en zo horen wij eerlijk gezegd de Nederlandse zanger het liefst. Het is fijn om te horen dat Tim Knols nieuwe leven hem zoveel inspiratie geeft tot het schrijven van een puur, eerlijk en oprecht album.

Op 26 november komt Tim Knol zijn nieuwe plaat voorstellen in het Cultureel Centrum van Brugge. Vanaf februari 2024 gaat hij op theater tournee door Nederland, hiervoor verwijzen we graag naar zijn website.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek “Long Live Your Friends”, ons favoriete nummer van Long Live Your Friends, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Bente - Als Ik Met De Wind Kon Dansen (★★★): De wind niet helemaal in de zeilen

Merol, Froukje, S10 en MEAU zijn de beste voorbeelden dat Nederlandstalige popmuziek van bij onze noorderburen ook in ons land heel goed…
AlbumsRecensies

Tim Knol - Lightyears Better (★★★½): Opnieuw uitgevonden

Seks, drugs en rock-‘n-roll. Het leven van een muzikant heeft zo zijn voordelen als we de verhalen mogen geloven. Een uurtje of…
Features

Maak kennis met De Nijmeegse Vierdaagsefeesten

De Nijmeegse Vierdaagse is een vierdaags wandelevenement dat sinds 1909 ieder jaar gehouden wordt. Het is de oudste en meest bekende vierdaagse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.