Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Gaslight Anthem – “History Books” (feat. Bruce Springsteen)

© Casey McAllister

Een jaar geleden kondigde The Gaslight Anthem aan na enkele jaren van afwezigheid en soloprojecten weer samen muziek te gaan maken. Eind april kregen we met “Positive Charge” daar een eerste bewijs van. De band klonk op dat eerste nieuwe nummer in negen jaar tijd nog steeds even catchy, al miste het wat peper en zout. Brian Fallon en compagnie beloofden nog meer muziek en tours, en dat stemt ons gelukkig, want de livereputatie van de heren is ijzersterk. Wie hen al langer kent, weet dat er vaak een vergelijking wordt getrokken met Bruce Springsteen, een groot voorbeeld voor de band. In het verleden doken ze al enkele keren op tijdens elkaars sets (The Boss die tijdens Glastonbury 2009 de band vervoegt voor het nummer “The ’59 Sound” is geen onbekend feit voor de fans), maar nu komt met “History Books”, het titelnummer van het aankomende zesde album, voor het eerst een echte samenwerking.

Met een prachtig doorleefd stemgeluid van Fallon wordt het nummer geopend, terwijl de instrumenten er een voor een worden bijgesleurd en het tempo al snel wat hoger gaat liggen. Al binnen de eerste minuut word je als luisteraar meegezogen in de tonen die niet enkel catchy klinken, maar ook enorm raak zijn. Na een eerste refrein komt The Boss de studio binnen voor een eigen strofe, maar alles komt pas echt samen wanneer Fallon en Springsteen het tweede refrein samen zingen. Even voor het einde valt alle muzikale omkadering weg en krijgt Fallon nog een momentje voor zichzelf, voor alles richting de finale trekt waarin alle grootsheid van beide artiesten samenkomt. “History Books” toont niet enkel aan dat The Gaslight Anthem een ijzersterke terugkeer aan het beleven is, maar ook dat de band al veel eerder de studio had moeten betreden met Springsteen aan zijn zijde. Een geslaagd huwelijk, dat is nog de braafste conclusie die we hieruit kunnen trekken.

Ook al was frontman Brian Fallon het tien jaar geleden beu dat het publiek al te vaak vroeg om covers van Bruce Springsteen te brengen, de rust zal hem wijsheid gebracht hebben. Dit nummer is er eentje waarvan we niet wisten dat we het nodig hebben. Het vormt meteen de titeltrack voor zesde langspeler History Books, die op 27 oktober verschijnt.

Website / Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

53 posts

About author
't Is wel fijn muziek te delen. Bij deze.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Bruce Springsteen & The E Street Band naar Festivalpark Werchter in 2024!

Voor wie deze zomer TW Classic met Bruce Springsteen & The E Street Band gemist zou hebben, of wie The Boss en…
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Gaslight Anthem - History Books (★★★½): Veilig begin van een nieuwe geschiedenis

The Gaslight Anthem is terug na een afwezigheid van een kleine tien jaar. Hun laatste wapenfeit uit 2014 heette Get Hurt en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Gaslight Anthem - "Autumn"

In het muzikale spectrum van vandaag staan er weinig bands die zo’n gepassioneerde schare volgers kunnen claimen als The Gaslight Anthem. Deze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.