InstagramLiveRecensies

Rock Zottegem (Festivaldag 1): Bonte verzameling van acts

© CPU – Karen Van Lierde

Bij deze warme temperaturen worden zware fysieke inspanningen eigenlijk afgeraden, maar dat is buiten Rock Zottegem gerekend. Het festival aan de Bevegemse Vijvers verwelkomde onder de brandende zon talloze bands die het onmogelijk maakten om rustig te staan luisteren. Er werd gedanst, meegezongen en meegebruld op de meest uiteenlopende acts. Op deze eerste festivaldag kon je namelijk naast Nederlandstalige meezingers even goed genieten van onder andere Australische rock en elektronische beats.

Jack Vamp & The Castle of Creep @ Main Stage 

© CPU – Karen Van Lierde

Opvallend gisterenavond was het voortijdig of stipt op tijd beginnen van zowat alle bands. We haastten ons om 17.25 u. naar de Main Stage waar een van de winnaars van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel al begonnen was aan zijn act. Jack Vamp & The Castle of Creep – bekend voor een variëteit aan genres – stak van wal voor een honderdtal mensen, die duidelijk aan het wachten waren op de volgende groepen, maar dat maakte het publiek niet minder enthousiast. Meer zelfs, frontman Arthur Boussiron en zijn bende konden rekenen op luidkeels gegil en een stevig applaus na elk nummer. Het beperkte publiek was alleszins warm voor Jack Vamp & The Castle of Creep, en toch speelde de band er niet op in. Een gemiste kans!

Het enthousiaste publiek leek zich ook niet te storen aan de gitaren die de stem van Arthur volledig lieten verdwijnen. Goed afgestemd was het niet helemaal en dat maakte dat de set een beetje rommelig overkwam. Bovendien speelde de band aan zo’n stevig tempo door, dat ze de enthousiastelingen die ze voor zich had staan uit het oog leek te verliezen. Desondanks was het duidelijk dat deze mannen helemaal in hun element waren. Nog voor ze hun laatste nummer aankondigden, riepen de toeschouwers dat ze meer wouden van deze mix aan genres. Helaas voor hen was het na “Jack’s Tendency” helemaal afgelopen.

Jack Vamp & The Castle of Creep is onder andere nog op 5 augustus op Suikerrock en de Lokerse Feesten te zien.

Wolfmother @ Main Stage 

© CPU – Karen Van Lierde

De gitaargeluiden en ambiance van Wolfmother waren tot ver buiten de tent te horen en dat trok heel wat festivalgangers aan. Wat die mannen in de tent deden, was duidelijk de moeite waard om van dichtbij te gaan bekijken. Met “Dimension” aan het begin bewezen de Australiërs dan ook snel wat ze te bieden hadden: stevig en enorm strak gitaarwerk, kwaliteitsvolle stemmen en een foutloze set. Daarnaast wisten de bandleden het publiek goed op te hypen, wat de temperaturen in de al zo warme tent nog een paar graden deed stijgen. Hevig applaus, gegil en gefluit was het gevolg. We zagen veel lachende gezichten, die zichtbaar genoten van de band van down under. Bij de overdonderende gitaargeluiden van “Joker And The Thief” werd de zaal pas echt gek. De drummer sloeg de ziel uit zijn lijf, er werden foto’s gemaakt door de band als bewijs voor het thuisland en frontman Andrew Stockdale kon het niet laten om het al enthousiaste publiek nog net iets meer te laten gillen. De energie die in de tent werd gecreëerd, was immens.

Terwijl het feestvolk massaal afdroop om snel bevoorrading te halen voor de volgende band begon, slopen we mee in de aftocht naar buiten, op weg om de vernieuwde en grotere DJ en Hip-Hop Stage te verkennen.

Chibi Ichigo @ DJ en Hip-Hop Stage

© CPU – Peter Verstraeten (archiefbeeld)

Groot kon je de DJ en Hip-Hop Stage niet noemen en ook de ligging leek wat vreemd. Zo lag het net naast de hoofdingang en juist voor de eetstanden, waardoor er voortdurend heen-en weergeloop was van volk. Maar de Tartaars-Limburgse zangeres Chibi Ichigo – wiens echte naam Sabina Nurijeva is – zag het duidelijk zitten en beklom stipt op het afgesproken uur het podium. Met “Prachtig” luidde ze haar set in en wist ze meteen het publiek mee te nemen. De muziek stond luid en het was soms zoeken naar haar stem, maar dat weerhield de groep toeschouwers niet om luidkeels mee te zingen vanaf het begin. Toch was het pas bij “MEER” dat het publiek ook de handen in de lucht stak en volop meedanste op de beats. Indien je als toeschouwer inspiratie nodig had voor de danspasjes, moest je in ieder geval niet ver zoeken. Chibi werd namelijk vergezeld van twee dansers die elke centimeter van het podium innamen om een indrukwekkende choreografie neer te zetten. Wat een enthousiasme en wat een energie op het podium!

Noordkaap @ Main Stage

© CPU – Karen Van Lierde

Vijf minuten voor tijd begon Noordkaap er al aan en dat in een overvolle tent. Bekende gitaargeluiden weerklonken, terwijl frontman Stijn Meuris het publiek al een eerste keer toesprak. ‘Zal ik nu al even zeggen dat jullie een enorm fijn publiek zijn? Dan zijn we daar al vanaf!’, luidde het begin in van de act. Toch bleef een bruisende start uit, want met “Panamarenko” en “Verloren dag” wist hij de toeschouwers nog niet heel enthousiast te maken. Het was wachten tot “Satelliet Suzy” dat de lont van het publiek ontstak. Het beginnende enthousiasme dat er was, werd echter weer in de kiem gesmoord door rustigere opvolgers. Toch bleef Meuris het publiek beloven dat dit een avond van meezingers zou worden. ‘Het wordt beter dan Goldband’, zo zei hij. Dat moment leek echter niet te komen en hij bleef maar trekken en sleuren aan het publiek. “Arme Joe” luidde het begin van het enthousiasme waar we op zaten te wachten in, al zaten we toen al bijna aan het einde van de set. “Ik hou van u” sloot het geheel wel met een knaller af, maar op die meezingers zat het publiek al langer te wachten…

Noordkaap is onder andere nog te zien op de Fonnefeesten in Lokeren op 4 augustus en in het OLT Rivierenhof in Deurne op 31 augustus.

Goldband @ Main Stage 

© CPU – Karen Van Lierde

Van de chaos die de band eerder deze dag meemaakte op Cactusfestival in Brugge was niets te merken in Zottegem. Netjes op tijd werd suspens gecreëerd met onheilspellende muziek en rook. De tent wist dat er iets te gebeuren stond en was daar meer dan klaar voor. Zo ging het publiek al door het dolle heen nog voor de groep het podium besteeg. Het enthousiasme bleef en dat ondanks dat Goldband startte met een heel rustige versie van “Ik Zie Je”. Toen hierna “Rommel” weerklonk, was de tent niet meer te houden. Mensen gingen massaal in elkaars nek zitten om ten volle te kunnen genieten van deze popsensatie. Dat zou Karel Gerlach later die avond nog op het idee brengen om hetzelfde te doen. De bandleden gingen mee in het feestgedruis van de zaal en nodigden doorheen de show verschillende festivalgangers uit op het podium. Een onvergetelijke avond was het zeker voor de twee zeer jonge kinderen die zo “Noodgeval” van wel heel dichtbij konden meemaken. Hit na hit werd op het publiek afgevuurd en dat terwijl de bandleden met vlaggen op het podium stonden te zwaaien, om moshpits vroegen en indrukwekkende gitaarsolo’s brachten. Goldband is zo’n band die chaos komt brengen op het podium en in het publiek, maar tegelijk zeer netjes de setlist weet door te komen. Een ongelooflijke show, dat was het zeker.

Op 4 augustus staat Goldband nog op een uitverkocht plein van de Lokerse Feesten en op Suikerrock.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Goldband - "You & Me"

Er is al zoveel gezegd rondom Den Haag-sensatie Goldband: het cokerelletje van zanger Milo Driessen, Karel Gerlachs relatie met Maan en Boaz…
InstagramLiveRecensies

Jack Vamp & The Castle of Creep @ Ancienne Belgique (AB Club): Zwoel, funk en indierock

Velen onder ons leerden Jack Vamp & The Castle of Creep kennen toen de band rond Arthur Boussiron vorig jaar De Nieuwe…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Graspop vult affiche aan met o.a. Turnstile, Limp Bizkit, Heart, Mr. Bungle en Architects!

Goed nieuws voor Graspop-liefhebbers die hun kerstcentjes nog niet hebben uitgegeven, want het festival brengt ons weer een nieuwe lading aan namen!…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.