Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Blur – “St. Charles Square”

© Christian Bertrand

‘Zit je in het kamp van Oasis of Blur?’ In 1995 zorgde geen muziekvraag voor meer ruzie onder vrienden dan de ’the battle of Britpop’. We zijn 28 jaar verder en de protagonisten van weleer staan nog steeds aan de (sub)top van de rockpiramide. Liam Gallagher is morgen subheadliner op Rock Werchter en Noel, bekomen van de titelviering van Manchester City, verkoopt ook nog steeds zalen uit met zijn High Flying Birds. Toch is het vooral Damon Albarn die de afgelopen jaren bleef vernieuwen. De focus verschoof van Blur naar het absurde universum van Gorillaz met daarnaast nog te veel zijprojectjes om op te tellen. Groot was onze verbazing dan ook toen Blur voor het eerst in jaren weer ging touren. Die verbazing klom alleen maar eenmaal bleek dat daar nieuw werk aan gekoppeld zou worden. Eerste single “The Narcissist” was al een terugkeer door de grote poort. Het lied moet het niet van euforische energie-uitbarstingen hebben, maar is een gemoedelijk indienummer waarbij de nodige samenzang de kenmerkende stem van Albarn begeleidt. Gestaag groeit het zo toe naar een melodieuze finale.

Wie Blur de voorbije maand aan het werk zag, hoorde “St. Charles Square” ongetwijfeld al voorbijkomen. Het nummer is een van de vaste openers van de band tijdens haar huidige tournee. Waar “The Narcissist” meer gemoedelijk is, behoort deze nieuwe single meer tot de vuilere kant van de Britpop. “St. Charles Square” opent met stevige gitaren en een frontman die daarover ‘I fucked up, I’m not the first to do it’ declameert. Instrumentaal zal vier minuten lang ongeveer hetzelfde tempo aangehouden worden, al begeleidt Damon Albarn zijn refreinen naar het einde toe meer en meer naar de rand van de chaos. Op meerdere momenten horen we de band op de achtergrond joelen. Het is dan ook duidelijk dat de nieuwe single meer rechttoe rechtaan rockt en minder geeft om een melodieus geluid.

Wie “The Narcissist” te braaf vond, zal zijn hart kunnen ophalen aan “St. Charles Square”. De single is steviger, maar vooral een stuk minder gepolijst. Wie beide nummers kan appreciëren, weet dat The Ballad of Darren een veelzijdige plaat lijkt te worden. Het nieuwe album komt op 21 juli uit, waarna de band op 8 augustus op de Lokerse Feesten staat. Wie erop rekende nog een ticket te kopen, houdt beter Ticketswap in de gaten.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Features

Record Store Day 2024: Tien releases om naar uit te kijken

Zaterdag 20 april is het alweer Record Store Day; de dag waar menig liefhebber van vinylplaten en alles wat ermee te maken…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Liam Gallagher & John Squire - Liam Gallagher & John Squire (★★½): Niet zo bijbels als je zou hopen

Britpop is een genre dat de wereld al meerdere keren heeft overspoeld, maar de golf die midden de jaren negentig van de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Liam Gallagher & John Squire – “Mars To Liverpool”

Begin deze maand brachten Liam Gallagher en John Squire voor het eerst samen muziek uit, nadat het gerucht al heel lang in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.