Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Aphex Twin – “Blackbox Life Recorder 21f”

© CPU – Nathan Dobbelaere

Richard D. James is een muzikaal wonder die nooit voor één gat te vangen was. De goegemeente kent hem het best als Aphex Twin. Onder die naam stond hij mee aan de wieg van de zogenaamde ‘Intelligence dance music’-stroming. Dat genre werd verder nog uitgediept door acts als Boards of Canada, Autechre en Squarepusher. In tegenstelling tot deze geluidskunstenaars heeft Aphex Twin zich kunnen loswrikken van de jaren 90. Selected Ambient Works 85-92 en Richard D. James Album blijven tot vandaag hun tijd ver vooruit. Mettertijd raakte ook James’ minimalistische muziek uit de mode en werd hij een gespreksonderwerp bij (zelfverklaarde) muziekconnaisseurs. Zijn live-comeback op Best Kept Secret moest het bijvoorbeeld meer hebben van geheimzinnige wisselvalligheid dan sfeer.

Niettemin voelt Aphex Twin zich meer thuis in de anonimiteit van zijn studio en maakt hij, voor het eerst in vijf jaar, werk van een nieuwe ep. “Blackbox Life Recorder 21f” luidt zijn nieuwste huzarenstuk. Naar Aphex Twin-normen is vier en een halve minuut raar, maar daarom niet minder bijzonder. Een eenvoudige drumbeat vormt de basis van traag opbouwende geluiden. Na verloop van tijd drijft een basic jungle-achtig patroon het tempo op. Vanaf dan krijgt de single iets meer pit om dan ons dan weer te laten afkoelen in onze veilige cocon. Aphex Twin schreef op de langste dag van het jaar geen alternatieve zomerhit, maar geeft zijn cultvolging weer voldoende stof tot nadenken.

De vierdelige ep Blackbox Life Recorder 21f / In a Room7 F760 verschijnt op 28 juli. Op zondag 16 juli headlinet Aphex Twin Dour.

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
LiveRecensies

Dour 2023 (Festivaldag 5): Buitenaardse vibes

Met het einde van Dour kunnen we intussen ook reeds vaarwel zeggen aan de eerste helft van de huidige festivalzomer. De volgende…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2023 (Festivaldag 3): Tot het einde goed

De negende editie Best Kept Secret is intussen weer op haar einde gekomen. Op de derde en laatste dag van het festival…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.