LiveRecensies

DARKSIDE @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Als een regendans

DARKSIDE in België, dat is zo ongeveer even uitzonderlijk als de regenval dezer dagen. Bijna negen jaar geleden was het dat de Amerikaanse band rond elektronisch genie Nicolás Jaar en multi-instrumentalist Dave Harrington een Belgisch podium besteeg. Toen was het dat van de Marquee op Pukkelpop, gisterenavond was de eer evenwel weggelegd voor de planken van het Koninklijk Circus in Brussel. Bijna twee uur lang werd het publiek daar getrakteerd op de experimentele tonen van DARKSIDE die zweefden tussen minimale techno en psych rock.

Er steken ondertussen twee albums in de achterzak van DARKSIDE. Psychic kwam er in 2013 en toonde het prachtig resultaat van de bundeling van twee topmuzikanten. Even leek het daarna alsof de maan voor goed achter de wolken zat, maar in 2021 zag de tweede langspeler Spiral het levenslicht. Het album overtuigde in de schaduw van zijn voorganger en kreeg de tijd om te rijpen bij de fans voordat DARKSIDE een tussenstop maakte in België.

Een openingsact was er gisterenavond niet, maar de timetable beloofde wel een stevige portie van het hoofdgerecht. Om acht uur, het aangekondigde startuur, was de zaal nog behoorlijk leeg. Wellicht zaten de hoge temperaturen en het eerder vroege startuur daar voor iets tussen. DARKSIDE startte daarom een kwartiertje later, terwijl de uitverkochte zaal nog volop aan het volstromen was. Nicolás en Dave kozen echter voor een rustige opener met slechts gitaar en drums, zodat iedereen de tijd kreeg om plaats te nemen.

Het was het aan elkaar gebreide tweetal “Golden Arrow” en “The Limit” dat verwittigde dat we niet gekomen waren om stil te zitten. Ook twee vrouwen vervoegden nu het podium en hielpen het decor een handje toe. De cirkel, het terugkerend symbool van DARKSIDE, die zich op het podium bevond, leek eerst statisch te hangen, maar kreeg leven met behulp van enkele helpende handen. De dynamiek van de cirkel creëerde zo mee de lichtshow. Hoedje af voor het Amsterdamse duo Children of the Light die de scenografie van deze tour op zich nam. Een ambientband als DARKSIDE verdient visuals om de muziek extra kracht bij te zetten en dat is met het werk van Children of the Light voor de volle honderd procent geslaagd.

Applaudisseren moest tijdens het concert op de rustige momenten, want echte pauzes vielen er niet. Alle nummers vloeiden naadloos in elkaar over op een golf die wisselde tussen dansbaar en kalm. Zo was “The Question To See It All” een warm onderonsje (letterlijk en figuurlijk), terwijl “Paper Trails” uitbarstte tot een kleine rave die zelfs het zittend publiek deed opstijgen. Het is op z’n minst gezegd een uitdaging om met hun onconventioneel genre een groot publiek te bereiken en toch weet DARKSIDE dat klusje wonderwel te klaren. Nog voor tien uur verliet de band het podium en zo kon het publiek na een uur en veertig minuten zweten terug voldoende zuurstof happen.

Tot voor kort was het acht jaar geleden dat Nicolás Jaar en Dave Harrington samen op het podium stonden met hun project. Zou je dat gezegd hebben na gisterenavond? Absoluut niet. Ze toonden dat de bundeling van hun krachten een uitbarsting van talent oplevert. Met twee visuele kunstenaars onder de arm, kreeg de show van DARKSIDE een reputatie die gelijk staat aan vijf sterren. Deze band is er eentje die hoe dan ook hoog zal prijken, op het lijstje van beste liveacts van 2023. En wie weet, laat het ons hopen, deed al dat gedans van gisterenavond ook dienst als oproep naar de regengoden.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
InstagramLiveRecensies

Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Half mens, half machine

Orchestral Manoeuvres in the Dark, bekend als OMD, leidde het grensverleggende pionierswerk van Kraftwerk in de jaren ’80. Zoals we vorige week…
InstagramLiveRecensies

Bonnie Tyler @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Ruim uurtje vol iconische hits

Normaal gezien moest Bonnie Tyler eind november al optreden in het Koninklijk Circus, maar helaas gooide een knieoperatie roet in het eten….
LiveRecensies

Gov't Mule @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): De ideale mix

De afgelopen maand heeft België met onder andere Billy Strings en het Amerikaanse Goose al verschillende jambands van hoog niveau mogen verwelkomen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.