LiveRecensies

Wednesday @ Botanique (Witloof Bar): Op zijn zondags

© Zachary Chick

Wednesday die een show speelt op een woensdag, sommige moppen schrijven zichzelf. De band uit Asheville is nog maar sinds 2018 bezig, maar zit sinds dit jaar aan hun vijfde album. Eentje die al overal breed werd opgepikt en prachtige reviews kreeg. Rat Saw God was dan ook waarschijnlijk de hoofdreden waarom de Witloof Bar in Botanique uiteindelijk uitverkocht geraakte en de aanwezigen hadden geluk, frontvrouw Karly Hartzman besloot om het grootste deel van de set aan die plaat te spenderen.

De laatste dag van mei 2023 vormde de warme voorbode van de show van Wednesday. De Witloof Bar liep tegen acht uur goed vol, waarna iets na acht de band uiteindelijk het podium betrad. De muziek ging uit, maar Hartzman waarschuwde ons dat ze nog niet klaar was. De muziek terug aan en het was dus een nogal ongemakkelijke start, waarna ze na twee minuutjes uiteindelijk toch klaar was. “Hot Rotten Grass Smell” liet meteen de grungy gitaren met snedige vocals horen. Het was scherp en de toon was gezet voor de rest van de avond.

Toch kwam dat eerste deel van de set vooral wat rommelig over. Dat was voor een deel te wijten aan Hartzman die nogal veel te vertellen had, waardoor de set altijd in een zak viel. Maar ook muzikaal doken er foutjes op die we aan de mimiek van de bandleden ook duidelijk zagen. Bij “Formula One” werden zelfs op een bepaald moment de teksten vergeten en op die manier maak je natuurlijk geen blijvende indruk. Gelukkig keerde alles wel een beetje naarmate de set vorderde.

Het gepalaver van Hartzman en de soms nogal random opmerkingen moesten we er duidelijk bijnemen, maar eens ze haar strot openzette en de gitaren liet gieren, was dat al snel vergeten. Een cover van Gary Stewarts “She’s Actin’ Single (I’m Drinking Doubles)” zorgde voor een eerste kentering. Daar overheerste het countryrock gevoel in het begin, wat ook al te horen was in “Chosen to Deserve” met de pedalsteel, maar eens het dan ontplofte moesten we toch wel zorgen dat we oordopjes in hadden.

Op die manier ging de set eigenlijk verder tussen zachte intro’s en stevige uithalen richting refrein. Het fuzzpedaal draaide overuren, maar ook de bijdragen van de vier muzikanten naast de frontzangeres gaven de sound een vol geluid. Het nadeel aan een uitverkochte Witloof Bar is en blijft natuurlijk dat we nooit de volledige band kunnen zien en dus was het soms gissen naar wat iedereen nu aan het doen was. Dat is natuurlijk een jammerlijk feit, want naar een concert ga je niet enkel voor de muziek, je wil ook zien hoe het gemaakt wordt.

Gelukkig waren er toch enkelingen die wel een volledig zicht op het podium hadden en die waren bijzonder enthousiast. De interactie tussen band en publiek was dan ook optimaal, al hadden we toch liever een iets strakkere set gezien. De losse sfeer maakte wel dat de sympathie voor de band heel groot was. Met zeventien nummers in een groot uur werden uiteindelijk ook veel songs gespeeld en met afsluiter “Bull Believer” pakte Wednesday nog eens vettig en vooral erg groots uit om nadien geen bisnummer meer te kunnen spelen. De boodschap was ook mooi, alle frustraties uiten richting het etablissement of andere zaken. Het geschreeuw door band en publiek was bijgevolg oorverdovend.

Het potentieel van Wednesday en de nineties grunge-invloeden waren live nog iets duidelijker te horen, alleen is er nog een klein beetje werk aan de performance. We zagen een losse show waarbij het begin vooral uitblonk in chaos, waarna dan toch een soort van stroomgelijnde noisy show doorschemerde. De songs werden weliswaar nagenoeg altijd heel sterk en vooral luid gespeeld waardoor de band duidelijk de invloed van Dinosaur Jr., die nota bene op een t-shirt van de leden prijkte, tot zich neemt. Met een iets meer strakke set kunnen ze zomaar grotere shows spelen en dat lijkt hen wel te kunnen gaan lukken.

Setlist:

Hot Rotten Grass Smell
Cody’s Only
Twin Plagues
Formula One
Chosen to Deserve
She’s Actin’ Single (I’m Drinking Doubles) (Gary Stewart Cover)
Bath County
What’s So Funny
Turkey Vultures
Handsome Man
Maura
Quarry
The Burned Down Dairy Queen
Got Shocked
Fate Is…
Bull Believer

3672 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Joy Anonymous @ Botanique (Rotonde): Boiler Room BXL

Twee keer zette Joy Anonymous al voet op Belgische bodem, twee keer was dat in het voorprogramma van Fred again..; een bromance…
LiveRecensies

Glass Beams @ Botanique (Rotonde): The (not so) Masked Singer

Er hangt een zekere mystiek rond Glass Beams. Dit drietal uit Melbourne brengt psychedelische muziek met Indiase invloeden en weet sinds 2021…
LiveRecensies

Jersey @ Botanique (Le Musée): Dansende lampen

Rap, rapper, rapst! Wie een kaartje voor het concert van Jersey in de Botanique wilde bemachtigen moest er heel snel bij zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.