LiveRecensies

Surprise Chef @ Cactus Muziekcentrum: Zomers gerechtje

© Lander Mus

Met drie albums op de teller heeft Surprise Chef in zijn prille carrière al heel hard zijn best gedaan om muziek op de wereld los te laten. Vorig jaar verscheen zo Education & Recreation en dit jaar brengt de band met Friendship een nieuwe ep uit. Muzikale creativiteit ten top dus, zoals dat wel vaker gaat bij bands uit Melbourne, Australië. Op hun tour doorheen Europa moest er ook ruimte gemaakt worden voor een eerste stop in België en daar was het café van Cactus Muziekcentrum de gelukkige die hen kon verwelkomen.

De setting van het café van Cactus, met gezellige gordijnen wat tafeltjes en iedereen die zich op het gemak settelde, was ideaal voor de muziek van Surprise Chef. Het vijftal brengt een mix van jazz, smooth psychedelica en funk. De eerste vier nummers waren meteen ook iets rustiger, iets wat gitarist Lachlan Stuckey ons nadien vertelde als bewuste keuze. Op die manier zou iedereen ook geconcentreerd luisteren, want in het begin van de set is de zaal namelijk het meest geconcentreerd. Dat klopte ook, want de subtiele percussie, de xylofoongeluiden, de baslijnen en de keys waren allemaal heel duidelijk hoorbaar en iedereen keek vol concentratie naar wat zich op het podium ontplooide.

© Lander Mus

Instrumentale muziek brengt altijd een risico met zich mee. Het kan na een tijd verzanden in een bepaalde voorspelbaarheid, of ook gewoon minder boeiend worden met de tijd. Surprise Chef loste dit op door ieder nummer vlot in elkaar te laten overlopen. Toch hadden we telkens wel door wanneer een song op zijn einde liep. Zo bleef er altijd één instrument doorspelen, maar stopten de anderen even om zo het einde duidelijk te maken.

We kregen trouwens opvallend veel nummers uit de meest recente plaat, maar dat deerde niemand. Alles in de muziek van Surprise Chef herbergt een bepaalde smooth vibe waarop we helemaal kunnen wegdromen. Beeld je een zonnige dag in waarbij je in een park aan een kiosk ligt en daar een bandje zomerse muziek begint te jammen. Zo kunnen we Surprise Chef eigenlijk het best omschrijven, want alles leek een jam, al was het allemaal super doordacht. De bandleden keken constant naar elkaar, waardoor de een wist wat de ander moest doen en zo alles zeer vlot binnenkwam.

© Lander Mus

Nummers als “Rosemary Hemphill” en “Velodrome” lieten opvallend meer synths in het geheel komen, waardoor ook het funkgehalte steeg. We merkten aan het enthousiasme in de zaal dat het publiek dit wel kon smaken. De band speelde constant een viertal nummers waarna Stuckey ons wat vertelde. Op die manier brak hij ook een beetje de jamvibe en maakte hij er een echt concert van. Het stoorde ook niet, want telkens hij ons toesprak, kregen we meer sympathie voor de leden van de band.

Toch was er één lid die echt alle respect van de zaal kreeg. In het midden stond een multi-instrumentalist die letterlijk met alles muziek maakte. Voornamelijk met zijn xylofoon, maar ook met flessen wijn, bongo’s, tamboerijnen en ga zo maar door. Op die manier zorgde Hudson Whitlock altijd voor een unieke sound bij de songs en was er altijd wel iets uniek te horen. Zelfs als hij niets moest spelen, deed hij volledig mee met zijn handen waardoor we wisten dat hij constant in de vibe zat. Hij bleek trouwens als enige nog maar recent lid te zijn van de band, maar zijn meerwaarde werd meteen bewezen.

© Lander Mus

Voor we het wisten, was de set al een goed uur onderweg en was er van alles gepasseerd waarbij we lekker konden grooven. Naar het einde toe werd er nog eens wat gas teruggenomen met het wondermooie “Goldie’s Lullaby”, om uiteindelijk met “New Ferrari” en “Spiky Boi” voor heel wat energie te zorgen. Op die manier sloot de band zijn set volledig omgekeerd af met meer grooves en een duidelijke dansbaarheid, maar nog steeds met die jazzy, psychedelische vibes die hen gedurende het hele concert kenmerkten. De zon was nooit ver weg en ook een gevoel van geluk bleef overheersen. Surprise Chef serveerde dus een heerlijke menu aan psychedelische sounds.

Setlist:

All News Is Good News
Ten & Two
Money Music
Spring’s Theme
Rosemary Hemphill
A1 Bakery Pledge of Allegiance
Velodrome
Pash Rash
Friendship Theme
Winter’s Theme
Together Again
Iconoclasts
Goldie’s Lullaby

New Ferrari
Spiky Boi

3550 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

België boven bij eerste worp van Cactusfestival 2020!

We hebben dit jaar bijzonder lang moeten wachten op de eerste namen van Cactusfestival, maar hier zijn ze dan toch. Op vrijdag…
LiveRecensies

Cactusfestival 2018: Festivaldag 3

De derde en laatste dag van deze editie van Cactusfestival was al bijzonder indrukwekkend op papier, maar nog beter in realiteit. Deze…
LiveRecensies

Cactusfestival 2018: Festivaldag 2

Gisteren beleefden we alweer dag twee van het Cactusfestival. Deze dag leunde al een stuk minder op de golf van nostalgie die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.