AlbumsRecensies

KAYTRAMINÉ – KAYTRAMINÉ (★★★½): Aangename zomercocktail

Topartiesten die de handen in elkaar slaan om samen een nieuw project op te starten, het is een concept dat we de laatste jaren alsmaar vaker zagen terugkeren. Zo had je bijvoorbeeld Silk Sonic met Bruno Mars en Anderson. Paak, The Smile met onder meer Thom Yorke en Jonny Greenwood en dan had je bijvoorbeeld ook nog LSD met Labrinth, Sia en Diplo. Sinds kort hebben we dus ook KAYTRAMINÉ met daarin gerenommeerd producer KAYTRANADA en rapper Aminé.

KAYTRANADA brak in 2016 door met zijn album 99,9%, een album dat zowel door hiphopfans als liefhebbers van een elektronische sound geapprecieerd werd. Drie jaar later kwam er nog een tweede album, Bubba, dat niet helemaal kon tippen aan zijn debuutalbum, maar toch wederom heel straf gemaakt was. KAYTRANADA heeft zijn strepen al verdiend, wat de verwachtingen voor dit album er zeker niet lager op maakt. Rapper Aminé is iets meer een rapper uit een dozijn. Ook hij maakte al twee albums en enkele mixtapes, al zijn die toch een pak minder memorabel dan de albums van zijn compagnon. Aminé kwam vooralsnog het beste tot zijn recht wanneer hij gastbijdrages leverde op nummers van andere artiesten. De vraagt rijst dan ook of KAYTRANADA hem op dit album eens volledig in de schijnwerpers kan zetten?

Debuutsingle “4EVA“, een samenwerking met rapper en producer Pharrell Williams, was alvast een heel goed begin. KAYTRANADA zorgt voor een heerlijk zwoele productie, Aminé brengt een goeie flow en Williams verzorgt een catchy refrein. Dit deed uitkijken naar meer. Jammer genoeg kunnen ze dat potentieel niet doorheen het hele album doortrekken. Aminé kan als rapper niet genoeg gewicht in de schaal gooien om echt memorabele strofes te brengen. Vooral “STFU3” en “Ugh Ugh” vallen toch wel heel erg licht uit in vergelijking met de de andere nummers. In totaal krijgen we elf nummers op ons bord, maar misschien had een ep met een zestal nummers ook wel voldoende geweest. De muziek zit wel zo goed in elkaar dat je niet elk woord moet horen of begrijpen om toch mee te zijn met de vibe van de liedjes, een verdienste die we vooral op het conto van KAYTRANADA mogen schrijven.

Gelukkig moet ons kersverse duo het album niet alleen dragen. Naast Pharrell Williams krijgen ze nog de hulp van een ander kransje rappers, want Freddie Gibbs, Big Sean en Snoop Dogg zijn ook van de partij. De nummers met hen zorgen voor een fris geluid naast de leuke, maar soms wat eentonige, raps van Aminé. Vooral de nummers met bijdragen van Freddie Gibbs op “letstalkaboutit” en Snoop Dogg op “Eye” blinken uit op dit album. Op die laatste brengt het typerende stemgeluid en zomerse vibe van Snoop Dogg het nummer naar een hoger niveau. Snoop Dogg en Aminé stralen echt plezier uit, en dat hoor je. Maar ook zonder gasten bewijst het superduo dat hun samenwerking niet zomaar tot stand is gekomen. Op het afsluitende nummer “K&A” geven zowel KAYTRANADA als Aminé het beste van zichzelf en tonen ze voluit wat ze in hun mars hebben. Iets wat we doorheen dit hele album misschien toch iets te weinig gehoord hebben.

Is KAYTRAMINÉ het duo waarop iedereen gewacht heeft? Nee, misschien niet, maar KAYTRANADA en Aminé brengen ons hier toch wel maar mooi een zonnige soundtrack voor de zomer en dat is toch ook wel al wat. Met elf nummers op de teller, kregen we misschien een beetje te veel van het goede en mocht het zeker beperkt gebleven zijn tot een handje vol tracks. Het is voornamelijk de fluwelen productie van KAYTRANADA die ervoor zorgt dat de soms mindere flow van Aminé netjes verdoezeld wordt en het toch een fijn geheel vormt. Dit is geen album dat je binnenskamers moet luisteren, maar wel eentje dat je moet luisteren in de auto op weg naar je vakantiebestemming, op het strand met een lekker fris drankje in de hand, of gewoon op je eigen terras met de geur van een brandende BBQ in de achtergrond. KAYTRAMINÉ zorgt alvast voor een smakelijke muzikale cocktail. Schol!

Facebook KAYTRANDA / Facebook Aminé / Instagram

Ontdek “Eye”, ons favoriete nummer van KAYTRAMINÉ , in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

21 Savage - american dream (★★★★): Smaakpalet aan stijlen met eigenwijze flows

Het is eindelijk zover; na zes jaar wachten is 21 Savage er met een nieuw soloalbum. Hoewel hij regelmatig samenwerkt met grote…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Sharktank - "Boogieman"

Het begon allemaal vier jaar geleden toen multi-instrumentalist en producer Marco Kleebauer en hiphopper Mile Lechner de groep Sharktank oprichtten. Niet veel…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Danny Brown - Quaranta (★★★★): Verheerlijking is voor de onwetenden

Op zolder van een van de meest excentrieke en eclectische artiesten uit het hiphopgenre lag al een tijdje een album te wachten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.