LiveRecensies

Militarie Gun @ Ancienne Belgique (AB Club): Echte munitie en losse flodders

In de nasleep van het recente succes van Turnstile vinden er steeds meer hardcorebands hun weg naar het grotere publiek. Een van die bands die momenteel een vergelijkbaar parcours aan het afleggen is, is Militarie Gun. Het ontstaan van de band hebben we volledig  te danken aan corona, want door de pandemie opeens gaapte er een gigantisch gat in de agenda van frontzanger Ian Shelton. Diens andere band, Regional Justice, kon door de gekende omstandigheden niet op tour trekken en door de overvloed aan tijd zocht en vond hij een nieuwe kick. In zijn thuisstad Los Angeles vond hij vier verwanten die evenzeer houden van met powerpop verweefde punk en alternatieve rock. Hun allereerste volwaardige album Life Under the Gun brengen ze nog voor de zomer uit en de kans is beduidend groot dat ze daarmee de deur naar een doorbraak helemaal openbeuken. Dat het live alvast alvast veel potentieel heeft, bewezen ze gisteren tijdens hun eerste, Belgische clubshow in de Ancienne Belgique Club.

Uit hun hoge hoed toverde organisator Flood Floorshows een aantal dagen geleden het Gentse Feverchild tevoorschijn. Met hun nineties- en nillies-geïnspireerde emo post-hardcore zijn ze zowat een unicum in België, perfect dus om als voorprogramma van Militarie Gun de aftrap te geven. Waar het muzikaal soms nog wat aan afwisseling ontbrak, vonden we de eigen smoel van de band wel in hun teksten terug. Afscheid nemen vormt zowat de rode draad in hun nummers en dat bracht de zanger live meer dan behoorlijk over. Toegegeven: we vonden de nieuwe songs die ze nog maar recent in de studio hebben ingeblikt al iets beter dan het oudere werk, wat dus bewijst dat het vijftal nog volop aan het groeien is. Echt losgaan zat er in het publiek niet, maar een gemiste start kunnen we het desondanks niet noemen.

Aan energie bij Wrong Man geen gebrek. De Belgische band mag Militarie Gun op drietal Europese shows begeleiden en doet dat aan een hoge intensiteit. Vijfentwintig minuten volle bak gaan zonder ook maar enigzins compromissen te sluiten. De vier deden hun uiterste best om het energiepijl hoog te houden en in dat opzet slaagden ze ook. Potige riffs, harde drums en een frontman die het uiterste uit zijn stembanden perste. Ook Wrong Man komt binnenkort met nieuw materiaal en daar kregen we al een paar voorproevers van. De stijgende lijn trekken ze er alvast mee door, al maakte de titeltrack van hun eerste ep “Who Are You?” toch de meeste indruk omwille van zijn veelzijdigheid. Wrong Man was allesbehalve wrong en lijkt helemaal klaar te zijn voor een broeierige zomer met shows op onder andere Rock Herk.

De mannen van Militarie Gun stonden plichtbewust om half tien klaar op het podium toen de lichten nog moesten dimmen. In een warme winterjas stond Ian Shelton klaar om met scherp te schieten, al hield hij samen met de rest van de band het scherp geschut nog even op zak. “Pressure Cooker” zorgde zo niet direct voor een vlijmscherpe start en toch nam de druk naarmate het nummer vorderde toe. Het mocht iets strakker en harder en dat kreeg gehoor. “Let Me Be Normal” ratelde lekker hard recht op het doel af. De roos werd geviseerd na een tweetal aardige pogingen en dan was het bij de derde poging wel helemaal raak. “Disposable Plastic Trash” kreeg het spel eindelijk op de wagen met een kleine moshpit vooraan als gevolg.

Op 23 juni komt het debuutalbum van Militarie Gun uit en dat zou wel eens een keerpunt kunnen worden. Live zorgden de nieuwe nummers alvast voor een breuk in de set. “Very High” werd gisteren als eerste de frontlinie opgestuurd en had live eenzelfde meeslepende energie als op plaat. De band probeerde ook iets dieper te graven en melodieuzer over te komen, iets waar ze bij deze zeer goed in slaagden. “Will Logic” was daarentegen van een ander hout gesneden. Het nummer had een paar nieuwe kogels nodig om in het slot toch nog het gewenste doel te behalen. De sterkste indruk liet echter “Do It Faster” achter, dat wel het motto leek van het concert. Het optreden duurde immers maar een kleine 32 minuten, wat zelfs voor hardcoretermen redelijk kort is.

De grote schuldige in dit hele verhaal is een defecte gitaarpedaal die vanaf het bovengenoemde nummer roet in het eten gooide. Frontman Ian Shelton piekerde er zichtbaar over en probeerde zijn frustraties samen met de rest van de band in de laatste songs te gooien. Zijn stembanden klonken echter al behoorlijk uitgeput en uitgeblust, al hield hem dat in “Fell On My Head” niet tegen om voluit te gaan. In de laatste twee nummers gooide Militarie Gun nog eens alles in de schaal. “Ain’t No Flowers” werd bruut gebracht en ketste lekker ‘in your face’. Toch bleef het publiek er, buiten een paar enkelingen gerekend, redelijk statisch onder. Het kennismaken verliep dus van beide kanten iets stroever dan verwacht. Een teleurstelling was het laatste lied “Big Disappointment” niet, in tegendeel. De gitaristen ramden stevig door op hun snaren, terwijl ook de drumvellen ei zo na kapot werden geklopt. 

We hadden achteraf gezien toch net iets meer van Militarie Gun verwacht. De technische problemen maakten de omstandigheden uiteraard verre van ideaal, maar dat moet als band net een motivatie zijn om er nog harder voor te gaan. Zo werd het Belgisch debuut van Militarie Gun er een schot die resulteerde in losse flodders. Vaak troffen ze raak, soms er toch ook naast. Laten we hopen dat hun instrumenten het op de zomerfestivals niet zo snel begeven en ze wel gewoon de show kunnen geven die er in hen zit.

Militarie Gun komt komende zomer eerst The Slope op Rock Werchter plat spelen op donderdag 29 juni. Een dikke week later keren ze alweer terug naar ons land en dat op zondag 9 juli voor Ieper Hardcore Fest.

Setlist:

Pressure Cooker
Let Me Be Normal
Disposable Plastic Trash
Very High
Don’t Pick Up The Phone
Will Logic
All Roads Lead To The Gun
Dislocate Me
Do It Faster
Fell On My Head
Ain’t No Flowers
Big Disappointment

1870 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

The Murlocs @ Ancienne Belgique (AB Box): Meer dan een zijproject

Buiten King Gizzard & The Lizard Wizard bestaat er nog een hele reeks aan zijprojecten van de leden. Eentje daarvan is The…
InstagramLiveRecensies

Lauren Spencer-Smith @ Ancienne Belgique (AB): Overvolle TikTok-pallooza

Negentien jaar en al zalen volledig kunnen uitverkopen. Niet iedereen kan het, maar de jonge Britse zangeres Lauren Spencer-Smith is er eentje…
LiveRecensies

Sugababes @ Ancienne Belgique (AB): K3 voor gevorderden

Nostalgie werkt. Het is een fenomeen dat de afgelopen maanden al verschillende keren werd bewezen binnen het muzieklandschap, en dus waagden ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.