AlbumsFeatured albumsRecensies

Vic Willems – Wachten Tot Het Fout Gaat (★★★½): Nederlandstalige liedjes met diepgang

Vic Willems won in 2016 de Grote Prijs van Nederland en wist de jury in te pakken met liedjes die als ‘poëtisch’ en ‘direct’ werden omschreven in het juryrapport. Zo’n prijs zegt nog helemaal niks, maar het is een prettige manier om onder de aandacht te komen van mensen in de muziekwereld. Henny Vrienten, Daniël Lohues en Spinvis raakten gecharmeerd door zijn muziek. Zo kon het ook gebeuren dat de Engelse muzikant Fink dusdanig enthousiast was dat hij samen met de Utrechtenaar de Wisseloord-studio’s indook en de ep Doe Wat Je Leuk Vindt opnam. Vijf kleine liedjes die uiteindelijk, door de arrangementen, veel meer op liedjes van Fink leken dan wat Vic nu laat horen.

Daar kwam op zijn eerste volwaardige album, Doemdenker/Wonderkind, verandering in. Samen met producer Frans Hagenaars ging hij op zoek naar een eigen geluid. Iets meer elektronica, iets meer experiment. De melancholie bleef, hij stelde zich nog steeds kwetsbaar op en spaarde zichzelf niet.

Op Wachten Tot Het Fout Gaat, zijn nieuwste album, neemt Vic de regie zelf in handen. Dat is een verstandige zet. De elektronica heeft het nu duidelijk gewonnen. En ondanks de titel dat doet vermoeden, is het geen zwaar album geworden. Dat komt grotendeels door de zang van Willems die ons in zijn verhalende zang meeneemt. Zelfs als hij een beetje kwaad wordt: ‘Het klimaat is naar de tering / Maar het is nu prachtig weer’, zoals hij zingt op “Zondag In Utrecht”, klinkt dat nog steeds zalvend. Het is na “Tuinwijk-West” weer een nummer over Utrecht. Ditmaal een ode aan de stad en vrienden om hem heen. ‘Want vrienden zijn familie die je kiest’ en daarmee weet hij het perfect te verwoorden.

Het nummer “Niet Vallen (Wicked Game)” is een geslaagde cover van Wicked Game, het iconische nummer van Chris Isaak. ‘Ik mag niet vallen want je breekt mijn hart’, zingt hij op het einde van het nummer, dat hij heel knap een eigen draai mee heeft weten te geven. Op titelnummer “Wachten Tot Het Fout Gaat” horen we dat Vic risico’s durft te nemen. De progressie op dit album, vergeleken met zijn voorgaande albums, zet zich voort. Wat dat betreft is Willems een interessante artiest om te volgen. Hij durft zichzelf tekstueel, maar ook muzikaal uit te dagen. Zoekend naar de juiste vorm.

“Lessen” is het meest akoestische liedje van de plaat en misschien wel het mooiste nummer. ‘Dat klinkt misschien niet zinvol / Maar de waarde zit in de vraag’, zingt hij en zo weet Vic ons ook tekstueel te verrassen met prachtige zinnetjes.

Nederlandstalige liedjes met diepgang. Zo zouden de liedjes in de schappen van de platenboer kunnen worden aangeprezen. Met de zoektocht naar een eigen geluid is Willems waarschijnlijk nog niet klaar, maar de juiste afslag heeft hij zo te horen al wel genomen. We horen dat het af en toe nog een beetje schuurt, maar er komt een moment dat alle puzzelstukjes op zijn plaats zullen vallen. Luisterend naar Wachten Tot Het Fout Gaat kan dat moment niet lang meer duren.

Op zondag 21 mei vindt de releaseshow van het nieuwe album plaats en speelt hij met band in Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Lessen”, ons favoriete nummer van Wachten Tot Het Fout Gaat, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview monokimono: 'Ik koos voor het Nederlands omdat dat de taal is waarin ik ben grootgebracht.'

Nederlandstalige muziek is meer dan ooit vertegenwoordigd op de radio en lijkt na de invasie van Engelse muziek weer helemaal terug aan…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single monokimono & Willem Ardui - “Vrije val”

De symbiose van Nederlandstalige teksten, elektronische klanken en pop blijkt een ideaal ingrediënt te zijn voor het succesrecept van monokimono. De band,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.