AlbumsRecensies

Kae Tempest – Nice Idea (★★★½): Kort maar krachtig

De behoefte tot creëren laat een artiest maar zelden met rust. Zo ook bij Kae Tempest, die Record Store Day als goed excuus gebruikte om tussen het touren door vijf dagen de studio in te trekken. Het resultaat is een ep waardoor een aangenaam briesje waait. De vier songs voelen aan als een omarming van het complexe leven waarin Tempest zich steeds meer thuisvoelt.

Dat gevoel wordt versterkt door het weerzien van vertrouwd gezicht: Dan Carey. Bijna tien jaar na de hoog aangeschreven albums Let Them Eat Chaos en Everybody Down, klopte Tempest opnieuw aan bij deze producer. Sinds hun eerdere samenwerking is die ondertussen een gevestigde en door velen geliefde waarde met hun spoken word over eigentijdse, existentiële besognes. Die laat denken en voelen; ook nu ligt hun hart op de tong.

Dat horen we meteen op “Love Harder”: op een gezapige, maar sprankelende beat vertrouwt Tempest ons toe dat ‘When it burns brighter / A lover like me learns to be a fighter / When it gets darker / A fighter like me learns to love harder.’ Dit refrein klinkt krachtig, in staat om elk (festival)publiek mee te krijgen.

In tegenstelling tot hun laatste plaat, het uitstekende The Line Is a Curve, is hier geen plaats voor gaststemmen. Geen gemis echter, ook bij het bezwerende en futuristisch klinkende “Thinking Clearly” grijpt Tempest ons stevig bij het nekvel. Het ritme blijft verder strak, tijdens single “Nice Idea” fantaseert hen op aanstekelijke drum-‘n-bass over een dagje bed met lief. Begrijpelijk, het moet vermoeien, stem zijn van een generatie.

Een luchtig jazzloopje verzorgt de uitgeleide van deze korte ep en weerspiegelt het repetitieve in het huidige leven van Tempest. ‘Give me real life / I deserve it’, herhaalt hen in hun zoektocht naar echtheid. Wij gunnen het Tempest zeker, maar we vinden het ondertussen niet erg dat het hen inspireert tot rake teksten en muziek.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Love Harder”, ons favoriete nummer van Nice Idea, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 40 beste ep's van 2023

In het digitale tijdperk moet alles steeds sneller en urgenter gebeuren, vandaar dat de ep ook een belangrijker medium wordt om jezelf…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…
InstagramLiveRecensies

STIKSTOF, Kae Tempest, Sylvie Kreusch en Tsar B @ Gent Jazz: Kaetamine

Op vrijdagavond kan het weekend worden ingezet en in Gent doen ze dat al eens graag met een feestje. Terwijl in het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.