AlbumsFeatured albumsRecensies

Jessie Ware – That! Feels Good! (★★★★): Studio 54 en de discomythe

Jessie Ware was voor velen na drie albums al afgeschreven als de balladezangeres die haar vast plekje op de Knuffelrock-cd’s verdiend heeft met hits als “Say You Love Me” en “Wildest Moments” en ook met haar podcast de ene prijs na de andere wegkaapte. De elegantie en romantiek in haar songwriting waren steeds haar grote troeven, maar werden in 2020 in een gloednieuw jasje gestoken. Met haar langspeler What’s Your Pleasure? koos ze namelijk resoluut voor een nieuwe sound waarmee ze zich tot nieuwe koningin van de balzaal kroonde en met haar nostalgische disco-geïnspireerde popnummers het bombast niet schuwde en referenties trok naar legendes als Donna Summer en Diana Ross. Haar renaissance als artiest leverde haar een nieuwe status op binnen de muziekwereld en krijgt nu op That! Feels Good een prikkelende bisronde.

Drie jaar na haar grote wedergeboorte als artiest krijgen we dus nu de opvolger, waarop Jessie Ware wederom laat zien dat ze in bloedvorm is. “That! Feels Good” is een spraakmakende opener die ons meteen qua gedachten naar Studio 54 en alle bijhorende verhalen over de legendarische club brengt. Het nummer volgt daarbij een sterk uitgekiemde opbouw, waarbij er resoluut wordt opgebouwd en in verschillende lagen wordt gespeeld met extra achtergrondzang en spraakzang à la Madonna. De pure elegantie en klasse van de opener geeft “That! Feels Good” het tijdloze karakter dat haar nieuwe muziek zo uitmaakt. Ondanks dat de referenties naar het verleden duidelijk te horen zijn, voelt het tegelijk ook super hedendaags en verfrissend aan.

Al vanaf het begin van het album is het duidelijk dat het parket van de balzaal een oplapbeurt moet krijgen, want de vreugde en dansbaarheid zorgen ervoor dat we niet lang stil kunnen zitten. De bevrijdende single “Free Yourself” mag dan wat voorspelbaarder zijn dan de opener, maar is eveneens effectief en doelgericht: de discobol moet draaiende gehouden worden. Ondanks dat ook het daaropvolgende “Pearls” zeer gelijkaardig in elkaar steekt, zorgt de opvallende vocale prestatie voor het verschil en laat de zangeres haar herkenbare stem in de verschillende facetten horen. “Begin Again“, die andere fantastische single, legt de nadruk nog iets fijner op de tekst, waarin ze iedereen aanmoedigt om te durven loslaten en gewoon jezelf zijn. De meer dan vijf minuten durende knipoog naar de Amerikaanse ballroom-cultuur en haar horde fans uit de lgbtq+-community is dan ook een hoogvlieger op That! Feels Good!

Na de flitsende start is het iets behoedzamere “Hello Love” een welgekomen afwisseling om met dezelfde elementen een iets ingetogenere sfeer op te zoeken zonder aan bombast te moeten inboeten. De filmische sfeer van het nummer geeft ons dankzij de Kokorokos Bras-bijdrage in ieder geval het gevoel dat onze mentale tijdreis zich verder zet en we in een vintage Cadillac richting Studio 54 rijden. Ook “Shake The Bottle” heeft zo’n filmisch karakter door de verschillende strofes met bezwerende spraakzang, waarin Jessie Ware in de rol van een ‘madame’ uit het cabaret kruipt en ons daarna met alle ‘ooh aah’s verder in bedwang houdt. Het speelse “Freak Me Now” is daar dan weer het tegenovergestelde van en is een no-nonsense clubnummer geworden, waar de mc op de achtergrond ons het gevoel geeft dat we gewoon al terug in de club staan.

Het plezier en de passie druipen er werkelijk af en worden in “Beautiful People” perfect samengevat. Het nummer beschrijft namelijk het gevoel dat ons overmant wanneer we een club binnenwandelen en we even de hele wereld op pauze zetten om ons op de dansvloer te smijten. Toch gooit de Britse het net voor het slot nog eens over een andere boeg en vertraagt ze het opgebouwde tempo op “Lightning” door het disco-gegeven even in te ruilen voor een zachte r&b-track. Een slimme keuze, want het verandert het dynamiek van het album op het juiste moment en zorgt ervoor dat ze zich op het grootse “These Lips” nog eens volledig kan ontplooien. De groove zit er in alsof het lied uit de hand van Earth, Wind & Fire komt en heeft naast al het optimisme ook een vertederende melancholie door de blazers en strijkers.

Nadat ze ons op What’s Your Pleasure wist te verrassen met haar nieuwe muzikale stijl, is het nieuwe That! Feels Good! vooral de bevestiging van een artiest die lijkt te rijpen als een dure, Franse, rode wijn. De tien nummers zijn daarom vooral iets voor fijnproevers van popmuziek die genieten van muziek die al decennia de dansvloeren in de ban houdt. Terwijl collega’s de nieuwste trends achterna lopen om in de volksmond te blijven, trekt de Britse popgodin zich daar kennelijk niets van aan. De 38-jarige zangeres heeft zich namelijk volledig gevonden en omarmt dat nieuwe zelfvertrouwen met oerdegelijke nummers die ook binnen decennia hun magie niet zullen verliezen door het rijke arsenaal aan instrumenten die deze disco-geïnspireerde plaat zo veel kleur geeft. Jessie Ware draagt niet alleen parels rond haar nek, maar blijkt ook zelf een te koesteren popparel gemaakt te hebben die ons recht naar Studio 54 bracht en de discomythe levende houdt.

Op zaterdag 19 augustus speelt Jessie Ware haar eerste Belgische show in vijf jaar op Pukkelpop. Een dag eerder pronkt ze op de affiche van Lowlands.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Freak Me Now”, ons favoriete nummer van That! Feels Good, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

1857 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2023

De laatste maand van 2023 is alweer bijna halfweg, dus naar goede gewoonte liggen er ook bij Dansende Beren tal van eindejaarslijstjes…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter 2024 verrast met 15 nieuwe namen

Na de zelfbevestiging van Greta Van Fleet doorbreekt Rock Werchter de sleur van de werkweek met veertien nieuwe namen. Ditmaal zijn de vaste…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2023 (Festivaldag 3): Van mysterie naar hysterie

De derde dag van Pukkelpop begon nogal wisselvallig door de regen en dat liet iedereen plots een klein beetje panikeren. Gelukkig klaarde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.