InstagramLiveRecensies

Picture This @ Ancienne Belgique (AB Club): Als honing voor de mieren

© CPU – Frauke Cludts

De Ierse band Picture This uit Athy, County Kildare is in eigen land een echte hype. Met het debuutalbum uit 2017 kwam ze zelfs binnen op nummer één in de Ierse charts. Dat de jongens al snel verder wilden reiken dan eigen land, werd duidelijk toen ze in 2020 op tour mochten met Jonas Brothers. Met twee albums op zak konden ze al testen hoe hun songs in stadions zouden klinken en dat bleek erg goed te werken, al bleef een internationale doorbraak uit. In eigen land worden ze op handen gedragen, maar ook de rest van Europa moet voor de bijl gaan. In Brussel ging de Ancienne Belgique Club overstag, want het bordje uitverkocht hing al enkele weken voor de show uit.

© CPU – Frauke Cludts

Openen mocht de uit Londen komende James Smith. Alleen met zijn gitaar en stem mocht hij het reeds talrijke publiek al opwarmen. Dat lukte gedeeltelijk, want zijn melige songs gingen binnen als zoete broodjes. Met miljoenen streams op Spotify kan je gerust spreken van een singer-songwriter die zijn publiek bereikt, alleen was het jammer dat het hier allemaal solo gebracht werd. De zaal verloor zijn aandacht en enkel de voorste regionen gaven de man de aandacht die hij verdiende. Met grote hit “Tell Me That You Love Me” sloot hij af, waarbij je constant dacht dat dit een cover was. Origineel is het niet, maar met een goeie 25 minuten wist Smith wel dat je het niet langer moet rekken dan nodig.

© CPU – Frauke Cludts

Met drie albums op de teller, heb je al wat nummers om uit te kiezen voor een set van anderhalf uur. Powersong “Things Are Different” trapte de show van Picture This heel kwiek af en al snel werd duidelijk dat iedereen in de zaal alle nummers woord voor woord kon meezingen. De lyrics werden namelijk meegebruld alsof het niets was, waardoor je zelfs na een tijdje frontman Ryan Hennessy niet meer kon horen. Het werd weliswaar al snel duidelijk hoe de vork hier in de steel zat, want bij “When We Were Young” werd een Ierse vlag op het podium gegooid en niet veel later vroeg Hennessy wie allemaal uit Ierland kwam. Meer dan de helft reageerde; het was duidelijk dat de stap richting Europese vasteland er ook eentje was die de fans maakten.

En dat de Ieren graag heel wild gaan op een concert, konden we constant ervaren. De stembanden moesten permanent gesmeerd worden met een biertje, en hier en daar werd dat ook het biertje te veel. Hennessy moest zelfs iemand uit het publiek even aanspreken om het wat kalmer aan te doen, waarna die persoon nog eens duidelijk maakte dat ze speciaal uit Ierland kwam. Gelukkig sloeg de arrogantie van sommige mensen in het publiek zich niet over op de band, want die zag er als een bende gelukkige gasten uit die voor het eerst met zijn vijf op een podium stonden.

© CPU – Frauke Cludts

De podiumvreugde maakte dat je zelfs de meest clichématige songs toch een beetje kon appreciëren. Want, we moeten eerlijk zijn, Picture This maakt enkel maar melige songs die als een mix tussen Nothing But Thieves en Ed Sheeran klinken. Altijd gaat het over gevoelens, over melancholie of over emoties. Denk maar aan het duo “Addicted to You” / “Addict of Magic” dat vlak na elkaar volgde. Zo’n lawine aan zoete lyrics hadden we niet meteen verwacht en we bleven dan ook even plakken aan alle zoetigheid die hier verspreid werd.

Echt verrassende muzikale nummers zaten met andere woorden niet in de set, maar dat Picture This weet hoe het een catchy song moet schrijven, werd wel keer op keer bewezen. Zo ook bij gloednieuw nummer “Red Lights”, een song die je nu al kan noteren als de volgende hit. Het was nota bene de enige nieuwe song en volgens de frontman een zeldzaamheid in de set, al zagen we dat ze het nummer al iedere dag van de tour speelden. Het is een manier om je publiek speciaal te doen voelen.

© CPU – Frauke Cludts

Waar het publiek na enkele trage songs, “Jane” en “One Night”, werd getrakteerd op een dansbare “LA House Party”, zag je wel dat die iets meer upbeat liedjes beter werken. Ze hebben iets meer body en geven ook een leukere groove weer. Met “One Drink” werd nog eens duidelijk gezegd dat er meer dan één drankje nodig is en dat werd door sommigen heel letterlijk genomen. Zelfs de merchstand moest eraan geloven. Het bleek wel het begin van een sterke eindspurt met zelfs een leuke trage, melige song. “Song to Myself” is een eerlijk nummer en werd live nog wat oprechter gebracht, al was het misschien net iets te veel over the top. Een gitaarsolo later waren we wel mee en “Get On My Love” dat nog maar vorig jaar verscheen, lag zelfs al volledig binnen de herkenbaarheid van het publiek. De zaal vormde het koor dat je in de studio-opname hoort, waarna er nog wat extra werd opgeroepen tot meezingen. Alleen jammer dat er op het eind geen echte explosie volgde. Dat had afsluiter en grootste hit “Take My Hand” dan weer wel. Daarmee bewees Picture This dat het een echte stadionband kan zijn als ze wilt, want de song knalde heerlijk door en kreeg nog een laatste keer iedereen mee.

Het is duidelijk dat je voor hoogstaande muziek niet naar Picture This moet gaan kijken. De band tikt alle clichés binnen het poprockgenre af en brengt ze ook zonder gêne naar voor. Alleen is er wel een publiek voor, al zullen de Ieren nog wat hun best moeten doen om ook een volledige zaal zonder landgenoten te kunnen vullen. In de AB Club gaven ze wel aan een sterke liveband te zijn die zijn set indeelde in uptempo en trage melige songs, maar het bleef wel altijd zeemzoet. Toch heeft de groep één grote internationale hit nodig om echt overal te zijn, en dat kan niet lang meer duren.

Deze zomer speelt Picture This op de donderdag van Rock Werchter en volgend jaar op 4 november keert de band terug naar La Madeleine.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Things Are Different
Unconditional
When We Were Young
Winona Ryder
Addict of Magic
Addicted to You
Red Lights
Jane
One Night
LA House Party
You & I
Never Change
One Drink
This Morning
Song to Myself

Get On My Love
Take My Hand

3589 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Dominic Fike @ Ancienne Belgique (AB): Factor 30!

Gisteren was de uitvinder van ‘sun-damaged rock’ in het land en dat zorgde voor een golf van euforie aan de poorten van…
LiveRecensies

Loveless @ Ancienne Belgique (AB Club): Evenwichtige liefdesbrief aan het publiek

Een paar jaar geleden markeerden enkele virale covers het startpunt van de carrière van Loveless. Twee albums later ontwikkelde de groep rond…
InstagramLiveRecensies

The Murlocs @ Ancienne Belgique (AB Box): Meer dan een zijproject

Buiten King Gizzard & The Lizard Wizard bestaat er nog een hele reeks aan zijprojecten van de leden. Eentje daarvan is The…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.