LiveRecensies

Front 242 @ Wilde Westen (De Kreun): Ode aan de beat

© CPU – Frauke Cludts (archief)

Het geduld van de fans die tickets hebben voor Front 242 in De Kreun wordt al een tijdje op de proef gesteld. De twee optredens werden in 2020 uitgesteld door toedoen van het alom bekende virus. Omwille van gezondheidsproblemen bij zanger Jean-Luc De Meyer was Front 242 vorig jaar genoodzaakt om zijn twee uitverkochte shows in De Kreun wederom uit te stellen. Gelukkig luidt het spreekwoord dat driemaal scheepsrecht is en zo krijgen we na drie jaar wachten en twee uitgestelde shows eindelijk de legendarische, Belgische band te zien.

Vooraleer de beurt aan Front 242 is, mag het Belgische duo Alk-A-Line het publiek opwarmen. De zaal is al redelijk gevuld, maar veel sfeer is er helaas nog niet. Het publiek kijkt voor het merendeel aandachtig toe, maar daar stopt het ook. Naar het einde toe wordt hier en daar wel wat gedanst, al beperkt het zich bij de meerderheid maximum tot wat ritmisch meeknikken. Het is jammer, want muzikaal is Alk-A-Line zeker niet slecht. De nummers zijn in zekere mate bezwerend en misschien verklaart dat ook wel het gebrek aan merkbare sfeer bij de toeschouwers.

© CPU – Frauke Cludts (archief)

Gelukkig is de sfeer wel meteen aanwezig wanneer de mannen van Front 242 ten tonele verschijnen. Ze worden met een hoop applaus en gejuich onthaald, waarna “First In/First Out” het publiek wel meteen aan het dansen krijgt. We kunnen de bas doorheen ons hele lijf voelen; dan weet je dat het goed is. ‘Full force ahead’, zingen Jean-Luc De Meyer en Richard 23 en dat is een boodschap die ze ook makkelijk over weten te brengen. Ondanks hun leeftijd staan de mannen vol energie op het podium en dat werkt uiterst aanstekelijk.

Dat de fans zeer fanatiek zijn wordt nog eens zeer duidelijk tijdens de intro van “Funkadhafi”, waarbij het publiek de speech staat mee te brullen. Dat Richard 23 tijdens het nummer zelf als een bezetene over het podium dartelt, zorgt ervoor dat het publiek nog wat wilder wordt. Jean-Luc De Meyer is dan weer wat meer ingetogen dan zijn kompaan, maar ook hij kan het niet laten om op tijd en stond zijn beste dancemoves boven te halen.

© CPU – Frauke Cludts (archief)

Tijdens “Fix It” zien we De Meyer niet op het podium, maar dat zorgt er wel voor dat hij met tonnen energie terugkeert voor een fantastische versie van “Headhunter”. Het refrein wordt door de fans keihard meegebruld en de handen gaan massaal de lucht in. Daarna blijft die fantastische sfeer erin zitten met een tour de force, bestaande uit “W.Y.H.I.W.Y.G. / U-Men” en “Moldavia”, waarbij er op de voorste rijen nog meer wordt gesprongen dan voordien. Nadien verdwijnt de band van het podium, terwijl het publiek maar blijft verder klappen op de beat die ze zonet te horen kreeg.

Vanzelfsprekend verschijnt Front 242 na een minuutje of twee weer op het podium voor de toegift en met “Agressiva” pikken ze de draad van voor hun encore meteen weer op. Tijdens het slotnummer “Welcome to Paradise” wordt het publiek gevraagd om de vuisten in de lucht te steken en dat wordt natuurlijk massaal gedaan. Front 242 kan zo afsluiten met een zeer leuk hoogtepunt dat ook de fans uitermate tevreden stelt.

Na tachtig minuten was het genoeg geweest voor Front 242, maar langer dan dat had de band ook niet nodig om het publiek volledig mee te slepen met hun stevige beats. De energie die Richard 23 en Jean-Luc De Meyer uitstraalden werkten uitermate aanstekelijk en zo ging nagenoeg iedereen naar huis met het zweet op de rug en waarschijnlijk ook op minder aangename plekken. Front 242 is dat gelukkig allemaal waard en dat zal de band morgen gegarandeerd nog eens bewijzen.

Op 8 april speelt Front 242 nog een uitverkochte show in De Kreun.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

First In/First Out
Take One
Don’t Crash
Funkahdafi
Generator
Quite Unusual
No Shuffle
Commando Mix
Red Team
Deeply Asleep
Operating Tracks
Tragedy >For You<
Fix It
Headhunter
W.Y.H.I.W.Y.G. / U-Men
Moldavia

Agressiva
Welcome to Paradise

363 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Herk 2023 (Festivaldag 1): Hard en hart

In de buik van de festivalzomer vindt naar goeie gewoonte Rock Herk plaats in Herk-de-Stad. Het tweedaagse festival mocht ook dit jaar…
LiveRecensies

Florist @ Wilde Westen: Op kousenvoeten de bloemetjes buiten zetten

‘We bring quiet to the quiet,’ grapte Emily Sprague enkele nummers ver in hun set. Het stille maar beleefde publiek grinnikte en…
LiveRecensies

Stef Kamil Carlens and The Gates of Eden @ Wilde Westen (Schouwburg Kortrijk): Authentieke ode aan de grootmeester

In mei 2021 streamde Stef Kamil Carlens een optreden met zijn begeleidingsband The Gates of Eden. Zoals de naam van de band…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.