AlbumsRecensies

The Bouncing Souls – Ten Stories High (★★★½): Vertrouwde kwaliteit

Al meer dan drie decennia draait The Bouncing Souls mee in het punkrockwereldje. Met hun catchy gitaarriffs en opzwepende drums wisten ze ook in ons land elke zaal en festivalterrein waar ze halt hielden in vuur en vlam te zetten. Maar vergis je niet, achter de aanstekelijke deuntjes gaan ook serieuze en oprechte teksten schuil. Het viertal uit New Jersey bouwde gedurende deze periode een hechte band op met hun fans. Die band wordt nu nog verder uitgebreid op Ten Stories High met songs die rechtstreeks geïnspireerd zijn door de eigen verhalen van hun fans. Met deze plaat maken The Bouncing Souls – zanger Greg Attonito, gitarist Pete Steinkopf, bassist Bryan Kienlen en drummer George Rebelo – het beste van de chaotische afgelopen jaren.

Met een tournee op pauze tijdens de pandemie, wendde de groep zich tot Patreon om in contact te komen met hun luisteraarsgemeenschap, inclusief een niveau waarop fans een speciaal liedje voor hen konden laten schrijven. Het proces zou beginnen met de band die Zoom gesprekken zou voeren met fans. Wat begon als een leuk tijdsverdrijf tijdens de lockdown veranderde langzaamaan in een conceptplaat. Elk nummer vertelt zo een uniek verhaal van een fan. Songs als “True Believer Radio” of “Magnus Air Organ” nemen specifieke persoonlijke fanverhalen en verweven die tot het soort universeel relateerbare sentimenten die perfect passen bij de stuwende, melodieuze punk van The Bouncing Souls. Elders zijn nummers als “Shannon’s Song” of “Another Day In Denver” het resultaat van kleine details die de band in verschillende verhalen heeft verwerkt.

Op “Vin and Casey” koppelt de band een van de hardste instrumenten van de plaat aan het meest aangrijpende verhaal. Ze geraakten aan de praat met een fan die hen vertelde over hun twee vrienden, Vin en Casey, die hen zowat introduceerden in de punk. Ze namen hen mee naar hun eerste Souls show, maar kort daarna zijn ze allebei overleden. Sindsdien gaat die fan naar Bouncing Souls shows om die band te behouden. Het tragische maar ook mooie verhaal werd in een typische snelle song gegoten met een enorm meezingbaar refrein. Het nummer bevat gastvocalen van 7 Seconds-zanger Kevin Seconds – een passende link naar een van de bands die de meeste invloed had op The Bouncing Souls zelf.

Hoe verfrissend het concept ook is voor de band, muzikaal tappen The Bouncing Souls nog steeds uit hetzelfe vaatje. Dat hoeft niet per se negatief te zijn want wat ze brengen op Ten Stories High is punkrock van de bovenste plank. Het album opent met “Ten Stories High” dat we al kenden van de aankondiging van het album. “Ten Stories High” kwam toen samen met albumafsluiter “Higher Ground” uit. De song laat een typisch geluid optekenen met een rustige opening waarin zanger Greg Attonito enkel vergezeld met een gitaar de boel op gang trapt. Lang duurt het echter niet vooraleer gitarist Pete Steinkopf invalt met een snedige gitarrriff. Bassist Bryan Kienlen gooit er zijn rammelende bassound over en drummer George Rebelo zorgt ervoor dat het tempo strak gehouden wordt.

Wat daar tussenin gebeurt, golft doorheen het hele pallet dat The Bouncing Souls kunnen kleuren. “Back To Better” raast als een dolle hond in het rond en “Kenver” moet het stellen met een aantal beats per minuut minder. “True Believer Radio” is dan weer een midtempo punksong met een vette knipoog naar een van hun grootste hits “True Believers”. Een leuke song, maar die nergens in de buurt komt van de kwaliteit en meezingbaarheid van “True Believers”. Stilvallen doet Ten Stories High nooit. Daarvoor zijn de songs iets te kort en wanneer er een mindere song de revue passeert, staat er weer een leuke klaar. Zo is single “Shannon’s Song” weer pareltje dat al de gekende ingrediënten bevat om het tot een klassieker te schoppen.

Ten Stories High sluit af met het eerste nummer dat de band voor het project schreef, “Higher Ground”. Het is het soort lied waar The Bouncing Souls al meer dan dertig jaar in uitblinkt en nog steeds beter doet dan wie dan ook: grote refreinen en nog grotere gevoelens, allemaal perfect voor een avond vol meezingers en podiumduiken. Het is muziek waar je herinneringen mee maakt, het soort dat je nooit meer vergeet. De tien verhalen die ze vertellen geven het album een leuke twist. De bijhorende muziek klinkt vertrouwd in de oren en dat mag je noteren als een compliment als we het hebben over de punkers uit New Jersey. Niemand die verwacht had dat Ten Stories High voor een stijlbreuk zou zorgen. De fans kunnen op hun twee oren slapen en hebben weer een leuk Bouncing Souls album om toe te voegen aan hun collectie.

Facebook / InstagramWebsite

Ontdek “Higher Ground”, ons favoriete nummer van Ten Stories High, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Bouncing Souls - "Shannon's Song"

Al meer dan drie decennia lang is The Bouncing Souls een van de meest betrouwbare vrolijke bands in de punkrock, die een…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Beach Rats - Rat Beat (★★★): Een enkel ticketje naar de jaren tachtig

Asbury Park, New Jersey, is lange tijd een aanloophaven geweest voor menig ontevreden muzikant, van Springsteen in The Stone Pony tot talloze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.