AlbumsRecensies

Fever Ray – Radical Romantics (★★★½): Twee platen voor de prijs van één

Karin Dreijer, oftewel Fever Ray, is na meer dan vijf jaar terug met nieuw werk. Of wacht, gaat het hier dan toch om een release van The Knife? Dreijer maakte oorspronkelijk namelijk furore als de helft van die Zweedse elektronische band en laat zich als vanouds weer helemaal bijstaan door jongere broer Olof. De twee kropen samen in hun eigen studio in Stockholm en het resultaat Radical Romantics kunnen wij nu in zijn volle glorie beluisteren.

Dreijer bewees in 2009 nochtans met het solodebuut perfect alleen naast het eigenzinnige The Knife overeind te kunnen blijven. Fever Ray was veel atmosferischer en minder beat-gedreven dan het werk van The Knife, maar op Radical Romantics vallen de muzikale vingerafdrukken van broer Olof weer sterk op. Ritmes staan op ongeveer de helft van de plaat nadrukkelijk op de voorgrond, ten koste van de eerder donkere mysterieuze sfeer waar vooral Karin zo goed in is.

Op zich is dat natuurlijk niet erg. Olof weet nog altijd verdomd goed hoe hij een sterke beat moet neerzetten en verhuisde niet toevallig enkele jaren geleden terug naar Stockholm vanuit Berlijn, één van de Europese clubhoofdsteden. De nummers die hij meeschreef, zijn zonder uitzondering dansbaar, zoals pakweg “What They Call Us”. Andere klinken zowaar zelfs vrolijk, zoals de sterke single “Carbon Dioxide”.

We betrappen onszelf er dan ook vaak genoeg op met Radical Romantics mee te wiegen, al gaan we ondanks stevigere momentjes als “Even It Out” net niet helemaal los. Daarvoor lijken de beats van The Knife-hit “Heartbeats” iets te ver in het verleden te liggen. De helft van de plaat is trouwens ook gereserveerd voor de Fever Ray-fans die minder in dansen geïnteresseerd zijn en naar een eerder spirituele ervaring uitkijken.

Zo is er “North” en vooral de emotioneel fragiele afsluiter “Bottom Of The Ocean”, nochtans het enige liedje zonder tekst. Rustpunten die wellicht samen met de persoonlijke thematische lading van de plaat – Dreijer worstelt naar verluidt nogal met het idee van de liefde – de reden zijn dat Radical Romantics toch onder de Fever Ray-vlag verscheen. Want hoewel de twee elkaar soms ontmoeten, valt Radical Romantics dus grosso modo toch vooral in twee stijlen uiteen.

Er is echter altijd de unieke zang van Karin, die als gewoonlijk zowel hekserig, zwoel en zelfs kwetsbaar klinkt, want ja ook dat Zweedse accent blijft zo goed werken. Het is die stem die het sonische kleurenpalet samenhoudt. Ook een van de redenen trouwens dat Karin nog altijd op een loyale fanbase kan terugvallen, ondanks een eerder beperkte output. Radical Romantics bevat nét geen klassiekers, maar is over quasi heel de lijn vrij sterk. We weten wel nog altijd niet wat we van de cover moeten denken. Half puntje minder of net meer?

Fever Ray speelt op 3 April in het Brusselse Koninklijk Circus, tickets vind je hier.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Bottoms Of The Ocean”, ons favoriete nummer van Radical Romantics in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Fever Ray @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Thriller in de club

De laatste keer dat Fever Ray een Belgisch podium betrad, strandden de Rode Duivels op een bronzen medaille op het Wereldkampioenschap, huiverde…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Fever Ray - "Kandy"

Het moeten mooie tijden zijn voor iedereen die de muziek van Fever Ray een warm hart toedraagt. Het muzikale project van Karin…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter vult affiche aan met Liam Gallagher, Ben Howard, Lil Nas X, Iggy Pop en veel meer!

Na een maandje afwezigheid is ook Rock Werchter weer uit zijn winterslaap gekomen, en dat doet het festival meteen met een pak…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.