AlbumsFeatured albumsRecensies

Nagasaki Swim – Everything Grows (★★★½): Opgewekte melancholie

Er verschijnen per week honderden albums waarover een recensent hun mening over zou kunnen geven. Soms zien we door de bomen het bos niet meer. Maar er zijn altijd wel aanknopingspunten te vinden waarom je dat ene album wel bespreekt en het andere links laat liggen. Discutabel voor de één is een zekerheid voor de ander. Je kan er geen peil op trekken. Net zo goed als dat je niet weet of een album het goed gaat doen of niet. Van Nagasaki Swim hopen wij dat er wel naar geluisterd gaat worden door de muziekliefhebbers van de Lage Landen.

Opgesloten in zijn eigen muziekstudio heeft Jasper Boogaard met Everything Grows een album gemaakt dat gerust een conceptalbum genoemd mag worden. Al zal de purist hier, als vanzelf, tegen ageren. Door zichzelf ‘op te sluiten’ om een album te schrijven en te maken, heeft Boogaard een plaat afgeleverd dat een samenhangende sfeer en gevoel uitademt waardoor wij toch het woord concept in de mond durven te nemen. Wetende dat er nu een heleboel mensen afhaken die bij dat woord uitslag krijgen, gaan wij toch verder, omdat wij vinden dat deze langspeler een publiek verdient en niks heeft te maken met de bombastische albums uit de jaren zeventig die deze allergische reacties veroorzaken.

De langspeler lijkt al begonnen te zijn van zodra opener “Eternal” langzaam wordt ingefade. Alsof Boogaard niet wist hoe hij het nummer moest beginnen, horen we vogeltjes fluiten en wordt de gitaar er langzaam bij gemixt. Langzaamaan wordt het nummer rijker gearrangeerd om op hypnotiserende manier te eindigen. Het pedal steel-spel van Mike Brenner geeft de daar op volgende nummers een country randje.

Everything Grows is een lofzang op het alledaagse en al lijken alle liedjes op het album zo uit de mouw te zijn geschut, toch was het om te maken en kwamen een heleboel ideeën toevallig tot stand. Zo bleek gitarist Kat Kalkman plots ook nog eens een begaafd pianist te zijn en zorgt hij met “Wait” voor een Joep Beving-momentje. De vogelgeluiden die te horen zijn op het album, zijn geïnspireerd door een moment toen de Rotterdamse singer-songwriter zat te struinen door de geluidsbibliotheek van het Yellowstone National Park en daar een vogel tegenkwam die ongeacht het seizoen opgewekt blijft zingen. Het is iets dat de zwaarmoedige arrangementen een positieve draai geeft.

De countryfolk van deze plaat pakt ons draaibeurt na draaibeurt langzaam in. De ene keer worden we meegewiegd door de zang en gitaar van Boogaard, om daarna verrast te worden door een instrumentale toegift met hoofdrol voor piano, viool, trompet of de pedal steel. Big Thief is nooit ver weg bij Nagasaki Swim, maar dat is alleen maar een compliment. Voor Jasper Boogaard was het de vraag hoe de aanvankelijke doelloosheid van het maakproces het hoofd te bieden. Dat hij daar in is geslaagd, kunnen wij bij deze vaststellen.

Nagasaki Swim gaat op tournee om het nieuwe album te promoten. Ze zijn onder andere te zien op de festivals Grasnapolsky en Motel Mozaïque, maar ook op 13 mei in Vera-Groningen en 14 mei Hall Of Fame in Tilburg. Hou voor meer optredens de socials van de band in de gaten.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek “Sleep”, ons favoriete nummer van Everything Grows, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Adrianne Lenker - Bright Future (★★★★): Op de sofa voor folk van de bovenste plank

Van alle muzikanten die onze aardkloot rijk is, kan je Adrianne Lenker gerust tot een van de productievere rekenen. Het bekendste is…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Isaac Roux - "The Right Place"

Onder de vleugels van Mayway Records, waar ook bands als The Haunted Youth en DIRK. thuis zijn, bloeit Isaac Roux open. Het…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single gglum – "Do You See Me Different?" (feat. Kamal.)

Met reeds twee uitgebrachte ep’s en een debuutalbum in aantocht is de Britse singer-songwriter gglum op 21 jaar al aardig op weg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.