AlbumsFeatured albumsRecensies

Uberdope – UBER IETS (★★★½): Het wachten waard

Daar is Uberdope weer! De hiphopformatie werd opgericht in 2005, vandaag toch alweer bijna twee decennia geleden. Vijf jaar na hun laatste album, Graag Gedaan, besloot het Gentse trio – nog één persoon en ze kunnen wiezen – om een einde te maken aan hun muzikale radiostilte. Oorspronkelijk was het plan van de heren om een ep te maken, maar dat liep lichtjes uit de hand en werd een album, UBER IETS.

De heren van Uberdope zijn ook de drijvende krachten achter het label Fake Records, die naast zichzelf ook Brihang, SIMON, GIJS, NTREK, Alois & VLB en olsan onder hun vleugels genomen hebben. Met UBER IETS heeft de groep nu vier langspelers op hun naam staan, want daarvoor konden we al genieten van In De HuisLelijk en Graag Gedaan. In 2019 had het trio ook wekelijks het format ‘It’s a rap’ in de ochtendshow van Michelle Cuvelier op Studio Brussel, waarin Uberdope het nieuws van de afgelopen week al rappend, en uiteraard humoristisch, samenvatte.

Openen doet Uberdope met “Vollenbak”. Op een zachte trapbeat hebben de drie heren een boodschap voor iedereen die hen niet naar waarde schat: ‘Wie het probeert, wordt door ons drieën in vieren gedeeld.’ Rappers die niet kunnen presteren zonder alcohol? ‘Beetje Zielig.’ De groep lijkt vast te houden aan zijn gekende succes(recept), maar zoals de voormalige Engelse bondscoach Alf Ramsey ooit zei: ‘Never change a winning team.’ Ook op hun nieuwe plaat blijft Uberdope hun scherpe en humoristische zelve.

Toch is er aan de diamant geslepen ten opzichte van de vorige plaat: op “Impact” wordt er met autotune gespeeld en op “Controle” en “Zoveel” duikt er een saxofoon op. In het laatstgenoemde nummer steken de heren van Uberdope de draak met gretigheid: ‘We willen allemaal zoveel / Maar ik wil nog een beetje meer’, of ‘Lekker hoe hij vlamt en in de bocht licht / Wat jammer dat ik moet stoppen aan een stoplicht.’

Op “IKKE” en “Hyperventileren” gaat het er dan weer wat wilder aan toe. Beide liedjes waaien als een frisse wind door het album. Niet dat het zonder deze nummers saai zou zijn, maar het schud ons als luisteraar nog eens extra wakker. Uberdope heeft zichzelf niet volledig heruitgevonden – dat hoeft uiteraard niet -, maar het raptrio heeft de afgelopen vijf jaar wel een evolutie doorgemaakt: het is net dat tikkeltje volwassener, grappiger en is net wat fijnzinniger dan op de vorige langspeler van Uberdope.

Songs als “Donker en “Mijn Straat” zijn een bewijs van die evolutie. “Mijn Straat” doet qua thematiek denken aan een track op hun vorige plaat, “Zure Buren”. Het is nu volwassener, minder clichématig, en toch nog steeds grappig en herkenbaar gebracht. Afsluiten doen we met “Achteloos”, een opgewekt, vroeg-op-de-avond-dansplaatje. Het heeft iets jazzy, met (opnieuw) een prominent aanwezige saxofoon. Het Gentse raptrio stelt ons gerust bij het afsluiten: ‘Uberdope, we gaan nooit meer weg.’

UBER IETS van Uberdope is een gevarieerde plaat, met trage en snelle nummers, met een flinke portie humor als het kan, maar even goed serieus als het moet. Het voelt weldegelijk aan als een volwaardige plaat en is al zeker geen ep vermomd als album om het allemaal wat te upsellen. Het is voor ons nog steeds een raadsel dat Uberdope vooral in de Arteveldestad en haar randgemeentes naam heeft gemaakt, en de bekendheid van het trio daarbuiten – laat ons eerlijk zijn – behoorlijk tegenvalt. We zijn dan ook blij dat die vierde persoon nooit is opgedaagd en de heren van Uberdope, in plaats van te wiezen, opnieuw een plaat gemaakt hebben.

Fake Records organiseert in maart en april drie Fake Label Nights, waar naast Uberdope ook ander talent dat Fake in haar rangen heeft optreedt. Woensdag 1 maart wordt de spits afgebeten in Ha Concerts (de vroegere Handelsbeurs, Gent), vrijdag 14 april is Kortrijk (Wilde Westen) aan de beurt en op donderdag 27 april wordt de mini-tournee afgesloten in de AB (Brussel).

Facebook / Instagram

Ontdek “Zoveel”, ons favoriete nummer van UBER IETS, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

42 posts

About author
Jasper luistert, leest en schrijft.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

’t Hof Van Commerce @ Nelson Mandelaplein Kortrijk: Efkes grodder dan Jezus

Velen zullen beseft hebben dat ze officieel een oude kloot waren geworden, toen ze zagen dat En in Izzegem, de debuutplaat van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single GIJS - "Crack" (feat. Kleine Crack)

GIJS is een specialleke. De Nederlandse Antwerpenaar studeerde kleinkunst aan het conservatorium, maar zag zichzelf niet in de voetsporen van Willem Vermandere…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Simon - "'s Avonds Ben Ik Weg"

Simon scoorde vorig jaar een bescheiden hit met “Hart van Steen”, nadat hij in 2019 al debuutalbum Bitter maar Zoet releasete. De kleinkunstenaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.