Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Arooj Aftab, Vijay Iyer & Shahzad Ismaily – “To Remain/To Return”

© CPU – Leni Sonck

De steeds groeiende fanbase van Arooj Aftab wordt vandaag met een nieuwe single in de watten gelegd. De Pakistaanse artiest staat vooral bekend om haar zwaarmoedig deinende, maar tegelijkertijd ook intieme en breekbare stem en zingt voornamelijk in haar landstaal, het Urdu. In 2021 brak ze internationaal door met haar derde studio-album Vulture Prince. Met het nummer “Mohabbat” van datzelfde album wist ze de Grammy Award voor Best Global Music Performance in de wacht te slepen. Voor haar volgende project, waarvan we vandaag de eerste single te horen krijgen, werkt Aftab samen met Vijay Iyer, die op piano en elektronica het beste van zichzelf laat horen, en Shahzad Ismaily, die de bas en de Moog-synthesizer bespeelt.

Het album dat dit trio op 24 maart zal uitbrengen, draagt de naam Love in Exile en vraagt ons om ons volledig onder te dompelen in haar klankenwereld, die zich steeds verder ontplooit. “To Remain/To Return” start met een ietwat onheilspellende drone die na een minuut vergezeld wordt door de pianotoetsen van Vijay Iyer. Na de derde minuut schakelt de piano over naar een melodie die voor wat meer zekerheid zorgt en Arooj Aftab voldoende houvast geeft om haar intrede te maken. Hoewel uit een interview blijkt dat de tekst over de scheidingsangst tussen twee diep verbonden personen gaat, klinkt het nummer honingzoet en geruststellend. Alsof Aftab ons toefluistert dat ook moeilijke en pijnlijke emoties betekenisvol zijn en we die dus ook een plaats moeten geven. Na negen minuten zit het avontuur erop, maar niets houd je tegen om het gewoon nog eens te beleven.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Ludovico Einaudi, Arooj Aftab, ESINAM & Āo @ Gent Jazz: Groots in minimalisme

Door voorspelde onweersbuien vielen heel wat festivals doorheen de lage landen in het water. De wolken boven de Bijlokesite dachten er, zonet…
LiveRecensies

Sonic City (Dag 3): Van duo's naar ensembles

De laatste dag van Sonic City stond vooral in het teken van de curatie van Black Country, New Road. Op die manier…
InstagramLiveRecensies

Down The Rabbit Hole 2022 (Festivaldag 3): De laatste dag gedomineerd door vrouwen

De laatste dag van Down The Rabbit Hole was aangebroken. Niet iedereen was even fit meer, maar dat mag de pret niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.